Domnul europarlamentar Titus Corlăţean a adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene în problema discromaţilor

În 22 Aprilie 2008, domnul europarlamentar Titus Corlăţean a depus o întrebare scrisă la Comisia Europeană legată de discriminarea românilor cu deficienţe cromatice genetice. Domnul Corlăţean a fost printre destinatarii scrisorii mele din 21 Ianuarie 2008, împreună cu ceilalţi 34 de români deputaţi în Parlamentul European. În urma analizei sesizărilor mele privind situaţia discromaţilor români, atât din scrisoare, cât şi din lecturarea acestui blog, a decis să sprijine această cauză, şi acesta este primul pas concret pe care l-a făcut.

Redau mai jos conţinutul întrebării scrise:

În Uniunea Europeană aproape 40 milioane de cetăţeni, adică aproximativ 8% din bărbaţi şi 0,4% din femei, au deficienţe cromatice genetice care se manifestă printr-o sensibilitate diferită de cea normală în ceea ce priveşte percepţia diferitelor nuanțe de culoare.

În România aproape 900.000 de cetăţeni suferă de deficienţe cromatice genetice. Generic ei sunt numiţi discromaţi. Deşi Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei nr. 350 din 12/04/2003 nu mai enumeră discromatopsiile pe lista afecţiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător auto, datorită ignoranţei şi inerţiei prezente în sistemul medical, în cadrul examenului oftalmologic obligatoriu pentru obţinerea permisului de şofer amator, este menţinută testarea cu planşe Ishihara. Persoanele ce nu trec de testarea Ishihara (cele cu deficienţe cromatice genetice) sunt declarate inapte medical pentru dobândirea permisului de şofer amator. Această practică este prezentă în România chiar dacă nu există un temei legal, autorităţile române, în special Comisia de Oftalmologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, refuzând din ignoranţă să ia măsuri pentru stoparea ei.

Testarea cu planşe Ishihara are un caracter discriminatoriu şi ne-european pentru că cetăţenii europeni cu deficienţe cromatice genetice pot obţine permisul de şofer amator în alte ţări ale UE precum Franţa, Olanda, Germania etc, dar nu şi în România. Practica menţionată este o încălcare de către România a Articolului 21 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE, fiind o discriminare pe motiv de caracteristică genetică.

Considerăm necesară intervenţia Comisiei Europene pentru ca autorităţile din sistemul medical român să înceteze această practică discriminatorie, fără nici un temei legal, faţă de persoanele cu deficienţe cromatice genetice, în ceea ce priveşte acordarea calificativului apt pentru obţinerea permisului de şofer amator.

Data: 22 aprilie 2008

Ştirea a fost preluată de:

Despre Vasile

It's not about me :-)
Acest articol a fost publicat în discromat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Domnul europarlamentar Titus Corlăţean a adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene în problema discromaţilor

 1. andi zice:

  Sa fie intr-un ceas bun!

 2. felicitari dlui corlatean

 3. Tomy zice:

  Ma bucur ca lucrurile s-au pus in miscare. Felicitari lui Vasile Tomoiaga care a avut curajul sa initieze acest demers si lui Titus Corlatean care reprezinta in Parlamentul European pe toti romanii. Dicromatii de azi si de maine pot spera in intrarea in normalitate.
  Sa fie intr-un ceas bun!
  Tomy

  Sa dea Dumnezeu izbanda. Si curaj responsabil oamenilor.
  Vasile.

 4. Pingback: Răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă a eurodeputatului Titus Corlăţean « Sunt discromat şi vreau şofer

 5. Pingback: Un discromat la Bruxelles « Sunt discromat şi vreau şofer

 6. alex zice:

  [editat de Vasile Tomoiaga, inlocuit @ cu at]

  sunt discromat si vreau sa fiu si eu sofer ce pot sa fac in acest caz?As dori si eu un raspuns daca se poate lucrez ca agent de paza la o firma si permisu de port arma nu il pot obtine.Exista un tratament ce trebuie sa il urmez?As dori un raspuns daca se poate pe adresa mea de mail alexe_i1977 at YAHOO.COM

 7. Alex, daca ai avea rabdare sa citesti ce scrie pe acest site te-ai dumiri putin. Fa un mic efort, ca doar e pentru binele tau. Incredibil cum vin unii in livada si cer gradinarului sa le aduca mere.

 8. alex zice:

  si eu de multa vreme incerc sa obtin carnetul de sofer amator.dar din pacate mi se spune ca sunt DISCROMATsi nu sunt comatibil.dar sper sa fie bine .sa fie intr-un ceas bun!!

 9. Pingback: Interpelarea domnului senator Titus Corlățean către Premierul Emil Boc și Ministrul Sănătăţii Attila Cseke « Sunt discromat şi sunt şofer

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s