Anomaloscopul a împlinit 100 de ani în 2007

Anomaloscopul este instrumentul care măsoară severitatea şi tipul deficienţei de percepţie a culorilor. Acesta a fost inventat în 1907. Adica pe vremea când la noi era răscoala tărănească.

În România testarea percepţiei culorii se face folosind planşele Ishihara (care au fost inventate în 1917, deci mai târziu decât anomaloscopul). Problema este că acest test (Ishihara) este cantitativ nu calitativ, adică depistează orice defect, de la nesemnificativ la sever(*). Totuşi, cine pică testul „cu mozaicul” este taxat INAPT ŞOFER şi multe altele.

Pe mine m-a ştampilat INAPT domnul doctor Marius Cristian Nistor de la Policlinica CFR Cluj, după testarea cu planşele şi cu un aparat antic ce emite lumină în diferite culori. Mi s-a spus că am făcut confuzie între roşu şi portocaliu şi între verde-led şi alb.

Statele care îşi respectă cetăţenii ceva mai mult şi care nu au incompetenţi** în fruntea comisiilor consultative ale parlamentului testează severitatea anomaliei de percepţie a culorilor (folosind probabil anomaloscopul), şi într-adevăr nu permit oricui să fie şofer, atenţie, profesionist (străinii spun comercial). De exemplu, celor care sunt protanopi (din câte îmi amintesc aşa face Australia). În România însă de abia se ştie acest cuvânt (vezi numărul de rezultate).

Recapitulând, deşi există instrument care testează severitatea şi tipul deficienţei de percepţie, România foloseşte planşele Ishihara pentru că sunt ieftine, accesibile, uşor de folosit şi pentru că nu îşi respectă cetăţenii. Şi pentru că medicii oftalmologi sunt ignoranţi (nu toţi). Ignoranţi cu privire la legile altor ţări şi ignoranţi cu privire la ce şi cum văd discromaţii.

Note:
* – Notă: în testul cu 24 de planşe, cele de la 16 la 23 sunt gândite ca să clasifice între diferite tipuri şi severităţi. O exprimare mai corectă ar fi că testarea este cantitativă, adică pe medici nu îi interesează cât de puternică este deficienţa, deşi o analiză atentă a rezultatelor la testul făcut complet ar arăta cu aproximaţie gradul şi tipul deficienţei.
** – precizăm că calificativul incompetent se atribuie doamnei Monica Pop doar pentru modul în care tratează problema discromaţilor

Despre Vasile

It's not about me :-)
Acest articol a fost publicat în explicaţii, Ishihara și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s