Definiţii şi explicaţii la percepţia culorilor: mecanisme, anomalii şi tipuri de discromatopsii

Primul lucru care m-a interesat după episodul testării de specialitate a fost să înţeleg mecanismul fiziologic responsabil de aceasă anomalie.

După multe căutări şi lecturi, am reuşit să înţeleg una alta, deşi nici acuma nu sunt sigur de explicaţiile daltonismului (deutanopie si protanopie). Iată mai jos câteva definiţii care ne vor ajuta să înţelegem mai bine care-i treaba cu discromatopsia.

1. Preliminarii.

1.1 Considerente generale legate de perceptia culorii.

Probabil ştiţi că lumina albă este compusă dintr-un întreg spectru de culori, vizibile de exemplu când e descompusă printr-o prismă. Elementele chimice au diferite spectre de absorbţie ale radiaţiilor electro-magnetice, astfel, dacă un obiect absoarbe albastru, verde şi galben, acesta va părea roşu daca e privit la lumină albă. Acesta este principiul general al aparenţei culorii: lumina cade pe un obiect, acesta absoarbe anumite parţi din spectru, iar restul e reflectat. Partea reflectată este ceea ce numim culoarea obiectului. La obiectele care emit lumină (lanternă, soare, etc) mecanismul este diferit, culoarea e dată de tipul elementlor chimice care emit fotonii.

1.2 Mecanismul percepţiei culorii la om.

La om, retina conţine două tipuri de celule sensibile la lumină: bastonaşe, active în special în lumină redusă (ex: noaptea) şi conuri, active în lumină obişnuită (ex: ziua). În mod normal, există trei tipuri de celule con, fiecare conţinând un pigment diferit. Conurile sunt activate când pigmenţii absorb lumină. Spectrul de absorbţie al pigmenţilor diferă, unul are sensibilitatea maximă la lungimi de undă scurte, unul la medii, şi unul la lungi (maximul sensibilităţii este în albastru, verde gălbui şi galben). Spectrul de absorbţie al fiecărui tip de celule din cele trei acoperă o mare parte din spectrul vizibil, nu strict albastrul, verdele şi roşul. De fapt, percepţia normală a culorilor depinde de suprapunerea spectrelor de absorbţie ale celor trei, astfel încât creierul poate să compare semnalele primite de la cel puţin două tipuri de celule şi astfel să determine atât culoarea cât şi intensitatea luminii.
Răspunsul celulelor fotosensibile la diferite lungimi de undă
Imagine: Curbele de absorbţie spectrală ale celulelor fotosensibile de pe retină (vedere tricromată normală) în funcţie de lungimea de undă. (S – scurtă), (M – medie) şi (L – lungă) corespund respectiv curbelor pentru conuri albastre, verzi şi roşii iar (B) corespunde curbei pentru bastonaşe.
Licenţă imagine: GNU pentru Documentaţie Liberă ver. 1.2 (text engleză, română). Imagine originală: Wikipedia.

Observaţii:

  • maximul de sensibilitate al celulelor sensibile la lungimi de undă medii (verde) este în verde-galben
  • maximul de sensibilitate al celulelor sensibile la lungimi de undă lungi (roşu) este în galben

2. Anomalii ale percepţiei culorilor.

2.1 Discromatopsie – deficienţă de vedere a culorilor, care se manifestă prin incapacitatea de a percepe diferenţele dintre unele sau toate culorile (exceptând alb, negru şi nuanţe de gri) pe care alţi oameni le pot vedea, în special nuanţe de roşu şi verde.
Discuţie: în engleză se numeste color blindness, termen generic care acoperă toată gama de deficienţe, inclusiv daltonismul. În vorbirea de zi cu zi, termenii sunt folosiţi interschimbabil, atat color blindness şi daltonism în engleză, cât şi discromatie/discromatopsie şi daltonism în română.

2.2 Tipuri de discromatopsii.

2.2.1 Deutanomalie – sensibilitate deplasată parţial dinspre verde spre roşu a receptorilor sensibili la lumina verde (cea mai întâlnită, > 5% din bărbaţi).

2.2.2 Protanomalie – sensibilitate deplasată parţial dinspre roşu spre verde a receptorilor sensibili la lumina roşie.

2.2.3 Tritanomalie – sensibilitate deplasată parţial spre verde a receptorilor sensibili la lumina albastră

2.2.4 Deutanopie – verdele e perceput ca roşu (domeniul de sensibilitate al receptorilor Deuteros e suprapus peste cel al receptorilor Protos) sau receptorii nu există sau nu funcţionează deloc. (*)

2.2.5 Protanopie – roşul e perceput ca verde (domeniul de sensibilitate al receptorilor Protos e suprapus peste cel al receptorilor Deuteros) sau receptorii nu există sau nu funcţionează deloc. (*)

2.2.6 Tritanopie – albastrul e perceput (probabil) ca verde sau receptorii nu există sau nu funcţionează deloc. (*)

2.2.7 Acromatie/monocromatie – nu sunt percepute culori deloc, decât alb, negru şi combinaţii ale celor două (diferite nuanţe de gri).

(*) – pentru mine e neclar care e varianta corectă, din literatura de specialitate citită.

Referinţe:

Publicitate

Despre Vasile

It's not about me :-)
Acest articol a fost publicat în explicaţii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

27 de răspunsuri la Definiţii şi explicaţii la percepţia culorilor: mecanisme, anomalii şi tipuri de discromatopsii

  1. MIRCEA zice:

    SALUT !

    Buna treaba, ce faci tu aici, din pacate eu am o teorie diferita de tot ce s-a discutat ca ar fi discromatia, eu am ajuns la o concluzie destul de evidenta si anume ca oamenii „normali” nu vad cum trebuie. Am observat ca imaginile din test devin vizibile la un discromat identic cu ceea ce ar trebui sa vada un om „normal” cand se inclina foia foarte mult, asta inseamna ca ochiul uman se inseala (exact ca la auz cand reconstituie vocea de la telefon) si transmite o iluzie spre creier.

    Am studiat de asemeni si imaginile, cum poate afirma un om normal ca vede VERDE si de fapt e culoarea 152 de rosu cu 135 de verde si 20 de albastru?, scuza-ma da omul ala e TAMPIT, aia nu e culoarea verde , e 50% rosu si 40% verde, normal ca e mai mult rosu decat verde.

    Aici nu este o boala la 5% din barbati ci o lipsa crasa de cultura artistica elementara la 95%, care habar nu au care sunt culorile si chiar daca vad albastru o sa zica senini la controlul medical ca ala e verde, stiu asta pentru ca imi aduc aminte din scoala de la pictura, cand o clasa intreaga habar nu avea sa combine 2 culori si sa dea a treia, da eu puteam si din clasa aia 2-3 sunt doctori acum, ca sa nu mai zic ca habar nu aveau de matematica si acum fac pe grozavii.

    Pai cum sa vezi verde un semafor prafuit pe timp de vara la crepuscul, cand lumina soarelui e rosietica si se reflecta direct pe suprafata prafuita? Discromatii sunt oameni sinceri care spun ce vad, ceilalti sunt ori prosti ori mint ca sa fie in randul lumii.

    Daca sunt atatea piedici la permis ca nu ar vedea discromatii culorile la semafor, de ce nu li se interzice soferilor care trec la sfidare pe rosu dreptul de a mai sofa? sau de ce semafoarele sunt verde/galben/rosu? de ce nu sunt la fiecare intersectie cu 1 singur ochi, sa vedeti atunci ce ar mai vedea soferii normali, numai accidente ar fi, timp in care eu as vedea perfect. De ce sunt semafoarele cu un ochio pe galben intermitent? pentru ca la soferii normali clipitul galbenului le da senzatie de rosu – pericol, senzatie anormala de altfel pentru ca galben e 255 rosu si 255 verde 🙂

  2. Mircea, ce zici tu e desigur interesant, si e posibil ca unii sa nu aiba simt artistic, nu zic, dar faptul ramane ca testele au fost facute de catre cei care vad „normal”. Cert este ca discromatii nu disting cifrele inscrise, iar restul le disting, asta e un fapt cu care nu ne putem lua la tranta.
    Eu chiar stiu ca vad diferit, cum am mai dat exemple, nu disting de la aceeasi distanta fructele coapte de zmeura, dar sora mea le-a vazut. La fel cu ciresele. Asta pentru ca cele doua culori, ale fructului in comparatie cu a frunzelor, mie nu imi par la fel de contrastante ca celor cu vedere normala.

    In plus, ceea ce conteaza e ca in Romania suntem mai destepti ca restul lumii, considerand ca discromatii nu trebuie sa fie soferi. Asta e marea problema pe care speram sa o rezolvam.

  3. Pingback: Petiţia pentru drepturile discromaţilor a fost admisă de Comisia Parlamentului European « La Rotundu

  4. marcian zice:

    salut si eu sunt un discromat cu toate ca nu inteleg rostul testelor in soferie eu am mai intampinat si alte probleme.daca vreti sa va angajati in orice institutie de stat va spunde pe acum sa va luati gandul,am vrut sa ma angajez si eu in armata ,nici nu am apucat sa ma uit bine la acea carte cu cifre ca am fost dat afara si am fost intrebat cum de am avut tupeul sa mai fac acea fisa medicala daca stiam ca sunt discromat,de parca acest lucru ar fi fost o crima am plecat cu coada intre picioare dar nu inainte de ai adresa scumpei doamne doctor cateva injuraturi de morti,gandindu-ma daca eu chiar am un handicap in legatura cu discromatia.cand am dat de permis la fel a trebuit sa gasesc un doctor ca sa pot da o mica atentie sa ma treaca apt in fisa medicala de 2 ani am permis si nu am avut niciun accident sunt precaut si mult mai atent decat oamenii care se cred,,normali,, .imi pare rau pentru Romania suntem o tara de tot rahatu.Oare cand o sa ne desteptam si noi catusi de putin?poate niciodata dar e clar faptul ca cei care or sa aibe cea mai mica problema vor fi tratati cu o foarte mare indiferenta si vor avea mereu lantul la gat, asta ar insemna sa murim de foame,dar atata timp cat exista si functioneaza mica atentie va rog din tot sufletul folositiva de avantajul ei si daca se intampla ceva rau sa aibe cine cadea,atat am avut de spus .

  5. Jon zice:

    Si eu sunt discromat si din cauza asta n-am putut intra la liceul militar! Apoi am vrut sa dau la facultatea de pompieri unde acolo, pe langa faptul ca as fi fost respins pentru acelasi criteriu, mai trebuia sa am si 1,70 m. Eu am 1,69 m. Examenul oftalmologic pentru permisul de sofer l-am trecut pentru ca nu am fost acolo. Cand am fost la un control oftalmologic si i-am zis ca am discromatopsie partiala si ca am carnet de 2 ani s-a speriat ca dracul de tamaie. Eu am avut un accident cu un caine pe autostrada, care spre norocul lui nu era nici rosu si nici verde.

  6. zeghe zice:

    in CANADA nu se tine cont poti fi profesionist dar trebuie sa distingi culorile de baza

    am trecut cu brio

  7. Ma intereseaza mai multe detalii despre Canda. Am aflat si eu ceva cu ajutorul unui amic, dar ma intereseaza si chestia asta cu profesionist doar cu recunoasterea culorilor de baza.

  8. mircea2 zice:

    fratilor .discromatia asta mi-a mancat ceva nervi.eu nu mai inteleg nimic.vad toate culorile dar nu le stiu denumirea pentru mine albastru e albastru rosu e rosu verde este verde si cam atat.din toata cartea aceia nu vad decat 2 numere.si din cauza asta am avut ceva probleme.sunt angajat la stat,dar am vrut sa ma angajez la alta institutie si nu am reusit .iar acel doctor care ma dat afara acum ceva zile mi-a pus apt pe fisa medicala.de cateva ori mi s-a spus ca nu am ce cauta ca sofer pe drumurile publice.am peste 400.000 km in tara si strainatate dar nici un accident.dar pentru 2 cifre nu se poate face nimic cum trebuie.am un coleg care nu vede vopseaua mata la soare.eu nu sunt asa fac diferenta intre ele dar nu le stiu de numirea multi zic ca nu esti bun la …nu stiu ce lucru daca nu vezi toate literele celea.eu ii contrazic din toate punctele de vedere si le-am demonstrat contrariul.trebuie facut ceva si in privinta noastra,celor cu probleme.de exemplu acum vreo 13 ani era sa nu i-au permisul.si acum sunt sofer profesionist si cu diploma de pilot .ce ziceti de asta?

  9. Kodjak zice:

    deci si eu sunt dicromat si disting culorile insa faza la testul ishihara cel pt a detecta daltonistii sau discromatii nu vad toate!!! ce plm vreau sa merg la academia de pol si asta ma opreste !!! am gasit pe net precum k discromatia poate fii corijata!! cu nijte lentile anume!!! am gasit si un forum unde unul zicea k are un prieten kre inainte a vazut doar 2 numere din 20 si knd sia pus lentilele a vazut 18 din 20!!!! mai spune k aceste lentile corecteaza vederea cu aprox 90 la suta
    !!! nuj de ce nu pot intra la academie dak vad culorile si le pot spune care cum is!!! si din cauza testului nu pot sal trec:(((

  10. Pingback: Ce întrebări să pui la testarea cu planşele Ishihara pentru şcoala de şofer (amator) dacă eşti discromat « Sunt discromat şi vreau şofer

  11. cristy zice:

    salut. Eu am discromatie partiala si am observat in viata de zi cu zi cat de greu imi este sa disting unele nuante de altele, nu numai rosu de verde si invers ci si maro de rosu sau verde, sau violet de mov si asa mai departe, si chiar nuante apropiate de acelas tip de culoare, ca de exemplu un rosu mai inchis de unul cu o idee mai deschis. Toate culorile care au o nuante apropiate una de cealalta imi fac probleme mai ales daca nu am o sursa de lumina buna. Ce zici tu aici nu tipurile de discromatie nu cred ca mi se aplica mie, numai daca nu cumva mai sunt careva si nu ai dat tu de ele. Eu zic ca daca tot te-ai de treaba in acest domeniu mai cauta. Sigur mai este ceva.

  12. PeTeR zice:

    Salut si eu sunt discromat si am 17 ani.Nu inteleg de ce sunt atatea impedimente pentru cei discromati?Ei nu au probleme grave, aceasta nu este o problema grava…nu vad cu ce te-ar incurca asta la condus, sau in a te angaja intr-o functie importanta.
    Asa zisi „oameni normali” care au introdus aceste restrictii cred ca ne-au discriminat…este o parere subiectiva dar asta e parerea mea

    • Marian zice:

      Salut! Nu po-ţi să obţii permis de conducere pentru că se presupune, că din cauza acestor anomalii ai avea dificultăţi în a distinge diferite nuanţe de culori, iar pe cale de consecinţă ai avea deficienţe sau erori în a percepe semnalul transmis de semafor, luminile de semnalizare (ex: nunţe şi intensităţi diferite de roşu la poziţii şi stop pe frână ale autoturismului din faţa ta), semafor etc. Dacă nu percepi corect aceste semnale, sau creierul are nevoie de timpi mari de analiză a informaţiei, reacţia şoferului în a executa o comandă este mai mare decât la un om „normal” ceea ce te poate transforma într-un pericol public. Asta nu înseamnă că nu sunt alte persoane perfect „normale” din acest punct de vedere dar care sunt adevărate pericole publice, datorită faptului că au alte deficienţe.

    • Marian, ai dreptate, se presupune. Altii au facut studii stiintifice si au lasat in pace discromatii de mult. Noi mergem cu presupusul, ca e mai simplu.

  13. dani zice:

    nu stiu ce sa va spun dar si eu am probleme cu cacatul ala de test,ma omoara si nu stiu ce tre sa fac,la obtinerea permisului,ce drak de lentile tre sami pun var rog ajutatima

  14. Pingback: Sunt posesor de permis de conducere. Ce va urma acum? « Sunt discromat şi sunt şofer

  15. eu zice:

    …da….si eu imi aduc aminte cand am dat de permis si nu am vazut toate numerele ,au zis ca sunt discromat si ca nu voi putea conduce niciodata,ca e periculos pentru mine.Pana la urma s-a rezolvat,am permis de conducere de vreo 2 ani si daca e sa ai probleme in trafic e mai mult de nesimtirea si incompetenta altora care se dau ‘soferi” decat de asa-zisa boala….vad la semafor culorile perfect! O Romanie ”slaba” mintal…

  16. Pingback: Propuneri la “Ordinul pentru aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul” | Sunt discromat şi sunt şofer

  17. Alin zice:

    Si eu sunt discromat am incercat sa intru in armata si m-au trecut inapt, comandantul suprem al Romaniei e chior vede stramb da e bun, bagami-as ceva in ea de tara…conduce flote si acuma tara. Am permis de conducere de 2 ani si nu am nici o problema, nu am primit nici un fel de amenda de circulatie, ptr ca am fost atent. Ce fel de lentile trebuie ptr a vedea corect. Multumesc

  18. Alexandru zice:

    Salut am 15 ani si jumate.Tocmai ce am fost descoperit discromat,cand am fost dat afara de la liceul militar..Pana acum „boala” asta nu mia cauzat nici un esec decat dezastrul acela ca dupa un an de pregatire si antrenamente pentru liceul militar, m-au dat afara dar dupa ce am intrat. Am mai facut acel test si am trecut…Acum de ce nu am mai trecut testul ?raman interesat despre acele lentile ce pot corecte „defectul”

  19. Pingback: Barbatii, femeile si discromatia | lucruri simple

  20. adi zice:

    de ce nu ne ia si dreptul de a trece trecerea de pietoni , deoarece nu deosebim rosu de verde. nu inteleg aceasta logica. chiar nu sa gindit nimeni la problema aceasta.imi pare rau de toti ce au un pic de scoala.

  21. adi zice:

    am un copil si trebuie sa-l duc la scoala , si am de tranversat citeva treceri de pietoni semaforizate .ce pot sa fac in situatia aceasta cu acest handicap? cine imi asigura siguranta si viata copilului meu.

  22. Sorin C zice:

    Am avut ocazia sa traiesc in Canada ( unde mi-am luat Si permisul de conducere) si am locuit si in USA si in Germania si Anglia.
    Nicaieri Nu exista fisa medicala. Daca esti discromat in USA Nu poti deveni Pilot sau Politai. In rest Nu te afecteaza la permis de conducere. Doar Romania a ramas tot in urma e nevoie de o schimbare.

  23. dan zice:

    Intampin aceiasi problema „stres” la controlul anual

  24. dan zice:

    Si nu vreau decat sa lucrez in vanzari unde am nevoie de cat b, ar trebui sa ne interzica si dreptul de a fi pieton la semafor, sau mergem prin parcuri sa nu fim loviti de o creanga de cop „rosie” sau sa ne omoare copii prin aceleasi parcuri vreun caine „portocaliu”. O tara cu multi oameni de tot rahatul si mai rau e ca nu putem decat sa speram ca vine occidentul sau DNA sa-i arunce din functii direct in celule ” turcoaz”.

  25. Gigi zice:

    vasile spune-mi te rog care test se da cel cu 38 sau cel cu 24 .am aceeasi deficienta ca tine si vreau una bucata lentila imi spui de unde sa o cumpar? multumesc mult! PS.Eu vreau sa le retin uitandu-ma zilnic pe site crezi ca voi reusi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s