Interpelare
Adresată
Primului Ministru Emil Boc
Ministrului Sănătăţii Attila Cseke
De la
Titus Corlăţean, Senator de Braşov
Subiectul interpelării
Discriminarea cetăţenilor români cu deficienţe cromatice care doresc obţinerea permisului de şofer amator
Obiectul interpretării
În România, aproape 900.000 de cetăţeni suferă de deficienţe cromatice genetice. Generic, ei sunt numiţi discromaţi. Termenul discromat (en. “colorblind”) este înşelător, sugerând că cei afectaţi nu văd culori, ceea ce este fals. O formulă mai bună ar fi deficienţă de perecepţie a culorii (en. “color deficient”).
Deşi Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei nr. 350 din 12/04/2003 nu mai enumeră discromatopsiile pe lista afecţiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător auto, datorită ignoranţei şi inerţiei prezente în sistemul medical, în cadrul examenului oftalmologic obligatoriu pentru obţinerea permisului de şofer amator, este menţinută testarea cu planşe Ishihara. Persoanele ce nu trec de testarea Ishihara (cele cu deficienţe cromatice genetice) sunt declarate inapte medical pentru dobândirea permisului de şofer amator. Această practică este prezentă în România chiar dacă nu există un temei legal, autorităţile române cu competenţă în materie, în special Comisia de Oftalmologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, refuzând să ia măsuri pentru stoparea ei.
Testarea cu planşe Ishihara are un caracter discriminatoriu şi ne-european pentru că cetăţenii europeni cu deficienţe cromatice genetice pot obţine permisul de şofer amator în alte ţări ale UE precum Franţa, Ţările de Jos, Germania etc., dar nu şi în România. Similar, cetăţenii cu deficienţe cromatice ai altor state pot conduce autovehicule în România, dar românii nu. În plan juridic, după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, practica menţionată este o încălcare de către România a articolului 21 din Carta drepturilor fundamentale a UE, fiind o discriminare pe motiv de caracteristică genetică.
În calitate de Membru al Parlamentului European, în 2008, am adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene vizând această problemă. Răspunsul primit din partea Vicepreşedintelui Comisiei Europene Antoni Tajani confirmă justeţea demersului nostru, acesta precizând că „Normele medicale minime pentru determinarea aptitudinii fizice de a conduce autovehicule sunt stabilite în anexa III la Directiva 91/439/CEE a Consiliului din 29.7.1991 privind permisele de conducere, JO L 237, 24.8.1991. Punctul 6 al acestei anexe vizează afecţiunile oftalmologice ale conducătorilor auto. Discromatopsia, nu este menţionată printre eventualele contraindicaţii la conducerea de autovehicule. Pe lângă aceasta, cu ocazia actualizării curente a acestei părţi a anexei, experţii oftalmologi care au participat la lucrările Comisiei şi ale Comitetului pentru permise de conducere nu au menţionat în raportul lor că daltonismul ar fi în mod necesar o afecţiune care să nu permită conducerea de autovehicule.”
Facem menţiunea că daltonismul nu este acelaşi lucru cu discomatopsia şi diversele sale forme, daltonismul fiind o deficienţă cromatică severă.
Având în vedere practica discriminatorie a autorităţilor medicale române în urma căreia cetăţenii români cu deficienţe cromatice sunt declaraţi inapţi medical pentru dobândirea permisului de şofer amator, vă adresez rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi eliminarea aceastei practici nefireşti care se desfăşoară fără niciun temei legal.
22 martie 2010
(prin amabilitatea domnului Andi Cristea)
Vezi şi:
- România şi drepturile celor 900.000 de discromaţi (Scrisoare către cei 35 eurodeputaţi români, sâmbătă 21 Ianuarie 2008)
- Domnul europarlamentar Titus Corlăţean a adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene în problema discromaţilor
- Răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă a eurodeputatului Titus Corlăţean
- Petiţia pentru dreptul discromaţilor de a fi şoferi va fi discutată la Bruxelles în prezenţa petiţionarului
- Un discromat la Bruxelles
Tot respectul pentru actiunea domnului Corlatean.
Sa speram ca va si avea afect.
Bravo domnul CORLATEAN,tot respectul pt dumneavoastra!!!
Sunt curios ce efect va avea aceasta interpelare venită din … opoziție. Chiar dacă încerc sa văd jumătatea plina a paharului, nu am 100% încredere în politicieni. Oricum, demersul lui Titus Cotlățean este lăudabil pentru ca pune pe tapet o problemă spinoasă pentru cei afectați de discromatopsie și chiar pentru societatea românească. Problema este ca factorii politici de decizie să nu o trateze cu indiferență și să lase lucrurile … tot așa.
Nu s-a mai scris nimic legat de acest subiect.
Sa inteleg ca domnul Corlatean nu am primit nici un raspuns pana acum?
Vlad, nici eu nu stiu nimic. Cu atatea probleme cate are Guvernul acuma, nu cred ca o sa raspunda curand.
Pingback: Bula anului: discromații și denivelările drumurilor din România « Sunt discromat şi sunt şofer
Pingback: Răspunsul Ministerului Sănătății la interpelarea domnului Titus Corlățean cu privire la discriminarea cetăţenilor români cu deficienţe cromatice care doresc obţinerea permisului de şofer amator « Sunt discromat şi sunt şofer