Microsoft sfătuieşte creatorii de documente să fie atenţi la culorile folosite

https://i0.wp.com/office.microsoft.com/global/images/default.aspx

Verde pe galben aşa cum este văzut de către cei care nu suferă de daltonism şi de către cei care au trei tipuri diferite de daltonism. 1) Vedere normală, 2) Daltonism la roşu, 3) Daltonism la verde, 4) Daltonism la albastru. Sursa: microsoft.com

Microsoft oferă online instruire pentru creatorii de documente, astfel ca aceştia să le facă mai accesibile persoanelor cu diferite dizabilităţi de vedere.

Unul din cazurile tratate este cel al daltoniştilor, iar recomandările Microsoft sunt foarte pertinente:

„În jur de 8% din bărbați și 0,5% din femei suferă de o formă de daltonism. Statistic, aceasta înseamnă că 1 din 12 cititori ai documentului dvs. nu va face distincția [normală] între culori. Din moment ce există trei tipuri de daltonism, alegerea culorilor pe care este sigur să le utilizați nu va fi ușoară… cel mai bine este să mizați pe un contrast puternic între culorile pe care le utilizați… Amintiți-vă regula de aur pentru documentele accesibile și nu vă bazați pe numai culoare pentru a transmite informații. Nu are rost să-i indicați unei persoane care nu poate vedea culori să apese pe butonul roșu, fără a evidenția acel buton și într-un alt mod.” (microsoft.com)

Este în interesul unei companii ca produsele pe care le crează să fie accesibile pentru cât mai mulţi oameni, şi este normal să îndrume utilizatorii acestor produse astfel încât documentele create cu suita Office să poată fi citite şi de daltonişti.

Dacă o companie manifestă grijă pentru daltonişti, cu cât mai mult ar trebui să manifeste grijă statul prin instituţiile sale.

Semafoarele ar trebui alese şi pe criteriul percepţiei culorilor de către daltonişti, copii ar trebui testaţi şi informaţi cu privire la carierele ce nu le pot urma, lista meseriilor interzise celor cu deficienţe de vedere ar trebui comparată cu liste silimare din state mai avansate, iar verdictul de apt/inapt ar trebui să ia în considerare tipul şi severitatea deficienţei. Ministerul Sănătăţii ar trebui să ofere o informare oficială către medicii cabinetelor de la medicina muncii, care nu ştiu că INAPTUL ce în dau discromaţilor este discreţionar şi inerţial. Discromatopsiile au fost scoase de pe lista afecţiunilor incompatibile cu calitatea de şofer amator din 2002!

Pentru a crea saituri web având în minte discromaţii şi daltoniştii vă invit să studiaţi pagina wearecolorblind.com.

Despre Vasile

It's not about me :-)
Acest articol a fost publicat în explicaţii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s