cronologia evenimentelor

Desfăşurarea demersului Discromatopsia şi drepturile cetăţeanului în România în ordine cronologică:

Documente:

Explicaţii:

Cereri de sprijin:

Ţări (de care m-am interesat personal) ce permit discromaţilor (şi daltoniştilor) să fie şoferi amatori:

7 răspunsuri la cronologia evenimentelor

  1. Pingback: România şi drepturile celor 900.000 de discromaţi « Sunt discromat şi vreau şofer

  2. alias zice:

    Vasile,

    in completarea postului meu anterior, as vrea sa adaug un singur lucru: cazi singur în păcatul ăstora de la ministerul sănătăţii, într-unul din posturile tale în care zici ca discromaţilor ar trebui să nu le fie interzisă şoferia, dar „să le fie INTERZISE anumite meserii… cum ar fi tehnician ELECTRONIST datorită ne-perceperii codului culorilor”.

    Asta tot discriminare este. Eu sînt, întîmplător, inginer electronist, şi am fost electronist amator de cînd eram copil. Faptul că nu pot folosi codul culorilor (pt că acele linii colorate sînt foarte subţiri şi, aşa cum ai spus şi tu, discromaţii văd prost culorile pe suprafeţe mici) nu m-a împiedicat, practic, de loc în pasiune şi în profesie !

    Asta pt că:
    – codul acela oricum nu este folosit integral nici de persoanele cu vedere cromatică normală, din diferite motive: fie există unele diferenţe între producătorii de piese care fac să apară posibile confuzii – adică culorile sînt în principu standard dar numărul şi semnificaţia liniilor colorate nu sînt, fie din lenea de a-l învăţa (deşi nu e mare lucru)

    – mulţi tehnicieni electronişti pot să nu vadă respectivele marcaje colorate nu pt că ar fi daltonişti (nu sînt decît 8% din ei, nu ?) ci pt că au peste o anumită vîrstă şi pur şi simplu nu mai văd aşa bine marcajele mici! Ei, ce te faci, îi dai afară pt că nu mai văd bine la bătrîneţe ?

    – sînt multe de făcut într-o fabrică pe un post de tehnician/muncitor electronist. Nu toţi sortează rezistenţe după culori. Pur şi simplu daltonistul va fi pus la altă treabă.

    – valoarea piesei se determină uşor şi cu aparatul de măsură, nu numai după cod. Nu mori dacă nu vezi codul.

    – multe piese îmbătrînite au codul şters sau „afumat” – tot la aparat ajungi !

    De fapt, mai general vorbind, aşa cum în străinătate există „equal oportunity employment” ca concept, care înseamnă că este ilegal să refuzi angajarea cuiva datorită unui handicap, si aşa cum în străinătate, şi mai nou şi în Romania, statul este OBLIGAT să cheltuiască sume MARI de bani pt a face anumite chestii (clădiri, lifturi, autobuze etc etc) accesibile persoanelor cu dizabilităţi, tot aşa noi discromaţii trebuie să milităm pt eliminarea ORICĂREI restricţii la angajare pe acest criteriu.

    OK, înţeleg că într-o anumită profesie distingerea perfectă a culorii este critică din punct de vedere al siguranţei, cum ar fi să zicem mecanic de tren (nu te joci cu vieţile a 1000 de pasageri, şi acolo nu merge să te iei după poziţia becului pt că semaforul îl vezi de la distanţă foarte mare cînd este doar un mic punct luminos), este totuşi important ca acea profesie chiar să fie CRITICĂ. În majoritatea meseriilor, inclusiv cea de poliţist de care spuneai tu, nu e mare brînză că esti un pic discromat şi nu poţi să zici exact ce culoare avea maşina care tocmai a fugit. Dacă e noapte, oricum şi poliţiştii cu vedere normală văd totul negru.

    Mă rog… scuze pt. postul lung.

  3. @alias

    Te rog sa imi zici in ce postare am scris despre „tehnician ELECTRONIST” ca nu imi amintesc.

  4. Vetali90 zice:

    Sunt din Republica Moldova si sunt discromat! Am aflat acest lucru cind am vrut sa trec comisia medicala de soferi!! De 4 ori trecind pe la oculist mi sa spus ca sunt inapt sofer! A 5 oara cind am vrut sa trec inco o data sa incerc am avut norocul sa mi se puna verdictul ”Apt sofer amator”… Am fost foarte bucuros auzind acest lucru! Dar mi sa spus ca sofer profesional nicodata nu am sa pot fi!!!

  5. @Vetali90

    Mersi de informatie. Deci si in Republica Moldova e aceeasi problema. Nu ma mira …

  6. Pingback: Ce întrebări să pui la testarea cu planşele Ishihara pentru şcoala de şofer (amator) dacă eşti discromat « Sunt discromat şi vreau şofer

  7. anghel zice:

    discromat=inapt pentru shofer
    … oare ca pietoni suntem aptzi?

Lasă un comentariu