Scrisoare către Ministerul Sănătății (20 octombrie 2011)

Cluj-Napoca, 20 octombrie 2011

Către Ministerul Sănătății,

Referitor la Ordinul 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 631 din 9 septembrie 2010.

Având în vedere (a) procentul populației din România afectată de anomalii de percepție a culorilor (discromatopsii), care numără cu aproximație 900.000 de persoane, majoritatea de sex masculin și (b) neclaritățile de jure și inconsecvența de facto în ordinele Ministerului Sănătății care stabileau afecțiunile incompatibile cu calitatea de șofer, dorim clarificarea următoarelor:

1. Ordinul M.S. nr. 1162/2010 nu menționează cuvântul “discromatopsii” (deutanomalii, protanomalii, tritanomalii, deutanopie, protanopie, tritanopie, monocromatie) iar lista din art. 6 par. 1.2 nu menționează testarea percepției culorilor ca fiind importantă la examinarea oftalmologică.

În acest caz care este rolul Planșelor Ishihara (sau a altor metode de depistare a discromatopsiilor) în testarea oftalmologică pentru obținerea carnetului de conducere?

2. Este testarea cu planșele Ishihara (sau alt test pentru depistarea discromatopsiilor) obligatorie în cadrul examinării oftalmologice în vederea obținerii carnetului de conducere?

Menționez un paragraf din articolul adevarul.ro – Bolile care-ți iau permisul din 4 august 2010 care spune “Normele au eliminat discromatopsia (n.r., boala celor care confundă culorile) din lista afecţiunilor oculare pentru care nu se putea obţine permis de conducere.”

3. Dacă testarea cu planșele Ishihara este obligatorie, rezultatul testului este informativ sau eliminatoriu pentru candidații cu discromatopsii?

4. Există vreo diferențiere între testarea percepției culorilor dacă se dorește obținerea permisului de conducere în folos personal (amator) sau comercial (profesionist)?

5. Există norme unitare de aplicare a ordinului 1162/2010 la nivel național pentru cabinetele care efectuează teste oftalmologice în vederea obținerii permisului de conducere? Dacă da, care sunt aceste norme, în particular cele referitoare la testarea percepției culorilor?

Cu mulțumiri
Vasile Tomoiaga,
discromat (deutanomalie medie)

Publicitate

Despre Vasile

It's not about me :-)
Acest articol a fost publicat în discromat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

46 de răspunsuri la Scrisoare către Ministerul Sănătății (20 octombrie 2011)

 1. ld zice:

  LD, casatorit, programator si discromat. Conduc de 15 ani si nu am din fericire nici un incident in trafic. ar trebui reglementat si separate afectiunile astfel incat doar cele ce prezinta un pericol sa nu permita luarea permisului (sau eventual acordarea permis cu anumite restictii: purtare ed ochelari, anumite categorii de permis, etc…)

 2. Casatorit, programator si discromat si eu. Conduc de 1.5 ani 🙂 (un an jumate) si am doua evenimente rutiere usoare la activ, fara legatura cu perceptia culorilor.

  In vest, SUA etc discromatii pot sa fie soferi amatori, si cred ca la fel incepe sa fie si la noi. Pentru profesionist cred ca daltonismul (protanopie, deutanopie) e problematic, ca acolo intr-adevar pagubele potentiale pe care le poti produce sunt mai mari, mai ales daca conduci in transportul public. Dar daca anomalia de perceptie e mica sau medie te descurci fara absolut nici o problema.

 3. andrei zice:

  si eu sunt discromat si nu am nici o problema in trafic am permis de 8 ani. nu mi se pare corect un test asa de sever . pentru a depista confuziile de culori mai bine s-ar face un test cu cartonase diferite colorate sa se vada cu adevarat cine sunt bolnavi. astfel procentul discromatilor ar fi mult mai mic

 4. vlad zice:

  salut, am vorbit la telefon zilele trecute am fost sa vad de atestatul de taxi nu mi-a dat aviz medica. Asta e romania.

 5. Vlad, ce ti-au zis? Care e motivul? Care e suportul legal pentru refuz?

 6. vlad zice:

  Legal nu se poate ca intervine siguranta in transportul de persoane bla bla-uri dastea.!

 7. gabi pavel zice:

  Salut,
  In cazul in care detii carnet auto mai exista vreun risc sa trebuiasca sa fac testele astea vreodata? Stiu ca parca daca iti expira permisul si nu te duci sa il reinoiesti inainte de expirare trebuie sa refaci testele. La fel, parca la o anumita varsta erai obligat sa refaci testele medicale? Mai este cazul acum? Toate centrele care fac verificari pt permis fac si testele de colorblindness?

 8. @Gabi Pavel

  Nu stiu sigur. Asa retin si eu, daca iti expira trebuie refacute testele. Mi se pare si normal, aptitudinile fizice ale omului se schimba in timpul vietii si trebuie retestate.

 9. mircea zice:

  salut vasile ! felicitari pentru blog si pentru curajul de a vorbi si de a lupta practic in numele tuturor discromatilor din romania. eu ma pregatesc sa incep scoala de soferi si sincer imi este frica de acest test pentru ca sunt discromat. din cate stii in momentul asta, se mai da testul pentru discromatopsie la efectuarea controlului medical?
  multumesc anticipat de raspuns

 10. Salut Mircea,

  Din pacate nu am primit raspunsul de la Ministerul Sanatatii, deci urmeaza sa trimit o scrisoare recomandata tiparita.

  Nu stiu cum sta treaba oficial dar citeste ce spune o doamna stomatolog aici

  http://www.novaoptic.ro/informatii-pentru-pacienti/Examenul-oftalmologic-pentru-candidatii-la-obtinerea-permisului-de-conducere-auto.html

 11. vlad zice:

  tare mult as vrea sa se schimbe ceva, sa se reglementeze, eu am dat gres cu atestatul de taxi.

 12. @vlad,

  In ce consta testarea ochilor pentru taxi si unde se face? Ce ti-au spus medicii?

 13. vlad zice:

  Ca sa scurtam povestea, analize ceva mai complexe ca la permis la o clina care e atestata sa de-a parafa cu ok pentru atestate de taxi, sau spitalul CFR Cluj.Inainte sa fac analizele ca sa nu platesc 2 mil si sa primesc un raspuns negativ, am intrebat medicul in policlinica care conducea clinica lui particulara sa zic asa. Pe scurt i-am spus. Sunt cu discropat si vreau sa fac atestatul de taxi, nu se poate e impotriva legi conform nu stiu carui articol. Si mi-a spus asa ca eventuale pile ma pot ajuta, el insa nu.

 14. adela zice:

  Si eu m-am folosit de ordinul 1162/2010, pentru a trece de vizita medicala, dar nu m-a ajutat,

 15. Adela, si ce au spus cand le-ai zis de ordin? Pentru soferie ai fost testata?

 16. gaby zice:

  partea proasta e ca nu te poti angaja la man sau la mai…etc..:-j…

 17. Daniel zice:

  Buna ziua!Am si eu aceeasi problema si as dori sa stiu daca ati trimis scrisoarea tiparita catre Ministerul sanatatii.Daca trebuie sa facem o petitie catre Minister ma alatur.Ar trbui eliminat acest test din lista analizelor medicale pentru obtinerea permisului auto pentru ca nu vad cum afecteaza conducerea autoturismului sau alte activitati.

 18. Mihai zice:

  Buna Ziua Domnule Tomoiaga,

  In primul rand doresc sa va felicit pentru ce faceti aici.
  In al doilea rand, tot citesc diversele mesaje si nu inteleg un lucru. Daca legea nu mentioneaza discromatia ca o boala eliminatorie la controlul medical pentru dobandirea permisului de conducere, ce se intampla in cabinetele medicale este un abuz ( va rog sa ma contraziceti daca ma insel). Ati primit vreun mesaj oficial ( de la o autoritate publica) in care sa se ofere explicatii pentru acest tip de comportament?
  Mai mult, in cazul in care nu au aparut raspunsuri oficiale la toate scrisoarile Dumneavoastra cred ca trebuie facuta o revenire. Fara raspuns ni se incalca alte drepturi , dreptul la informare – parca erau oblicati sa raspunda in scris in 30 zile! Ma insel?

  In rest cared ca o petitie on-line nu ar fi un lucru rau! Ce parere aveti? Ne poate ajuta cu ceva?
  Multumesc.

  Mihai

 19. Mihai, la aceasta scrisoare trimisa pe mail nu am primit raspuns. Am trimis si un recomdata care mi-a fost returnata, ceva nu am scris bine la adresa Ministerului Sanatatii. Urmeaza sa mai incerc o data. Raspunsul o sa il postez aici.

 20. Hi Vasile
  I’m writing from Italy. Here we are making a good work with colourblindness. We obtained a project of law in out Parliament, including driving licence law modifications, an observatory of colourblindness and modifications to italian law about professions.
  Having you any interest on this, I can send you an italian text, and a „google translation” of it.
  I hope also in romania you have obtained the same things.
  Bye, Stefano (deutan).

 21. bogdan zice:

  Buna ziua,am inteles ca toti cei carora li se descopera aceasta problema mica,sunt trimisi la Bucuresti la ceva clinica sau spital care e in colaborare cu policlinicile din tara,se fac teste si se obtine pe buna dreptate o hirtie oficiala cum ca respectiva persoana are discromatie,dar poate conduce fara nici o problema.aceasta hirtie face ca,doctorul oftamolog din tara sa dea apt conducator auto.am prieteni care au obtinut aceasta hirtie,fara nici o problema si fara nici o atentie.oare voi nu ati auzit asa ceva?intreb si eu,caci acum ma informam si citeam,cumnatul meu e in situatia asta

 22. Marian zice:

  Domnilor, hai cu lucruri concrete – Bogdan..ce hartie ? ce scrie pe ea? cine a eliberat-o? unde?

 23. bogdan zice:

  Este eliberata de la Bucuresti,am vazut-o,deci nu sunt povesti,crede-ma,e oficiala.mai pot sa-ti spun ca s-a ajuns la Bucuresti in urma trimiterii de la un cabinet de oftamologie.ma voi interesa mai indeaproape de la cei care au rezolvat,asa zisa problema…………caci una e discromatia si alta daltonismul

 24. Maryus zice:

  e aceasta boala sufar si eu nici eu nu stiu km am trecut testul pina akm am dobindit 3 categori de permis din 1999 pina in 2008 swi akm cind am fost sa fac fisa medicala ptr angajare mi sa spus k nu se poate ca sunt discromat .ce pot face in aceasta situatie ? mentionez in 1999 pina in 2008 am lucrat ca tractorist rutierist , iar in 2008 de cind am obtinut ce am lucrat ca sofer transport marfa si agabaritic pina pe 30 10 2012 . In situatia mea ce ramane e facut?

  • Maryus, cred ca ati putea merge la Bucuresti la policlinica aia care da avize pe toata viata. Poate aveti noroc. Sau faceti testul Ishihara cu lentile de contact cu care sa distingeti cifrele.

 25. adela zice:

  Scuze pentru intarziere, este vorba despre fica mea care in urma testarii pentru fisa auto, fost declarata inapt, fiind discomata.(si eu sunt discomata,sunt sofer de 10 ani, conduc in tara si in afara ei, fara nici un incident, lucrez in radiologie clasica, unde nuantele de gri, alb si negru, fac parte din munca mea, la fel si luminile de diferite intensitati ). Primul medic oftalmolog, mea spus ca este discomata si fara alte explicatii a declat-o inapt, iar ordinul pentru ei nici macar nu exista, nu sunt informati si nici nu-i intereseaza.Un alt medic a consultat-o mai atent, avea altfel de planse mult mai usoare, pe care le-a vazut (erau figuri geometrice, pe care le-am vazut si eu), stia de ordin, dar mi-a spus ca este interpretabil, asa cum totul este in tara noastra, virgula o pune fiecare dupa interese.Datorita acestei doamne doctor fiica mea are permis auto.

  • Adela, interesant, daca fiica dvs. e discromata inseamna ca si dvs. si sotul dvs. sunteti discromati.

  • Marian Iacob zice:

   nu exista un forum o clinica…o comisie speciala care fie superioara medicilor oftalmologi …careia sa ne putem adresa?

  • Exista ceva la Bucuresti. Scrie prin comentariile de pe acest blog, din pacate nu imi amintesc unde.

  • adela zice:

   Da, suntem o familie de dicromati, trist dar adevarat. Permisul meu si al sotului expira in 2014 si ma gandeam sa-l schimb pana in 17 ianuarie 2013, fiindca dupa avem nevoie de fisa medicala si nu vreau sa mai trec prin ce-am trecut la ultima fisa auto.
   Va doresc mult succes in continuare si un an mai bun.

 26. Andrei zice:

  Ar fi bine sa apuci sa-l schimbi … eu din pacate sunt in aceasi situatie dar …mai am app 6 ani de permis deci mai pot conduce pana atunci cine stie ce mai schimba astia …oricum si la medic cu 1-2 mil rezolvi problema .. o pila mica :p 1 banut in + toata lumea accepta in tara asta …

 27. Andrei zice:

  Vasile Tomoiagă says:
  27 decembrie 2012 la 12:20
  Adela, interesant, daca fiica dvs. e discromata inseamna ca si dvs. si sotul dvs. sunteti discromati.

  Nu este obligatoriu … eu sunt discromat… mama nu este tata nu este nimeni din partea tatalui nu este … din partea lu mama doar 1 verisor mai este …. atat ..fratele meu lafel nu este afectat nici fratele varului nu este afectat…

 28. adela zice:

  iN FAMILIE GENA S-A TRANSMIS PE LATURA FEMININA, EU SI SORA MEA SUNTEM DISCROMATE, CEI DOI FRATI SUNT NORMALI,

 29. Marian zice:

  deci …
  În scopul „alinierii la baremele europene pentru admitere la școala de șoferi”, Ministerul Sănătății a înlocuit baremele publicate în 2003 cu altele noi. În acest sens, la examinarea oftalmologică nu se mai testează simțul cromatic ci „sensibilitatea la contraste”.”

  http://www.novaoptic.ro/informatii-pentru-pacienti/Examenul-oftalmologic-pentru-candidatii-la-obtinerea-permisului-de-conducere-auto.html

  Sensibilitatea la contraste se face cu testul Pelli-Robson….vedeti link mai sus..din ce am inteles acest lucru este valabil din 2010….

  Daca merge cineva la doctor chair sunt curios ce va zice oftalmologul…..Sper sa va ajute!!!

 30. Ionasc zice:

  Pana la urma ati mai primit vreun raspuns la scrisoare?

 31. Robert zice:

  Salut Vasile Tomoioaga, am o mare rugaminte la tine.
  Sunt o persoana ca mai toti de pe aici, discromat. Am permis din 1996. Ma intereseaza foarte mult de unde as putea achizitiona acele lentile de contact cu care pot distinge cifrele in testul ishihara.
  Multumesc anticipat si astept un raspuns .
  O zi buna

 32. marcel zice:

  buna ziua si eu sant discromat si am permis de 5 ani si as vrea sa stiu unde este acea clinica in bucuresti care iti da aviz sa nu mai ai probleme la eventualele vizite medicale

 33. jan zice:

  Ciao ! ! ! Incep să nu mai înțeleg nimic, nici planșe nici ce se discută pe forum, care este rezultatul final se mai dă sau nu la vizita oftalmologică acele planșe japoneze, vezi http://www.novaoptic.ro/informatii-pentru-pacienti/Examenul-oftalmologic-pentru-candidatii-la-obtinerea-permisului-de-conducere-auto.html. Aștept răspuns, Mulțumesc anticipat Jan.

  • Mugur zice:

   interesant ar fi daca ne ajuta cineva cu textul de lege exact unde scrie acest lucru – ca te stul cromatic a fost inlocuit …..sau anulat sau ….eu tot am cautat dar nu am gasit…

 34. cuc marius zice:

  Am si eu aceasi problema cu permisu de conducere…posed de 10 ani cat A si B in urma unei deplasari la Witting unde am primit apt.acuma vreau sa fac C si E in ordinul 1162 nu se cere testarea pt dicromati…dar pt atestatul de transport marfa se cere testare „‘simţ cromatic (test Isihara, Rabkin, anomaloscop, cromatoscop) – testul se bazează pe recunoaşterea culorilor unice şi nu pe diferenţele relative;

  – sensibilitatea la contrast (tabele Pelli – Robson): bună””…din acest motiv nu imi pun apt nici pe fisa pt scoala de soferi si clinicile din oradea motiveaza ca ei nu au aparatura pt a testa
  Intrebarea mea este:cum se face testarea pentru orice persoana care solicita atestatul sau permisul fie ia discromata sau nu?Cum si-au obtinut aceste clinici autorizatia de a pune apt sau nu daca ele nu poseda aparatura pt a testa.?

 35. apostol florentin zice:

  Bunaseara in cer scuze de deranj,mai este o problema la carnet daca sunt discromat?

 36. Geo D. zice:

  Pentru Apostol Florentin: Nu, nu mai e. Vezi raspunsul meu de la sectiunea Medici
  https://discromat.wordpress.com/medici-luminati/#comment-6905

 37. coco zice:

  sal ,am bce conduc de 10 ani si sant discromat,este o prostie chestia cu plansele acelea pe care te pune sa le vezi.ar trebui clar afisat la fiecare cab med oft. legea care spune clar cum stau lucrurile.asa e in rom legea nu este clara pt ca este facuta de astfel de oameni tot neclari.sal

 38. Bogdan C. zice:

  Care a fost raspunsul ministerului la aceasta scrisoare?

  Si eu sunt discromat si zilele astea a trebuit sa-mi refac analizele pentru reinnoirea permisului.
  Bineinteles, le-am trecut toate cu brio, in afara de cel oftalmologic. Doamna doctor de acolo a spus „Esti discromat si sti asta. Eu nu iti scriu pe foaia de analize „inapt” dar nici „apt”. Ca poate rezolvi tu alt-undeva”.
  I-am spus: „Stiu ca sunt discromat. Dar daca ar fi fost asa grav, de ce am trecut de prima data?” [acum 10 ani]
  Si mi-a spus „Cu foarte multa bunavointa din partea doctorului care ti-a facut analiza”.

  Acum imi planuiesc sa ma duc cu foaia aia la alt doctor/alta doctorita sa-mi puna stampila.

  La momentul ala, nu am stiut ca s-a luat o actiune in cauzul discromatilor. Acum am tot citit pe net si, aparent, discromatia nu este o chestie esentiala pt obtinerea permisului. Deci, daca poti sa-mi dai raspunsul la acea scrisoare, il printez si ma duc cu el la doctor.

  Nu am nici un fel de incident in trafic de cand am obtinut permisul acum 10 ani, si chiar ma supara chestia asta…

  • Vasile zice:

   Nu am primit raspuns. Dar exista mai multe clinici, in Bucuresti (Witting) sau Timisoara (Sanatatea) in care dai un test si primesti un act de mana cu APT cu care nu mai ai probleme pe viitor. Citeste mai multe pe pagina Medici.

 39. George zice:

  Chiar acum pe Digi Life ăștia în UK dau permise la persoane cu anumite afecțiuni, inclusiv autism, iar la noi cu o ușoară discromatopsie te freacă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s