răspuns SOLVIT

22 August 2007, 8:48 AM

Stimate domnule Tomoiaga,

In urma analizarii petitiei dumneavoastra privind eliberarea permisului de conducere, transmisa retelei SOLVIT, dorim sa va comunicam urmatoarele:

Legislatia comunitara relevanta este reprezentata de Directiva 1991/439/CE privind permisele de conducere, cu modificarile ulterioare. Actul comunitar prevede ca statele membre elibereazã permisele de conducere în conformitate cu prevederile nationale, cu respectarea cerintelor minime din Directiva. Astfel, directiva asigura doar o armonizare minimala a conditiilor medicale ce trebuie indeplinite pentru a obtine un permis de conducere, statele membre pastrand competenta de a stabili reguli nationale care depasesc criteriile minime.

In legatura cu sistemul SOLVIT, catre care ati transmis sesizarea, consideram utile urmatoarele informatii:

Sistemul SOLVIT reprezinta un mecanism neoficial de solutionare a reclamatiilor, creat de Comisia Europeana pentru a veni in sprijinul persoanelor fizice sau juridice care intampina bariere in exercitarea drepturilor ce le revin in Piata Interna. Este format dintr-o retea de centre SOLVIT ce functioneaza in cadrul administratiilor nationale din fiecare stat membru, precum si din Norvegia, Islanda, Liechtenstein. In Romania, centrul functioneaza in Departamentul pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului. Rolul SOLVIT este de a gasi solutii pragmatice si rapide la situatiile concrete care ii sunt prezentate, prin cooperarea intre centrul SOLVIT care a primit sesizarea (centru cu care petentul are legatura administrativa cea mai stransa) si centrul SOLVIT din statul unde a avut loc incalcarea.

Pentru ca un dosar sa poata fi inregistrat si solutionat de SOLVIT, trebuie intrunite cumulativ urmatoarele conditii:

  • sa fie vorba despre un caz transfrontalier (caracterul transfrontalier nu presupune ca petentul sa se afle in alt stat membru decat cel unde a aparut problema; este suficient sa existe un element de extraneitate care sa poata face aplicabile prevederile dreptului comunitar).
  • sa nu fie demarate proceduri judiciare pentru solutionarea sa (datorita caracterului informal al solutiei date de SOLVIT)
  • problema sa rezulte din neaplicarea sau aplicarea incorecta a dreptului comunitar privind Piata Interna (libera circulatie a marfurilor, persoanelor, serviciilor, capitalurilor) de catre administratia nationala dintr-un stat membru.

In ceea ce priveste problema semnalatã, dupa cum am mentionat la inceputul scrisorii, statele membre raman competente sa stabileasca criterii care depasesc standardele medicale minime din directiva, astfel ca nu ne aflam in prezenta unei neaplicari sau aplicari incorecte a dreptului comunitar; de asemenea, cazul semnalat priveste o situatie interna, fara elemente de extraneitate. Avand in vedere aceste aspecte, SOLVIT nu este competent sa intervina in solutionarea cazului transmis de dumneavoastra.

Ramanem in continuare la dispozitia dumneavoastra,

Centrul SOLVIT Romania
Departamentul pentru Afaceri Europene
Guvernul Romaniei

Felicitări SOLVIT pentru răspunsul rapid (7 zile).

Vezi şi:

Despre Vasile

It's not about me :-)
Acest articol a fost publicat în discromat, răspunsuri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s