Adresa domnului Ion Golub către Vlad Filat, prim ministru al Rep. Moldova ref. discromatopsii

Or. Chișinău, 2 februarie 2010

Catre: Prim-ministru al Republicii Moldova
D-l Vladimir Filat

Referitor: Abrogarea in partial a HG 12/2009 pentru aprobarea Normelor privind examinarea medicala a conducatorilor de vehicule si a candidatilor pentru obtinerea permisului de conducere.

Prin prezenta Va atrag atentia D-stra referitor la ilegalitaea si aplicarea articolului 22, grupa 1, punctul 8) Oftalomologie, subpunctul d) discromatopsii (discromazia) si acelas articol, grupa 2, punctual 9) Oftalomologie, subpunctul d) discromatopsii (discromazia, tricromazia A, B) a normelor mentionate in antet in sensul aplicarii restictiilor continute in aceste norme (in popor aceste “afectiuni” sunt numite daltonizm de diferite categorii si sunt echitate ironic fara nici un motiv) pe care le socot ilegale din urmatoarele motive:

  1. Aceste restrictii sunt infimatorii, deoarece pentru verificarea lor cetatenii sunt supsi unui control oftalmologic foarte subiectiv si primitiv (in Moldova nu se folosesc cromatoscoapele), lipsit de sens dupa cum se va demonstra in continuare, in rezultatul caruia pot capata un diagnostic cu sens ironic si intimidator.
  2. Aceste restictii sunt discriminatorii in sensul interzicerii sau limitarii unor cetateni de a folosi si utiliza automobilul in calitate de conducator dupa libera vointa a acestuia. Deasemenea aceste restrictii limiteaza accesul cetatenilor la mai multe profesii si locuri de munca legate de conducerea vehiculelor, fapt strident in ziua de astazi.
  3. Aceste restrictii sunt lipsite de logica si sunt impartiale in sens ca se aplica numai conducatorilor vehiculelor si nu si pietonilor care tot traverseaza strazile la “culorile semafoarelor“.
  4. Aceste restrictii, in sfarsit, nu sunt argumentate stiintific si practic. Nu au fost prezentate de nimeni studii sau cercetari pentru aplicarea lor in practica. In multe tari civilizate ele nu se aplica de multi ani si chiar in unele tari CSI au fost anulate complet si modificate, de exemplu Estonia unde s-au facut cercetari in acest sens. Ultimele studii facute in Anglia la insistenta autoritatilor pe o marja de 12000 de conducatori de vehicule, cu daltonizm au aratat ca numarul de accidente si incalcari nu au nici o dependenta de “afectiunile” mentionate mai sus. Practica arata, ca culorile semafoarelor, care sunt conventionale (mai bine zis arhaice deoarece practic se pot folosi semafoare cu o singura culoare, de exemplu galbena, care pe ceata se vede cu mult mai bine) nu au nici o influenta la reactiile conducatorilor vehiculeleor. Majoritatea conducatorilor se orienteaza in intersectie la situarea in spatiu a semafoarelor (sus, mijloc, jos sau dreapta, mijloc stanga) cand semafoarele sunt situate orizontal, mai ales cand semafoarele sunt murdare sau becurile nu au capacitatea necesara. Deasemena sunt brevetate o multime de semafoare de aceeasi culoare, la care pur si simplu placile luminofore au diferite figuri aplicate. Aceste semafoare nu atesta “afectiunile “ mentionate mai sus si exclud examinarea si intimidarea cetatenilor.

Toate aceste argumente demonstreaza ca restrictiile din HG 12/2009 uzurpeaza drepturile cetatenilor, circa 100.000 de cetateni fara nici un sens, in Republica Moldova (conform statisticii mondiale 5% procente din barbati si 0,5% procente din femei) la libera circulatie si la profesii.

Va rog, stimate D-nule Prim-ministru, in virtutea functiei inalte pe care o mentineti, sa abrogati HG 12/2009 in sensul aplicarii restriciilor mentionate mai sus pentru a exclude adresarea in instantele europene.

P. S. Anexez si unele materiale din internet in sustinerea argumentelor expuse mai sus.
Pentru contact: 0691 – 76881

Cu stima si respect, Golub Ion.

Vezi și: Răspunsul Ministerului Sănătății din Rep. Moldova la adresa domnului Ion Golub ref. discromatopsie

Despre Vasile

It's not about me :-)
Acest articol a fost publicat în discromat și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Adresa domnului Ion Golub către Vlad Filat, prim ministru al Rep. Moldova ref. discromatopsii

  1. Pingback: Răspunsul Ministerului Sănătății la adresa domnului Ion Golub ref. discromatopsie « Sunt discromat şi sunt şofer

  2. Pingback: Răspunsul Ministerului Sănătății din Rep. Moldova la adresa domnului Ion Golub ref. discromatopsie « Sunt discromat şi sunt şofer

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s