Marius Cristian Nistor

Marius Cristian Nistor este medicul oftalmolog specialist care m-a declarat inapt, în urma testării cu planşele Ishihara şi vedere în crepuscul, pe baza legilor ambigue din România şi pe baza recomandărilor clare dar mai puţin formale ale Comisiei Naţionale de Oftalmologie. Din punct de vedere profesional şi-a făcut meseria cu conştiinciozitate.

24 Aprilie. Îi scriu domnului Nistor.

Stimate domn doctor Marius Nistor,

Probabil ma tineti minte de asta toamna, cand am fost la dumneavoastra pentru un control oftalmologic, inainte de a aplica pentru scoala de soferi (bilet trimitere: http://vasile.tomoiaga.googlepages.com/bilet-trimitere.jpg).

Imediat dupa ce am fost declarat de dvs. ca inapt sofer, am inceput o actiune de informare personala si timp de cateva luni am lucrat la un memoriu legat de aceasta anomalie minora si de discriminarea pe care legea din Romania o manifesta pentru cei ca mine, deloc putini.

In luna februarie am trimis plicurile cu memoriul „Discromatopsia şi drepturile cetăţeanului în România” la cate un spital sau policlinica din fiecare resedinta de judet, la Societate Romana de Oftalmologie, la Ministerul sanatatii, si la 4 Universitati de medicina si farmacie (Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti; Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”, Cluj Napoca; Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa”, Iasi, si Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, Timisoara), dintre care o copie trebuia sa ajunga la cabinetul dvs. de la Policlinica CFR Cluj. La o saptamana am trimis email la principalele televiziuni, ziare si radiouri. Pe data de 13 Martie am primit urmatorul raspuns de la Ministerul Sanatatii: [vezi răspuns oficial]

Studiind ordinele 87 din 03/02/2003 si 350/2003 se poate intelege ca lista afecţiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule asa cum este prezentat in 350 o inlocuieste pe cea din 87. Totusi, in urma discutiilor cu cativa medici oftalmologi, am intles ca legea in vigoare cere explicit testare cromatica, si mai ales discromatia, test care este eliminatoriu.

As dori sa binevoiti sa ma lamuriti in virtutea caror legi sau ordine se testaza eliminatoriu pentru discromatie la cabinetele de medicina muncii si la cele oftalmologice. Pentru ca in ordinul 350 se specifica doar testarea pentru vedere in lumina crepusculara. Sa inteleg ca asta se traduce in practica prin testarea cu plansele Ishihara ?

Este foarte ciudat pentru mine ca in Romania nu au exista astfel de initiative, care sa se bucure de sustinere larga. Si este si mai ciudat ca in ciuda eforturilor mele, raspunsurile sunt asa de putine. In orice alt stat caruia ii pasa de cetatenii lui, o astfel de problema care afecteaza 4% din intreaga populatie ar fi tratata cu mult mai mare interes. Sper ca macar unii vor vedea ca aceasta cauza este una dreapta, si scopul este binele cetateanului. Am incapatanarea sa cred lucrurile pot fi schimbate si fara impunere sau urecheare externa. Am increderea ca exista oameni care vor binele comun fara interese populiste sau materiale. Acuma, intrebare este: unde sa-i gasesc pe oamenii astia ?

Nici aici n-am avut mai mult noroc cu răspunsul.

Publicitate

Despre Vasile

It's not about me :-)
Acest articol a fost publicat în cereri de sprijin, discromat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Marius Cristian Nistor

  1. Pingback: Anomaloscopul a împlinit 100 de ani în 2007 « Sunt discromat şi vreau şofer

  2. vasile zice:

    Asta e romania mileniului trei; ia-uzi frate ce raspuns; ca nu vedem gropi,denivelari si mai stiu ce la lumina crepusculara.. PAI atunci de ce oare armata AMERICANA cauta discromati ,despre care se zice ca vad mai bine in anumite conditii si pe timp de noapte elemente de camuflaj si culori invizibile~ normalilor’. FRATILOR, in loc sa iesim din mocirla comunista ne-am afundat mai mult; si asta pentru ca pe la putere s-au perindat multi incompetenti! Oare din cei de acolo nu o fi nimeni DISCROMAT? din ministere senat etc, fiindca mi-e greu sa cred ca nu are vreunul permis de conducere! Dar-ar cu capul sub ei si orbir-ar la propriu, cei care nu sunt OAMENI!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s