Cum să fentezi testul cu Planşele Ishihara dacă eşti discromat?

Nu sunt anarhist. Cred că trebuie să respectăm legile şi instituţiile statului. Cred că trebuie să ne îndeplinim îndatoririle de cetăţeni, ba mai mult, să nu aşteptăm să ne bage statul în traistă ci să punem noi umărul la construirea unei democraţii sănătoase.

De ce dau atunci sfaturile de mai jos? Pentru ca uneori legile sau practica statului sau a unor instituţii este nedreaptă. Atunci când relgementările sunt împotriva oamenilor, desi există argumente covârşitoare pentru schimbarea stării de fapt, cred că nesupunerea civică şi „fentarea” sunt justificate.

Să vedem deci câteva modalităţi de a sări peste hopul testării cu planşele Ishihara pentru a vă lua permisul de şofer.

  1. Nu e nevoie să le fentezi întotdeauna. Căutaţi în oraşul dvs. mai multe cabinete de medicina muncii, vorbiţi cu medicii, explicaţi-le că vedeţi culorile, dar că vedeţi putin diferit, şi asta nu e o ameninţare la adresa siguranţei rutiere. Căutaţi până găsiţi un medic care vă înţelege cât de cât şi care dă apt discromaţilor. Sunt unii care pentru permis amator pun apt, dacă recunoaşteţi o părte bună din planşe. Dar nu veţi găsi întotdeauna aceşti medici, si atunci:
  2. Învăţaţi seturile de planşe Ishihara pe de rost. Există două seturi standard, cele de 24 şi cele de 38. Majoritatea cabinetelor care testază pentru permisul de conducere le folosesc. Unii cititori ai acestui blog au reuşit astfel să ocolească obtuzitatea sistemului (învăţând de ex. după modelul primelor bulinuţe de sus).
  3. Făceţi-vă lentile de contact. Un citior şi-a făcut lentile colorate în Italia (deşi nu văd de ce nu s-ar putea face şi in România) şi astfel poate trece fără nici o problemă testul „cu mozaicul”. Iar pentru cei îndrăzneţi
  4. Fiţi curajoşi şi confruntaţi medicii. Dreptatea e de partea discromaţilor nu a medicilor. Învăţaţi ce întrebări trebuie să puneţi dacă medicul îndrăzneşte să vă dea inapt şofer. Când medicii vor afla că nu e tocmai OK ceea ce fac, adică să testeze eliminatoriu cu planşele Ishihara, vor începe să se mai înmoiaie puţin şi să se gândească mai bine dacă ar avea cu ce să se apere în cazul în care clientul le intentează proces.

Notă: nu recomand folosirea acestor metode pentru a trece probele pentru poliţie sau armată. Trebuie să recunoaştem că deşi vedem bine, încât în viaţa de zi cu zi afecţiunea nici nu este perpectibilă, nu percepem la fel de clar culorile (sau contrastul dintre unele culori pe anumite fundaluri) ca şi cei cu vedere normală, şi ar trebui ca în meseriile acestea să-i lăsăm pe cei apţi.

Despre Vasile

It's not about me :-)
Acest articol a fost publicat în discromat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

58 de răspunsuri la Cum să fentezi testul cu Planşele Ishihara dacă eşti discromat?

  1. Vîntu Anatolie zice:

    sunt curios, totuşi discromatopsia este de diferite stadii. legislaţia oricum este evolutivă, poate se stabilesc totuşi anumiţi indici minimali pentru declararea ca apt a unor candidaţi găsiţi drept discromaţi

  2. sorin zice:

    buna tuturor

    din pacate am descoperit si eu acum caci sunt partial discromat,si nu ar fi mare problema,dar vedeti eu sint electrician,pina acum nu am avut probleme de nici un fel,dar acum la medicina muncii mi sa zis caci sunt asa cum sint,dar si mai si e ca am fost la un medic specialist oftalmolog,iar acela e mai rabdator si mai atent,si dupa un consult mia pus stampila ca apt,,si mia spus caci nu sunt discromat,acasa mam uitat si eu pe plansele acelea ce sunt aici pe net,,si intradevar fata de cei din familia mea,,,eu descifrez numerele mult mai greu,,dar culorile le vad perfect,,no aici in orasul meu am gasit o rezolvare sa zicem,,,fara sa dau nici un leut,,,,,dar vreau sa merg in alt oras sa ma angajez ,,ce o sa ma fac?????datimi va rog ceva sugestii,,,altfel trebuie sa ma recalific,,,si asta mar costa bani timp si nu numai!!
    va mutumesc pt timpul acordat

    sorin!

    Sorin, nu stiu ce sfat sa iti dau. Daca te descurci bine in meserie, ar trebui sa incerci sa o practici in continuare, cautand un medic la fel de intelegator ca acesta, mai ales ca discromatopsia ta e chiar slaba se pare. Daca nu, invata plansele.

    Vasile.

  3. dan zice:

    Azi am fost la testul asta: KKT! Ma pregatisem sufleteste de vreo 2 saptamani ( adica am ajuns acolo cu nervi si transpiratii) si le-am facut muci. Ar trebui sa le cer daune pt depresii. Pana mea, am carnet de 16 ani , sute de mii de km , condus zi sau noapte pe drumuri cunoscute sau nu si sunt privit ca pericol public pentru circulatie. Nu e drept! De acord ca in loc de in loc de 74 vad 21 , dar vad! Chiar daca-l vad pe nenorocitul ala de 21 nu sunt chior sau nu disting culorile. Si mai stiu ca nu ma bag ca berbecu’ acolo unde-i ceva neanregula. In […], conduc pe drumuri cu toata familia in masina! Imi permit sa le risc viata daca as fi cartita? Dar ca nu esti sanatos la cap si faci slalom printre masini, ca ti-o bagi in tot neamul, si-i mai dai si pumni in gura si picioare-n cap aluia care a indraznit sa te faca nebun dupa ce l-ai obligat sa intre-n parapet ca sa te evite, cum e? Orice sofer normal la cap, a vazut sau a fost luat la scuipati de tziganii soselelor ( nu ma refer strict la etnie ci la boratii care ca fac legea pumnului). Ceva nu-i in regula si merita fentat macar acest lucru pentru ca celuilalt n-ai cei face: daca-i impusti , tot tu suferi – javra aia l-ai scapat. N-ai decat sa te rogi sa intre cu 200 la ora in primul stalp sa scape lumea de un cretin inainte de a da peste un om nevinovat.

  4. adrian zice:

    deci vreau sa va spun ca in america cei cu afectiuni discromatice sunt cei mai cautati pentru angajare deoarece americani sunt smecheri un om cu vederea perfecta nu poate vedea pe cei camuflati in iarba sau mai stiu eu in copaci dar in schimb discromati sunt singurele persoane care ar putea sa depisteze cu usurinta unde sunt persoane camuflate si sau facut teste si toti cei din america angajeaza in armata discromatii si mai mult sunt persoane discromatice care sunt in aviatie si piloteaza avioane fara nici o problema oricum eu zic sa plecam din tara asta corupta si plina de nebuni care dau legi ca nici ei nu le mai stiu oricum sunt ferm convins ca si in parlament si peste tot exista discromati sau in toate domenile desi pe ei nu ii mai controleaza nimeni asta e noi am ajuns cam la sfarsit si de frica sa nu le luam locul atunci ala e bolnav ala are mana mica , nu are greutate ala inaltime si atatea restrictii incat sa iti inchida usa in nas romani e timpul sa ne trezim nu suntem asa de prostii…ne-am mai desteptat si noi si deja ne-am prins de smecherii si huligani din parlament si senat si totul este o mafie..

  5. Andrei zice:

    Azi m-am intors si eu de la medic si am aflat cu stupoare ca sunt discromat. Nu am probleme in a distinge culorile, mai ales semafoarele insa nu ma descurc deloc cu testul lui Ishihara. Vroiam sa fac testul pentru scoala de sofer, si desigur ca m-a picat. Insa ma simt mai bine dupa ce ti-am citit blogul si am aflat ca sunt multi altii cu aceasta problema si ca pana la urma nu a fostniciun obstacol in viata lor. Va multumesc…

  6. liviu zice:

    eu am aflat ca sunt discrimat (partial) la testele de la recrutarea in armata (pe vremea cand se mai facea).
    si apoi mi-am dat seama ce erau bulinele alea cand a fost sa dau de carnet.
    am vorbit cu tata (care e medic) prin 2004 parca si m-a dus la un oftalmolog (bun zicea el) care fusese coleg.
    tind sa mentionez ca ala habar nu avea ca se poate da apt, in schimb a spus intradevar ca in unele tari nu se da acest test. in fine pana la urma mam lasat de scoala (tata atat a asteptat ca sa numi dea masina 😉 ), dar acum cu situl asta si noile informatii aflate, chiar ma gandesc sa mai incerrc odata :D. in fine ceea ce vreau eu sa arat este ca multi medici habar nu au legislatia asta. el avea totusi o scuza ca nu dadea ok pentru carnet, dar oricum…

    PS: daca tot suntem inapti pentru o dramada de meserii d c naibi nu primim so noi vreun certificat de handicapat ceva? adica interdictii avem, dar drepturi din parti. si inca ceva. d c discromatii sunt buni de militari in termen (nu am facut armata dar stiu ca eram dat apt), dar nu sunt buni pentru militari de cariera? adica sa mori pe gratis e bine, da pe bani nu mai e?

    • costelus zice:

      Eu sunt discromat si de aceea am facut armata! Si eu nu inteleg de ce am fost apt sa satisfac stagiul militar obligatoriu si pentru cariera de militar nu sunt apt.

  7. Liviu, neaparat sa mai incerci. Daca nu iti da apt un medic, mergi la altii. Eu am fost iar vineri la un cabinet in Cluj unde dau apt la discromati fara atentii. Legea permite sa se dea apt!

  8. Ionut Latcu zice:

    in urma cu doua zile mi-am luat inima in dinti si am mers la o policlina din Oradea(Artimed) pentru analizele pentru scoala de soferi. toate bune si frumoase(pe banda rulanta, mergand pe principiul cu cat mai multi intr-o ora cu atat castigam mai multi bani)…pana la nenea oftalmologu(un batranel incruntat). trecem repede de testul de vedere la distanta si ajungem la plansele Ishihara. Trecem cu succes de primele 3 dupa care incep sa incurc cifrele la urmatoarele 2 si ultima nu imi exprima nimic. doctorul, foarte sec, face un semn la asistenta si primesc o trimitere la dr Vasinca/spitalul Witing Bucuresti pentru examen de specialitate. totul a durat mai putin de 1 minut.mergand la o alta policlina mi se spune ca nu pot sa ma ajute cu controlul oftalmologic si trebuie sa merg la bucuresti..iar daca intr-o luna nu vin cu un rezultat de acolo, primesc inapt pentru neprezentare si mi se inchide dosarul. stie cineva cum stau in realitate aceste aspecte? cu multumiri anticipate

    • faragoioan zice:

      dute in timisoara la spitalul cfr peste drum de gara de nord si faci un test cromatoscop cu 20 de ron pt cat b nici un doctor nu o sa il conteste daca iese pozitiv. dai copia nu originalul ca data viitoare poate nu poti merge la test si ii valabil

    • Emanuel zice:

      Salut.vreau si eu un raspuns in legatura cu spitalul cfr din Timisoara:Trebuie sa imi fac programare sau merge si fara?te rog trimiteti-mi raspuns pe mail:asasinul_cerebral18@yahoo.com
      Va multumesc anticipat!

  9. Ionut,

    Mergi la Bucuresti, daca trebuie.

    Si daca acolo iti dau inapt da-i in judecata.

    De asemenea ai putea sa intrebi acel medic din Oradea pe ce baza te testeaza cu Plansele Ishihara. Scrie undeva ca acea testare este obligatorie si eliminatorie? Din cate stiu eu nu!

  10. fratele tau zice:

    salut eu am o problema zic eu mai putin complicata plansele 24 nu le vad dar plansele 38 le vad la prima vedere si nu incurc nimic eu pot sa iau permis de profesionisti?

  11. Frate, de ce nu iti dai adresa de mail buna?

    La testare se dau plansele 24, de obicei, sau altele similare. Cel mai probabil o sa-ti dea inapt daca nu gasesti un medic intelegator.

  12. cosmin zice:

    Recent am fost declarat inapt la vizita medicala pt. un master in cadrul MAPN la vederea cromatica. Cica am discromatopsie.Vreau sa intreb cat de important este acest lucru, avand in vedere faptul ca alti candidati la acelasi master au fost testati prin sondaj, adica unu da , doi ba? Este aceasta testare la bunul plac al medicului, daca are sau nu chef de lucru,sau sunt eu foarte ghinionist? Am permis de conducere de 5 ani, zeci de mii de km pe drumurile din Romania si nu numai, in toate tipurile de conditii meteo si nu am avut nici un eveniment.Vreau sa spun ca am trecut de toate testarile psihologice, atat preliminare, cat si cea de vreo 7 ore de la Bucuresti fiind declarat apt si vreau sa va spun ca nu a fost deloc usor. Este foarte frustrant sa ti se spuna ca erai deja 80% admis si sa fii respins la asa o chestie stupida, dupa parerea mea.
    Vreau sa intreb, avand in vedere informatiile pe care le-am mai citit pe net dupa aceasta experienta, legate de anumite lentile care s-ar gasi si in Romania, daca are rost sa mai incerc? As fi dispus sa mi le cumpar. Din moment ce vederea la distanta se poate corecta cu ochelari si acest lucru este permis, mi s-ar parea normal ca si problema mea si a altor cca 10% din populatia de sex masculin, daca se poate corecta, sa nu constituie un impediment. Daca este vorba de barem militar sa fie pt. toata lumea si sa se respecte.Sunt convins ca in structurile MAPN sunt si discromati si probabil ca sunt adevarati profesionisti, cum, sunt la fel de convins ca sunt multi perfect apti dpdv al vederii cromatice care freaca lulu.Doamnei doctor care mi-a pus stampila de inapt ii doresc multa sanatate, mai ales dpdv al vederii cromatice.
    Astept un raspuns de la dumneavoastra.
    Va multumesc

  13. TMboy zice:

    Bună, am fost și eu diagnosticat cu discromatopsie și am căutat să vad și eu cum văd ceilalți… și iată la ce am ajuns:
    Am o veste importantă pentru cei care vor să învețe pe de rost imaginile astfel încât să treacă testul la oftalmolog:
    1. Descărcați programul gratuit photoscape de aici: http://www.photoscape.org/ps/main/download.php
    2. Faceți download la setul de imagini Ishihara (sau chiar salvati această pagină de net complet, adică cu tot cu imagini).
    3. Deschideți imaginea în modul editare
    4.În meniul PROPRIETĂȚI selectați AMELIOREAZĂ CULOAREA
    5. SE VĂD BULINELE!!! :)))

  14. Asdfg zice:

    As avea o intrebare. am 18 ani fara 4 luni si peste o luna as dori sa incep scoala de soferi, am citit ca avizul medical este valabil 12 luni, asta inseamna ca ma pot duce si acum sa dau testul medical si sa incep scoala peste o luna?

  15. @Asdfg

    Ca sa fii sigur suna la un cabinet medical de medicina muncii sa-ti confirme.

  16. Asdfg zice:

    Multumesc.

  17. Pingback: 2010 in review for this blog | Sunt discromat şi sunt şofer

  18. vivi zice:

    Da si astazi am facut un milion de km parcursi cu masina personala.Imi place sa conduc noaptea chiar daca ploua.Conduc de 30 de ani

  19. mihai zice:

    astept sa imi spuneti parerile voastre….as vrea sa incerc la o scoala militara..am si dioptrii la ochi si sunt discromat….prin absurd gasesc lentile care sa ma ajute la test…stiu ca daca porti ochelari vei fi trimis sa iei derogare…banuiesc ca la vizita medicala la scoala respectiva daca vad ca am derogare si port okelari nu se vor uita ei in ochii mei sa vada daca am lentile sau nu…????

  20. des zice:

    salut oameni buni! este adevarat acel test cu planseta se pica,insa in sofatul de zi cu zi nu sunt probleme si va spun eu care conduc efectiv ca si profesionist pentru ca nu este problema ce culoare are masina din fata,spatele sau lateral,ce culoare au hainele pietonului,ce culoare are zapada de pe carosabil ne indepartata de drumari,ce culoare are ploaia daca ai stergatoarele ineficiente ci este important sa fi atent la trafic,la viteza de deplasare,la gabaritul vehicului pe care il conduci si foarte important sa fi inzestrat cu deprinderi pentru a sofa.pacat ca statul roman declara cu foarte mare usurinta oameni inapti care deja conduc si au permis auto pentru ca acestia inloc sa munceasca in tara noastra merg in alte tari membre ue si o fac acolo foarte bine.ar trebui sa le dea de gandit!

  21. des zice:

    si inca ceva…..si-au pus vre-o data acesti oftalmologi ai tari care vor binele nstru al tuturor intrebarea [cati soferi conduc sau tranziteaza romania si sunt cetateni ai altor state si optinand acolo permisul auto?]poate ii roade curiozitatea nu siguranta circulatiei rutiere din romania.v-am pupat si drumuri bune!!!!!!!!

  22. gabriel zice:

    salut
    am 37 de ani,am facut stagiul militar am tras cu armamentul din dotare (nu vreau sa ma laud dar am obtinut numai FB);la varsta de 20 de ani am dorit sa dau de permis si astfel am aflat ca sunt discromat partial – verdictul – Inapt !Nu m-am dat batut si am fost l mai multe cabinete pana cand am gasit un medic ce mi-a explicat in ce consta acest diagnostic (nu de alta dar dupa ce am primit primul inapt m-am simtit ca un handicapat ;pe atunci nu stiam ca atat de multi oameni sufera de acest lucru) !
    Din acel moment (au trecut 17 ani ) sofez zilnic fara probleme sau evenimente !
    De asemenea am locuit cativa ani in afara granitelor tarii si veneam acasa de fiecare data cand aveam ocazia facand un drum de 24 de ore non stop !

    Asa ca dragi discromati nu va dati batuti !!!

  23. Mihai zice:

    Ochelari pentru discromati. Lentile rosii, de calitate, care ajuta la citirea planselor Ishihara.

    Nu va lasati pacaliti de firmele din tara (Optica Veszi-Arad si Toro Optic-Brasov) care vand ochelari pentru discromati la preturi intre 1000-1200 lei… NU MERITA atat de mult! Puteti avea aceeasi ochelari la un pret mult mai mic.

    http://www.okazii.ro/catalog/53937983/ochelari-discromati.html

  24. gaby zice:

    Buna,
    daca imi fac acele lentile colorate ss port acele lentile se observa ca le port? nu o sa spuna nimic medicul?adica in sensul ca o sa ma lase sa port acele lentile la test (avand in vedere ca eu vreau sa dau pentru categoria C sofer profesionist) prima data mi sa spus ca nu pot numai sofer amator si nu mia dat apt numai pentru categoria B,A.

  25. mimi zice:

    incercati ocelari de soare de culoare rosie

  26. suveranul zice:

    Ce crestini sunteti voi, daca invatati lumea sa minta? Adica, fa-te frate cu dracul… sa-ti urmezi interesul pamantesc!? Daca ati fi cautat intr-adevar ADEVARUL, ati fi aflat ca fiinta umana nu necesita permisiunea vre-unei fictiuni, precum statul-respectiv guvernul, pentru a-si exercita dreptul divin de a calatorii oriunde pe Pamant. In schimb ” persoana”- ca si creatie a statului – este in totalitate supusa regulilor si „legii” omenesti. Cautati Adevarul, iar Adevarul va va face liberi. Nu mai umblati cu mnciuni, caci faceti voia necuratului, caci el este tatal minciunii. Pace voua!

  27. stefan zice:

    am sa folosesc ce am gasit aici peste 3 ani cand o sa dau de permis.MULTUMESC MULT!!!!!

  28. careshtey zice:

    am si eu o intrebare vreau sa ma duc sa dau la marina…dar prin urmare sunt discromat ,daca m-as duce la oftalmolog cu ochelari aceia ptr discromati oare si-ar da seama ?

  29. Lajos zice:

    Vasile te felicit pt. blogul tau si tot ce faci pt aceasta cauza ,iti doresc mult succes … salut .

  30. Lajos zice:

    Pentru ”Suveranul ” draga frate ce rost a avut sa comentezi,daca nu esti in cauza , vezi ca ai jignit oameni ca au o problema pe care tu nu o ai ,tu nu ai mintit,sau nu ai gresit in fata Domnului niciodata ? Ai scris o multime de lucruri paralele cu tema blogului ,e usor sa judeci ,si mai inchei cu pace voua ,cand tie iti lipseste dragostea de semeni …

  31. florinadrian zice:

    Va salut domnilor! Haide sa ajungem la o intelegere nu trebuie sa fentam si nici sa inselam doctorii oftamologi din punctul meu de vedere deaia s-a si ajuns aici, in primul rand haideti sa invatam sa vorbim ,cand intri intr-un cabinet oftamologic stiindute in dezavantaj fata de majoritatea oamenilor abordeaza tu subiectul un exemplu ar fi ” buna ziua!doresc sa fac un control oftamologic pentru angajare si pentru mine este foarte important sa stiu daca simtul meu cromatic imi permite sa practic aceasta meserie din punctul de vedere a unui specialist” asta nu inseamna ca esti un milog sau umil si doar dovedesti ca esti inteligent si bine crescut , sa te duci cu lectia invatata despre acest dezavantaj genetic , sa poti purta o discutie in termeni medicali cu doctorul oftamolog si deabea atunci poti sa ceri ca doctorului oftamolog sa vada viata prin ochi tai , atunci poti s-ai demonstrezi ca vezi culorile si nuantele prin exemple numind culorile de pe inbracamintea dansei si chiar un element de lenjerie intima daca ai norocul s-al vezi:) eu asa am facut am vazut sutienul si l-am mentionat si pe acela , dar cand sunt persoane care intra in cabinet milog ,umil si incepe stiti eu „sufar de discromat”(ca tu nu suferi de suferit sufera bolnavii cronici) si cand i se zice diacnosticul discromat incepe sa devina recalcitrant ba cand iese din cabinet trage si un scuipat pe usa dupa care vine si se plange peste tot ce a putut el sa pateasca , zic asta ca pentru ca nu stiu cat de informati sunteti dar in orice minister decizia cu privire la tema noastra sta in puterea medicului oftamolog si el decide daca esti apt sau inapt chiar daca diagnosticul este discromat dupa cum am mai zis si in alte comentarii eu vreau sa si demonstrez I-am trimis colegului de suferinta Vasile Tomoiaga o fisa medicala din armata de dupa misiune in care scrie APT/DISCROMAT fisa imi apartine si astfel de fise am facut an de an din 2003 pana in 2008 cat timp am lucrat in armata si la fel este si in MAI sau alte ministere ,dupa cum sunteti informati aici pe blog discromatopsia este clasificata pe grade si de aceaia ramane la aprecierea medicului daca esti apt si un exemplu ar fi cazul medicului oftamolog de la MAI care a dat apt si la reexaminare a reiesit ca persoanele controlate erau discromate , si binenteles a intrat in conflict cu ministrul Igas din care medicul oftamolog a iesit invingator . Un sfat pentru tinerii care doresc sa inceapa o cariera in politie ,ce fel de politist ai fi tu daca vrei sa-ti incepi cariera prin furt prin inselaciune !Asa ca va urez multa bafta si fiti destepti!

  32. dan zice:

    Sal sint DAN din MIOVENI ,nu stiu daca pot obtine permis ptr categoria B cu toate ca vad plansa de 38 si pe cea de 24 mai deloc ,nu mai inteleg..

  33. George zice:

    Eu am probleme cu rosu si verde anumite nuante par foarte asemanatoare dar nu la identice daca constientizezi cu ce culoare ai probleme poti sa treci orice test daca urmaresti sirul de noante de verde sau rosu sau amestecate o sa descoperi fiecare cifra fara nici o problema eu aveam probleme grave inainte acum mi se pare floare la urece 🙂 nu mai am nici o problema si cum am invatat sa vad ceea ce nu vedeam cu ajutorul unor ochelari de soare pe maro care amplificau culoarea rosie cand ii puneam la ochi vedeam perfect cand ii scoteam nu mai vedeam nimic am suprapus culorile cu probleme si asa am descoperit problema acum pot sa trec orice test de culoare… nefacnd altceva de cat sa descoper cat mai multe buline din noantele cu probleme si sa urmaresc sirul pana descopeream cifra… de exemplu erau teste care te induceau in eroare si in loc de 8 vedeam 3 daca esti atent si urmaresti sirul de culoare si nu zici din prima 3 treci testul.

  34. dani daniel zice:

    Si eu am discromatie si am pierdut foarte mult in viață, acum după ce am citit aici m-am mai liniștit, ca am găsit mai multi ca mine. La vremea respectiva nu am știut cum sa procedez, si acum îmi pare rău, dar asta e , am pierdut trenul.

  35. gabriel zice:

    dupa atatia ani de condus am devenit profesionist intre timp si desi conduc foarte bine si nu am problem acum la schimbarea locului de munca trebuie sa fac fisa medicala…. stresul vietii mele
    sincer nu stiu daca sa imi cumpar lentil de contact sau sa invat pe de rost plansele acelea stupide

  36. gabriel zice:

    multumim domnului Vasile Tomoioaga care a facut acest site astfel incat sa putem intelege cu ce ne confruntam si sa nu ne mai simtim handicapati
    mii de multumiri

  37. sorin zice:

    stiti careva vreun doctor amabil cu daltonistii?din bucuresti ma intereseaza.si cat merge spaga

  38. Cristea Valentin zice:

    Propun ca Dl. Tomoioaga sa organizeze o initiativa cetateneasca (la care sa ne solidarizam/implicam toti cei interesati) de modificare a actului normativ care obstructioneaza obtinerea permisului de conducere din cauza discromatopsiei. Pentru persoanele care nu pot distinge culorile verde si rosu (sunt si asemenea persoane), este clar ca nu se poate acorda permis de conducere, dar pentru cei care disting clar culorile semafoarelor, este o cerinta absurda (discriminare) care nu poate justifica obligativitatea distingerii unor nuante de culori care nu se folosesc nicaieri in lume la semnalizarea circulatiei rutiere (nuante de verde si rosu suprapuse ca testul Ishihara). Nu va fi usor deoarece se va pierde o sursa de venit (coruptie) pentru medici si acestia se vor opune modificarii prezentelor norme, dar trebuie invocata legislatia si practica din tarile in care asemenea discriminari nu exista. Propun sa nu ne plangem de mila ci sa actionam, sa facem lobby, sa aducem argumente credibile pentru ca decidentii politici (parlamentarii, Guvernul) sa aiba motive credibile si bine justificate de a sustine si aproba aceasta corectie/modificare in actele normative care impiedica avizul medical pentru persoanele cu discromatopsie. Vedem ca au trecut destui ani pana s-a interzis acordarea permisului de conducere pentru analfabeti (normal si bine justificat), dar pana la urma s-a reusit. Am putut sa fac armata, am putut sa lucrez o viata intrun domeniu unde distingerea culorilor este necesara (electronica, electricitate – unde se lucreaza cu conductori si cabluri de diferite culori si nuante), dar sunt obstructionat/discrimat nejustificat la obtinerea permisului de conducere amator. Sunt discromat, am permis de conducere de peste 23 de ani si nu am facut niciun accident. Cum justifica medicii ca in aceasta perioada eu nu am vazut culorile, sau ce risc pentru societate si ceilalti participanti la trafic sunt eu daca in acesti ani eu nu am produs evenimente rutiere. Sunt atatea persoane cu probleme psihice care, atunci cand sunt la volan se cred stapanii soselelor si sunt un risc real, dar pentru acestia nu sunt norme medicale de preventie a dezastrelor rutiere care se intampla zilnic pe sosele. Consider ca daca statistica arata ca 8 % din barbati si 0,5 % femei sunt discromati, suntem un numar suficient de mare pentru a determina eliminarea acestei discriminari medicale impuse in normele de acordarea avizului medical necesar pentru obtinerea permisului de conducere. Dar, pentru a avea succes, aceasta actiune trebuie sa fie organizata si coordonata la nivel national, de aceea am propus ca Dl. Vasile Tomoioaga sa fie coordonatorul unui asemenea demers, avand se pare expertiza (cunostinte in domeniu) necesara.

  39. Alinmadalin zice:

    Este nedrep , aceasta lege a trebui desfintata, deoarece foarte multe persoane de rand au de suferit enorm din cauza acestei legi nesuferite …… Ar trebuii facut ceva oameni buni , deoarece se produce o mare discriminare intre oameni , din cauza unei banale afectiuni…..

  40. dan zice:

    Cum iti dai seama ce set iti pune in fata oftamologul la test?

  41. radu zice:

    eu am gasit un doctor intelegator!! am permis de 2 ani si nu am avut nici un eveniment in trafic!! acum as vrea sa fac acel atestat de taxi,dar iar tb sa fac fisa medicala,si asta la cfr!! daca nu trec imi anuleaza permisul?!! stie cineva?!

  42. seici zice:

    salut am fost ieri la test si mi-a dat un doctor foarte batrin inampt ma trimite la bucuresti linga gara de nord va rog spunetimi sa ma duc sau sa incerc sa fac fisa in alta parte va multumesc.Care sinteti din ploiesti nu va duceti la MUNMEDICA sint foarte scumpi si foarte severi ,tinind cont ca e un cabinet particular sint mai seferi decit cei de la sp CFR

  43. cata zice:

    salut eu vad bine verdele si galbenu dar rosu mi se pare la fel ca galbenu

  44. Gigi zice:

    Atat timp cat aceasta doamna mai este presedinta comisiei actul normativ nu cred ca se va modifica asa cum este in majoritatea tarilor europene si nu numai.

  45. Gigi zice:

    Spunea cineva ca in Olanda doctorii numesc discromatia ceva obisnuit deoarece 8% este totusi o cifra destul de mare.Daca ar fi 1sau 2% ar fi altceva.

  46. Rares zice:

    Bună ziua. Dacă sunt discromat pot trece probele pentru jandarmerie?

  47. dani zice:

    Ba fratilor in tara asta ne conduc oameni de kkt si de vai samar tara tiganilor am citit intr-un anunt niste doctori specialisti din mai multe tari dupa un sondaj cu mai multi pacienti au relatat faptul ca 80 la% dintr-e barbati din intreaga lume sunt discromati si plus de asta acel chinezoi inputit care a facut acea carte cu culori e si el discromat e o bataie de joc jocul minti a dezonora umanitatea dupa idea unui prost

  48. cristi zice:

    cine a zis prostia asta ca sa nu te joci cu discromatia cand te duci la politie sau nu stiu unde? … pai ce cand dai amenzi le dai pt ca nu vad alti culorile? sau cand opresti pe cineva la radar ii dai plansele in mecla si ii dai defapt amenda pt planse nu pt radar? ba ce-i cu prostia asta ma la romani , ma astupa cand vad prostia asta .. o bagat plansele pt spaga .. nu pentru altceva .. fiti seriosi ma , nici unde in lume nu iti baga plansele in mecla ca sa pici ca asa vor ei .. si dupa aia te intrebi dc lumea nu lucra.. sau ce te da afara din armata pentru ca nu vezi cifra din culori atunci cand tragi sau cand faci altceva? serios?
    mai bine sa ne adunam astia care is discromati si sa facem o revolta sau sa-i dam in judecata .. pe muisti astia care or bagat plansele Japoneze in Romania

  49. bogdan zice:

    buna,nu este chinezoi,este un japonez

  50. Ionut zice:

    Salut, bineinteles si eu sunt discromat( 1 din 12 barbati ). La testul medical am picat cu brio plansele Ishihara, concluzia inapt pentru permis Categ B. in insistentele mele am ajuns la policlinica transporturi unde au un cromatoscop, un fel de diapozitiv unde iti pun o serie de culori, pe care trebuie sa le identifici.L-am trecut fara nici o problema si mi-au eliberat un certificat pentru test cromatoscop pozitiv si bineinteles apt pentru scoala de soferi categ B.

Lasă un comentariu