Întrebări frecvente

Ce este acest site/blog?

Este locul unde Vasile Tomoiagă documentează demersul său pentru a obţine dreptul ca discromaţii români să fie şoferi fără şpagă şi cu fruntea sus.

Există vreun tratament pentru discromatopsie?

Nu. Se pot folosi lentile care defazează (o parte) a spectrului color perceput, dar lentilele nu pot imbunătăţi percepţia culorilor încât să fie asemănătoare celui cu vedere normală.

Se poate corecta discromatopsia folosind ceva lentile de contact sau ochelari ?

Nu. Aşa cum am spus şi la întrebarea precedentă, lentilele nu te pot ajuta să vezi „normal”. Te pot ajuta doar să vezi diferit, şi, printre altele, să treci cu bine de testul Ishihara.

Pot să trec cumva testul cu Planşele Ishihara dacă sunt discromat?

Da. Sunt mai multe opţiuni. Medici înţelegători, învăţarea pe de rost a planşelor, folosirea lentilelor colorate. Detalii aici.

Copii mei vor fi discromaţi?

Depinde. Fiicele unui bărbat discromat vor fi în mod necesar purtătoare a genei defecte dar nu vor fi afectate decât rar (când ambii părinți poartă defectul). Cu copii unei mame purtătoare sau afecate e mai complicat. Detalii aici.

Pot fi poliţist dacă sunt discromat?

Nu. Admiterea la Poliţie include testarea cu Planşele Ishihara. Cele mai multe ţări din lume nu permit discromaţilor să fie poliţişti (de fapt nu știu excepții). Munca pe teren, unde este foarte importantă distingerea corectă a nuanţelor, contrastelor, cere o percepţie normală a culorilor. Alegeţi-vă altă meserie. Şi testaţi-vă copilul cu planşele Ishihara în gimnaziu, cam în jurul clasei a V-a, ca să nu crească cu vise ce nu i se pot împlini.

Care este diferenţa dintre discromat şi daltonist? Există vreo diferenţă?

Da şi nu. De multe ori aceşti doi termeni se folosesc interschimbabil, dar discromat/discromatopsic este un termen generic pentru toate anomaliile de percepţie a culorii, pe când daltonist se referă de obicei la două anomalii mai puternice (deutanopie şi protanopie), unde persoanei îi lipsesc celulele con pentru percepţia verdelui (are receptori doar pentru roşu şi albastru) sau a roşului (are receptori doar pentru verde şi albastru). Discromatii au în general toate cele trei tipuri de receptori, dar unul din aceştia (de fapt vârful său de percepţie) este puţin defazat (sau lipseşte în cazul daltonistilor). Detalii aici.

Care sunt meseriile pe care nu le poate practica o persoană afectată de discromatopsii?

Nu știu. Am trimis o cerere la Ministerul Sănătății și ei au răspuns că nu există o listă unitară, centralizată. Fiecare minister elaborează reglementări specifice.

Ai alte întrebări? Lasă un comentariu şi voi încerca să răspund.

Publicitate

18 răspunsuri la Întrebări frecvente

 1. lorand zice:

  Spuneti i va rog toate meseriile ce nu le poate practica un purtator de discromatopsie …… multumesc mult

 2. mari zice:

  Comunicat important Ministerul Sănătăţii :
  În baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Sănătăţii organizeză, vineri, 27 august 2010, ora 10.00, la sala de consiliu, o dezbatere publică având ca temă proiectul de Ordin pentru aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

  Persoana de contact: dr. Mihaela Oancea – telefon: 021.3072.639.

  Menţionăm că proiectul de act normativ poate fi vizualizat la adresa de web: http://www.ms.ro, rubrica Legislaţie – Transparenţă decizională.

 3. mihai zice:

  legat de testele ishihara….doar 2 tipuri de teste exista?cel de 24 si cel de 38?…daca da testele prezente la dvs pe site sunt exact cele prezente si in cabinetele de oftalmologie?…in aceeasi ordine prezentate de dvs?sau pot fi aceleasi teste cu nr dar dispuse diferit?

  • mai sunt si alte tipuri de teste cu planse; chiar eu am primit altele cand am dat pentru permis;

   cele mai folosite sunt cele de 24; ai putea afla de care sunt la cabinetul unde mergi de la cineva care a fost deja

 4. Cristi zice:

  pot imprumuta sau cumpara de la alte persoane ochelari pt daltonisti pt a trece testul ishihara? as dori un raspuns urgent. multumesc!

 5. mihai zice:

  are cineva idee legat de lentilele pt corijarea discromatiei DACA ELE SUNT TRANSPARENTE SAU AU CULORI DIFERITE?????…indiferent daca e vb de lentile de contact sau de ochelari !!???

 6. mihai zice:

  buuun….deci sunt colorate lentilele fie ele de ochelari sau de contact..poate nu ai idee dar e posibil odata ce le porti sa iti schimbe culoare ochilor nu??? ma refere la cele de contact?..eu cam asa cred ..tu??
  MS

 7. Ionel zice:

  Salutare, se poate repara defectul discromatic prin operatie?? Laser sau chirurgical, eu stiu ca este dar nu am gasit nicaieri…
  Sunt discromat dar nu ma deranjeaza, e chiar funny.
  Ms.

 8. Vasile zice:

  @Ionel – nu exista tratament. Este o intrebare mai sus.

 9. cda zice:

  Salut,
  pana la urma care este statutul legal pentru discromati ? Am incercat sa caut prin site dar nu am vazut nici o referire la lege/abrogare … adica in functie de fisa medicala iti pot da sau nu permisul de conducere (depinde numai de medic) ?

 10. vio zice:

  imi poate spune cineva daca esti primit la testare cu lentile pt discromat?…ms

 11. Anonimous zice:

  Dupa cum am citit mai sus cateva intrebari, mi se pare ca se face o discriminare. Doar pentru ca o persoana s-a nascut discromata, asta nu inseamna ca nu poate distinge culorile, gen o masina pe care un politist trebuie sa o identifice sau hainele de pe un civil suspect. Ma rog sa se poata schimba in privinta asta orice pentru ca sa nu mai fie niciun discromat, dezcurajat.
  Parerea mea, astept altele.

 12. nyyk zice:

  Am fost la oftalmolog pentru un control de rutina si bineinteles ca mi-a fost servit testul Ishihara…stiam ca nu o sa vad mai nimik fiind discromat insa dr a fost ok, nu m-a facut sa ma simt aiurea cum s-a mai intamplat alta data ci m-a sfatuit sa merg la spitalul Witting din Buc si sa fac o analiza cu aparatul si daca ma incadrez in anumite limite o sa-mi dea o hartie la mana cum ca sunt apt de condus pe teritoriul Romaniei!? A mai facut cineva acest test acolo, asa e??

 13. Claudiu zice:

  poti sa te inrolezi in legiune ?

 14. adi zice:

  te mai respinge daca esti discromat? sau s-a schimbat legea?

 15. ada zice:

  Te admite la liceul militar daca esti discromat?

 16. Daniel zice:

  Pot sa dau la Jandarmi dacă sunt dicromatopsie?

 17. Adrian zice:

  Sunt discromat, protoanopie moderata. Am permis B de vreo 20 de ani, fara evenimente rutiere in peste 500.000 km parcursi. Acum permisul expira si trebuie sa-l schimb. Ma ingrijoreaza serios vizita medicala. Are cineva idee daca s-a schimbat ceva in legislatie, sau daca a mai fost cineva in aceasta situatie, cum a procedat? Sunt din Sibiu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s