Răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă a eurodeputatului Titus Corlăţean

În 21 Ianuarie 2008 am trimis o scrisoare celor 35 europarlamentari români în care sesizam problema discromaţilor şi ceream spijin pentru susţinerea drepturilor noastre în Parlamentul European.

Domnul Nicolae Vlad Popa, deputat în PE din partea PDL a promis să susţină acest demers, el făcând parte şi din comisia de petiţii a Parlamentului, adica cea care decide soarta petiţiei trimis de mine în 15 August 2007 către Parlamentul European. Până la urmă petiţia a fost admisă pentru analiză, dar de atunci nu am mai auzit nimic.

Între timp, ca urmare a scrisorii mele către eurodeputaţii români, domnul Titus Corlăţean, deputat din partea PSD în PE a adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene sesizând posibila descriminare pe bază genetică a discromaţilor.

După 60 de zile a venit răspunsul Comisiei care spune că „reglementările UE nu interzic celor care suferă de daltonism să fie şoferi” şi „discromatopsia nu este menţionată printre eventualele contraindicaţii la conducerea de autovehicule”. Domnul Corlăţean adaugă că „experţii oftalmologi care au participat la lucrările Comisiei şi ale Comitetului pentru permise de conducere nu au menţionat în raportul lor că daltonismul ar fi în mod necesar o afecţiune care să nu permită conducerea de autovehicule”. Totuşi, Antonio Tajani, vicepreşedintele Comisiei Europene completează: „directiva menţionată stabileşte doar un set de reguli minime de aptitudine fizică pentru ca permisele de conducere eliberate de statele membre să poată fi reciproc recunoscute în cadrul UE, şi nu obligă statele membre să elimine din legislaţia şi practica naţională testarea cu planşe Ishihara”. El a mai spus că „îşi rezervă dreptul de a aborda situaţia din Romănia în cadrul lucrărilor ulterioduare ale Comitetului pentru permise de concere”.

Detalii se pot citi pe site-ul PSD, în Evenimentul Zilei, euractiv.ro şi Curierul de Râmnic.

Ştirea de pe site-ul PSD este singura care precizează că acţiunea domnului Corlăţean a fost declaşată de scrisoare pe care editorul acestui site a trimis-o în 21 ianuarie 2008 spre Bruxelles.

Mulţumirile noastre se îndreaptă spre Comisia Europeană, Comisia de Petiţii a PE, domnii Vlad Nicolae Popa şi Titus Corlăţean, dar şi către Andi Cristea, asistentul domnului Corlăţean care m-a ţinut la curent telefonic şi prin email din momentul primirii scrisrii până la răspunsul primit de la Comisie.

Despre Vasile

It's not about me :-)
Acest articol a fost publicat în discromat, răspunsuri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă a eurodeputatului Titus Corlăţean

 1. tare corlatean! felicitari!

 2. andi zice:

  Am un bun coleg italian care se ocupa de Comisia PETI (de petitii). Voi vorbi cu el dupa weekendul asta sa vedem cum sta treaba cu petitia ta, daca putem dinamiza lucrurile.

 3. Tomy zice:

  Asa cum ma asteptam lucrurile nu se vor indrepta prea repede. Faptul ca „directiva menţionată stabileşte doar un set de reguli minime de aptitudine fizică pentru ca permisele de conducere eliberate de statele membre să poată fi reciproc recunoscute în cadrul UE, şi nu obligă statele membre să elimine din legislaţia şi practica naţională testarea cu planşe Ishihara” ma ingrijoreaza destul de mult.Este cat se poate de clar ca schimbarea trebuie sa plece de la noi si nu stiu cat sunt de interesati factorii de decizie de discromati, pentru ca problema este destul de spinoasa din mai multe puncte de vedere si cred ca nimeni nu vrea sa-si asume raspunderea, tinand cont ca timpul merge, leafa merge etc. Ma gandesc ca in tarile UE testarea cu planse Ishihara nu a fost niciodata obligatorie pentru soferii amatori si lucrurile au decurs normal. La noi, unde toti sunt mai catolici decat papa si lucrurile sunt mult exagerate, cu rezultate zero, nu se pot schimba curand. Pe reprezentantii statului roman nu-i intereseaza ce se intampla cu tara asta in probleme mult mai grave (educatie, depopulare, economie, cercetare stiintifica etc),asa ca problema discromatopsiei e posibil sa mai astepte.
  Eu sper totusi ca acest demers sa reusasca si sa nu fie o cauza pierduta.

 4. Tomy, din fericire, la UE demersul se face pe doua directii: una e cea inceputa de domnul Corlatean, cu intrebarea scrisa, care ar putea fi dezbatuta in amanunt pe viitor, candva, cand vor avea timp cei de la Comitetul pentru permise de conducere.
  Mai este si petitia despre care nu stiu inca nimic concret.
  Ceva sanse sunt.
  Oricum, chiar daca nu s-ar schimba nimic, demersul ar fi pierdut doar ca finalitate, dar ca proces am fost personal foarte castigat, invatand printre altele despre consecventa, rabdare, insistenta, si altele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s