Adresa a doua a domnului Ion Golub către prim ministru Vlad Filat

Or. Chisinau 13 mai 2010

Catre: Prim–ministru al Republicii Moldova, D-l Vladimir Filat

Referitor : Raspuns nr. 018/488 a Ministerului Sanatatii al Republicii Moldova la petitia din 2 februarie 2010 de la Golub Ion. Abrogarea in partial a HG 12/2009 pentru aprobarea Normelor privind examinarea medicala conducatorilor de vehicule si a candidatilor pentru obtinerea permisului de conducere.

Prin prezenta Va comunic ca in raspunsul primit de la Ministerul Sanatatii nr. 018-488, in adresa Cancelariei de stat la interpelarea mea sunt mai multe ineczatitati care denatureaza sensul argumentelor si in cosecinta si concluzia formulata.

Astfel in raspunsul primit , cat si in textul HG 12/2009, este specificat ca la elaborarea Listei afectiunelor medicale incompatibile cu calitatea de conducator de autovehicul sa tinut cont de capitolul III la “Normele minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul” la Directiva Parlamentului si Consiliul Europene nr. 2006 126 CE din 20 decembrie 2006 “Cu privire la permisul de conducere”. Aceasta afirmatie in sensul restrictiilor referitoare la dereglarile simtului cromatic (daltonizm) este falsa , deoarece in textul normelor mentionate nu este nici o restrictie cauzata de simtul cromatic a pretendentului la permis de conducere. Pentru a verifica aceasta afirmatie anexam extrase din normele mentionate mai sus. Mai mult decit atat anexam si o comunicare oficiala a Comisiei Parlamentului European referitor la petitia 0905/2007 unui cetatean roman care a abordat direct anume acest aspect al problemei discutate.

– Paralel se specifica ca sa tinut cont de specificul tarii noastre fara a concretiza care specific : geografic, fiziolojic, social sau biologic si in ce mod se manifesta, sper ca nu este vorba despre o autointimidare nationala.

– In raspuns se face trimitere la ord 555 din 1989 primit in Federatia Rusa. Si aceasta afirmatie este partial falsa deoarece in legislatia Rusiei privind permisul de conducere pentru categoria A si B fara drept de angajare nu sunt restrictii privitor la simtul cromatic . Pentru verificare anexam extrasele respective.

– In raspuns se mai face trimitere si la ordinul 58 din 1993 din Republica Belarus privitor la restrictii. Si aceasta afirmatie este falsa deoarece dupa modificarile legislative pe parcurs este specificat ca controlul simtului cromatic pentru conducatori de autovehicule cat. A, B, C, D, consta in determinarea corecta de catre pretendent a culorilor semaforului.

– Nu e clar in raspunsul primt deasemena cum se extinde responsabilitatea conducatorului de vehicul in cazul cand pietonii au dereglari a simtului cromatic. De fapt acest moment este neglijat complect: logic este evedint ca pietonii reesind din afirmatiile specialistilor oftalmologi sunt discriminati si lasati in voia soartei, in caz contrar ar fi nevoie de schimbari de principiu in semnalizarile rutiere dupa cum sa explicat mai inainte , adica modificarea semafoarelor.

Un singur moment este veridic si incontestabil in raspunsul primit ca in pofida faptului existentei studiilor in domeniu care nu confirma necesitatea utilizarii restrictiilor la noi totul e ca in secolul a XIX.

Va mai transmit si extrase din legislatia Germaniei si Statelor Unite ale Americii. Am discutat problema si cu semenii nostril care au primit permise in Italia :din spuse se verifica numai acuitatea vederii si deloc simtul chromatic.

Mai apare si alta intrebare:cum trebuie sa procedeze politia rutiera cu cetatenii strain care sunt daltonic si au permis si circula pe teritoriul Moldovei?

In adresa precedenta am solicitat de fapt 2 variante de rezolvare a situatiei care discrimineaza un numar considerent de cetateni: sau anularea restrictiilor privitor la dereglarile cromatice sau modificarea semafoarelor intr-un fel sau altul pentru evitarea discriminarii care apare in acest caz.

Avind in vedere ca in raspunsul primit nu sunt specificate oarecare studii tehnice sau medicale facute de specialisti in materie , si nu sunt propuse solutii de rezolvarea problemei in cauza , imi permit sa presupun ca problema se poate rezolva nu in baza presupunerilor specialistilor oftalmologi , ci cu concursul juristilor cu o pregatire internationala si a specialistilor tehnici in materie.

Sper ca de data aceasta problema in cauza va fi abordata in mod serios pentru evitarea implicarii instantelor judecatoresti.

Cu stima, Golub Ion

Se anexaza:
1. Norme minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, Anexa III––2 foi;
2. Comunicare a Comisiei Parlamentului European din 17. 07 2008 ––––2 foi;
3. Ordinul 555 a Federatiei Ruse despre restictiile medicale incompatibile cu dreptul de conducere a vehiculului––––5 foi;
4. Ordinul 58 cu modificarile ulterioare a Belorusiei referitor la restictiile medicale–-5 foi;
5. Anexa 6 a Regulamentului pentru Eliberarea de premise Germaniei –1 foaie ;
6. Extras din legislatia SUA –-1 foaie.

Despre Vasile

It's not about me :-)
Acest articol a fost publicat în discromat și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s