A doua testare cu Planşele Ishihara pentru dosar permis conducere

(english summary at the end)

Prima dată am dorit să fac şcoala de şofer acum trei ani, undeva în septembrie 2006. După aproape trei ani am încercat din nou, folosind altă tactică.

Prima dată, în 2006, am sunat dinainte şi i-am spus doamnei de la cabinet că sunt discromat, am mers la cabinet, m-a testat, şi pentru certitudine am fost trimis la Policlinca CFR. Acolo domnul Marius Cristian Nistor m-a declarat inapt şofer, cu un bizar verdict „discromatopsie totală” (orice ar însemna pentru el asta, practic eu am deutanomalie medie, nu sunt daltonist).

De data aceasta am mers pregătit cu un set de înterbări războinice pe care să le scot în caz de nevoie. Mi-am spus însă că mă voi prezenta natural, fără să spun dinainte nimic, să las testarea să meargă ca la orice altă persoană. Examinarea medicală a început desigur cu planşele, o carte veche diferită de ce am pus eu pe acest blog. Sunt şi cifre, şi litere, uneori câte două pe o pagină. Cu greu, mai singur, mai ajutat, am distins o bună parte din ele.

În timpul acesta am pus trei întrebări pertinente durerilor noastre, cu testarea eliminatorie.

Prima dată am întrebat dacă e obligatorie testarea cu planşele Ishihara pentru a fi apt pentru condus. Răspuns a venit, cu mare certitudine, da, sigur că este necesar.

Apoi, printre alte vorbe, am dorit să ştiu unde scrie că testarea este necesară, ba chiar eliminatorie. Mi s-a spus că undeva trebuie să scrie.

A treia întrebare a fost nedumerirea mea privind faptul că unii medici dau apt la discromaţi iar alţii nu. Mi s-a spus că probabil legea e deajuns de flexibilă încât să permită ambele interpretări.

Sumarizând:

 • testarea cu planşele Ishihara e obligatorie
 • undeva trebuie să se specifice acest lucru
 • legea e flexibilă încât unii pot da apt iar alţii nu

Fără să mai insist, bucuros oarecum că am scăpat cu atât, am trecut şi prin următoarele faze ale examinării medicale şi am ieşit pe uşă cu un apt pe fişa medicală. Totul în aproximativ 15 minute. Vă puteţi imagina ce descumpănit/mirat/perplex am rămas, având în vedere că pentru dreptul de a conduce (nu doar eu, ci orice discromat) am ajuns şi la Comisia de Petiţii a Parlamentului European de la Bruxelles.

Parafrazând un verset din Scriptură, putem spune că în România verdictul de apt nu atârnă nici de ordine, nici de legi, ci de medicii care le interpretează.

Aşadar, discromatul este apt pentru permis amator, A şi B.

Pentru demersul meu însă acest amănunt nu este unul esenţial, pentru că totuşi cei mai mulţi medici nu sunt la fel de flexibili ca cei la care am ajuns eu. Mai mult, e nevoie de introducerea testării copiilor cu planşele Ishihara în primele clase, pentru a se putea orienta în carieră, e nevoie de îmbunătăţirea semnalizării rutiere etc.

Aşa că blogul şi omul discromat nu se opresc aici.

Să ne vedem (cu) bine!

In september I went to be tested again medically for gettind my driver’s licence. This time I said nothing of my colorblindness, and I did not mention my petition, nothing from what I did in this three years since I got the „unfit for driving”. This time the doctor was helpful and said that they give a pass for amateur driving licences. As I suspected long ago, and others before me, there is nothing clear in the Romanian law that require a doctor to test eliminatory with the Ishihara plates. So it is not that much a matter of changing the law but of clarifying it. A health department clarification would do it, I think. I’ll strive for this, I think, in the near future.

Despre Vasile

It's not about me :-)
Acest articol a fost publicat în marturii și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la A doua testare cu Planşele Ishihara pentru dosar permis conducere

 1. horea zice:

  Felicitari, ma bucur pentru tine, ai avut multe realizari anul acesta cineva te iubeste mult 😉

 2. Da, multe.

  Las ca s-au temperat bucuriile ca la testarea teoretica la politie am picat. Dau din nou curand.

 3. Andrei zice:

  lasa blogurile o vreme, mai Vasile, si pune burta pe carte:) ce-o fost greu, a trecut, parerea mea 🙂 felicitari!

 4. adi zice:

  de ce se poate da apt discromatilor amatori?cei profesionisti nu sunt tot oameni?oare cei amatori vad mai bine?

 5. Pingback: Ce întrebări să pui la testarea cu planşele Ishihara pentru şcoala de şofer (amator) dacă eşti discromat « Sunt discromat şi sunt şofer

 6. Tudor zice:

  S-a stiut de multa vreme ca sunt cel putin 3 categorii de medici in ce priveste examinarile pentru permisul de conducere:
  – cei care fac totul cat mai meticulos si restrictiv, de frica unui potential control sau din „pasiune”

  – multi altii care fac testarile fie in graba fie mult mai permisiv (mai ales cei ce nu fac in mod curent testari pentru permise, desi sunt acreditati)

  – si a treia categorie, care nu verifica decat daca omul e „chior” sau nu, si pun singuri cele 7 stampile pentru toate celelalte controale care trebuie facute (psihiatric, medicina interna, ortopedie, ORL etc.), precum „celebra” doctorita de la cabinetul de langa caminul 14 din Hasdeu, prinsa cu toate stampilele de la toti ceilalti medici la ea in birou (di nici nu cerea mita 🙂

 7. Tudor, ma tem ca testare e superficiala in mai multe locuri. Acuma in cazul meu sa zicem ca nu e riscant, ca stiu din alte controale ca sunt destul de apt condus (in afara discromatopsiei), dar daca trec asa usor si altii cu probleme majore ce nu se vad cu ochiul liber, e de rau.

 8. george zice:

  Ma numesc George si sunt din bucuresti pe 13.01 10 am fost la policlinica cfr pt ami face fisa medicala si am ajuns la oftalmologie ,aici o asistenta ma pus sa ma uit la literele de la distanta ,nici o problema ,dar la testul lui ishihara nu am vazut doua si mi-a zis ca sunt inapt,am iesit nu stiu cum am ajuns acasa de suparare iar sotia mi-a facut o programare la medlife pt oun consult,am ajuns acolo iar d-na doctor LIANA TIMARU dupa o investigatie asemanatoare celei de la cfr mi-a spus ca sunt apt si nu intelege dece mi-a pus inapt cei de la cfr.nu mai inteleg nimic.am permis cat b de 10 ani fara incidente ,am lucrat sofer in franta 1 an ,condus in toate conditiile,vad foarte bine ,nu confund culorile semaforului .,sunt in scola de soferi CE D,si are sa imi trebuiasca si atestat .am inteles ca tot la cfr trebuie sa merg si sa cer o examinare amanuntita cu un anumit aparat.ma poate indruma cineva ??CU STIMA GEORGE..

 9. davitoiu alexandru zice:

  cu ce lege se modifica ordinul 350/2003 te rog

 10. cocu zice:

  d-le tomoiaga vasile drum bun va doresc dar ma intreb ce veti face la preschimbarea permisului de conducere ca trebuie iar vizite medicale oftalmologice?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s