Medici luminaţi (care dau apt discromaţilor)

La sugestia lui  Cosmin am creat această pagină unde vă rog să lasaţi comentarii cu medici care dau apt pentru permis la discromaţi.

Cosmin: Un mare ajutor nouă celor discromati ar fi să posteze doctorii care au pus ok pe fişe pentru că şi ceilalţi să poată merge să îşi rezolve problemele acolo. Sigur asta ar fi cea mai de preţ informaţie de pe acest blog.

Precizare: Tudor ne dă un criteriu important pentru includerea medicilor ce dau apt discromaţilor „As zice ca in aceasta lista ar trebui trecuti doar medicii care isi asuma public decizia respectiva (medici care merita tot respectul din punctul meu de vedere), si nu diversi medici care dau apt in cazuri de discromatopsie insa doar fiindca “trec cu vederea” si dupa aceea spun candidatului sa “nu spui nimanui despre asta”. De acord! Desigur, eu nu pot verifica.

Aşa că, redau mai jos ceea ce au spus comentatorii:

Bucureşti:

  1. Eu am facut scoala de soferi TEO din Bucuresti. Au si site vreaupermis.ro. Pentru vizita medicala ne-am prezentat la scoala intr-o zi si au adus ei o echipa de medici pentru analize. Medicul oftalmolog, din pacate nu i-am retinut numele, a fost super ok. Am vazut eu ca le tot arata niste pagini celor dinaintea mea si ei ziceau niste numere. Nu stiam despre ce este vorba. Cand imi vine mie randul ma intreaba: ce numar vezi? Eu: Numar????? 🙂 Mai da el cateva pagini… nici pe alea nu le vedeam. Apoi ma intreaba: dar semaforul il vezi? Da, raspund. Si mi-a dat ok-ul.”
  2. Prima data … am facut setul de analize la Policlinica Pantelimon din Bucuresti. Acolo, la oftalmologie, nici nu mi s-au facut testele Ishihara.
  3. Clinica ROMGERMED, Drumul Taberei. NU se testeaza cu planse Isihara obisnuite, ci cu ceva in genul Isihara, si in plus, un test cu ochelari 3D rosu verde pentru depistarea daltonismului. (Mihai)
  4. Alexandru: Sunt sofer profesionist si am aceasta problema cu testul isihara, profesez de 10 ani aceasta meserie si am obtinut un certificat medical de la Spitalul Universitar CF Witing Bucuresti, cand merg la examinarea medicala il arat la medicul respectiv si imi pune aviz APT fara nici un fel de problema deci pentru soferi se poate fie si profesionist.

Cluj

  1. Centrul Medical Zorilor (General Praximed SRL), str. Zorilor nr. 33 ap. 12 (se dă apt discromaţilor pentru categoriile A şi B).
  2. New Medica, Gheorghe Marinescu 6. Comentariu cititor: Aici medicii, chiar daca esti discromat, iti dau apt… comenteaza un pic, dar te lasa in pace daca mergi pentru B.

Iași (Iasi)

Reper: Fosta Policlinica Industriala, Str. Primaverii nr. 4, Dna. doctor BREDETEAN MARIANA

Detalii: Pt.gradul 1 [cat.a,b ] amatori, nu se mai testeaza ISIHARA ,dar pt gradul 2 [cat.c.d.e ] profesionisti.se testeaza cu planse cromatice. care nu se pot invata pe de rost.Sunt aleatorii !!! Este necesar un test la CROMATOSCOP ,Daca distingi culorile esentiale[rosu ,verde,galben,albastru] primesti adeverinta medicala valabila ptr.grupa 2 [cat.c,d,e ]
CROMATOSCOP la WITING Bucuresti [din auzite],dar pt. Moldova,recomand IASI [fosta policlinica industriala] str.Primaverii nr.4 ,Dna.doctor BREDETEAN MARIANA.Profesionalism si intelegere. MULT NOROC tuturor !!! (Florin Aduducesei)

Miercurea Ciuc:

  1. In Miercurea Ciuc (jud. Harghita), oftamologia Phacos (0266-316.403) cu o doamna draguta Barabas Pany Eva poate sa va declare APT cu discromatopsie.

Oradea

Dr. Mihaela, Spitalul (sau Clinica) Pelican (vezi comentariu)

Sibiu:

  1. Un cititor a fost la Intermedica, Sibiu, Vasile Milea bl. 11, sc. B: „pe fişa medicală scrie APT AMATOR şi se precizează „discromat partial”.

Pentru şoferii profesionişti:

  1. „În cadrul Comisiei Centrale pentru  Siguranţa Circulaţiei veti găsi înţelegere. Pentru mai multe informaţii sunaţi la C. F. Witting (021/312.95.30) şi cereţi cu şefa comisiei; e o doamnă de zahăr. Vorbiţi cu ea şi vă învaţă ce trebuie să faceţi. Şi nu vă ia niciun ban.” (Marian). „C.F. Witting, Prof. Univ. Dr. Ioan Vasinca, ţi se face testul cu cromatoscopul şi se dă apt permis categoria B.” (Ion)

226 de răspunsuri la Medici luminaţi (care dau apt discromaţilor)

  1. Nicoleta zice:

    Am facut acest test pentru testul auto si am fost declarata ca fiind suferind de dicromopatie,desi eu vedem clar acesle numere si acum la fel am facut testul fara a gresi…dar si mai ciudat este ca doamna doctor mi-a spus ca sufar de aceasta boala…desi am raspuns bine la toate si ea se uita la sfrasit sa vada raspunsurile…si se mai si certa cu mine ca eu nu le vad bine desi raspunsurile vorbeau de la sine….deci…sunt tare curioasa sa aflu cum un doctor care sufera de discromapatie sa mi puna un asemenea simptom?

  2. Nicoleta, repeta testul la alti medici. Daca distingi plansele Ishihara de pe aces blog poti face si o plangere impotriva acelui medic.

  3. Marius zice:

    Eu am facut scoala de soferi TEO din Bucuresti. Au si site http://www.vreaupermis.ro . Pentru vizita medicala ne-am prezentat la scoala intr-o zi si au adus ei o echipa de medici pentru analize. Medicul oftalmolog, din pacate nu i-am retinut numele, a fost super ok. Am vazut eu ca le tot arata niste pagini celor dinaintea mea si ei ziceau niste numere. Nu stiam despre ce este vorba. Cand imi vine mie randul ma intreaba: ce numar vezi? Eu: Numar????? 🙂 Mai da el cateva pagini… nici pe alea nu le vedeam. Apoi ma intreaba: dar semaforul il vezi? Da, raspund. Si mi-a dat ok-ul.

    Si inca o varianta. Eu mai facusem scoala o data la alta scoala, dar pentru ca instructorul a nu a fost bun, nu avea rabdare sa explice si se enerva, nu m-am simtit in stare si nu m-am inscris la examen. Am preferat sa mai fac scoala inca o data la scoala de care ziceam mai sus, unde am cerut de la inceput un instructor calm si de treaba si care sa explice bine. Asta a fost offtopic. Acum ontopic… cand am facut prima data scoala am facut setul de analize la Policlinica Pantelimon din Bucuresti. Acolo, la oftalmologie, nici nu mi s-au facut testele Ishihara. Deci ar fi si asta o varianta.

    Sa auzim de bine.

    P.S. Singura problema pe care o am din cauza discromatopsiei este ca daca merg la cules de fragi nu prea ii gasesc prin iarba. Dar mananc de la ceilalti. 🙂

  4. Alin zice:

    La mine e mai ciudat … am incercat sa dau la SRI la academie si la proba medicala este aceasta proba … sincer nu prea inteleg la ce ma ajuta daca vad numerele … partea dura este ca aici pe blog vad numerele la doctotr nu inteleg o boaba dp hartiile alea in afara de primul numar care este 12 …. la plansele Ishihara de numarul 24 … acelea mi se par mai gremele ma chiombesc mai mult in fine …. am fost inapt:) … si totusi la permis de ce nu ai voie sa ai permis daca suferi de aceasta boala:| atata timp cat vad luminile si panourile de circulatie noaptea si ziua … vad politistii vad oamenii… la ce drak tre sa vad numere in culori:| ???

  5. Gabor zice:

    Hey there. In Miercurea Ciuc (jud. Harghita), oftamologia Phacos (0266-316403) cu o doamna draguta Barabas Pany Eva poate sa va declare APT cu discromatopsie.
    Eu sunt sofer profesionist cu toate categoriile, iar categoriile mari (camion, autobuz) le-am obtinut in strainatate.
    Am condus dincolo de ocean si in Europa din 2003, iar faptul ca sunt discromat nu ma afecteaza sa conduc in siguranta.
    0757-898-213.
    Numai bine, drive safe.

    Gabor.

  6. Pingback: Cum să fentezi testul cu Planşele Ishihara dacă eşti discromat? « Sunt discromat şi vreau şofer

  7. marian zice:

    Testele ishihara au fost facute pentru pilotii din armata prin 1960, din cate am auzit, si mi se pare ca nu sunt 100% sigure. Sunt depasite. Ar trebui inlocuite cu teste mai asemanatoare cu semnele de circulatie. Nu prea au nici o treaba cu situatia din trafic. Deci logic nu au sens testele astea.

  8. Tudor zice:

    As zice ca in aceasta lista ar trebui trecuti doar medicii care isi asuma public decizia respectiva (medici care merita tot respectul din punctul meu de vedere), si nu diversi medici care dau apt in cazuri de discromatopsie insa doar fiindca „trec cu vederea” si dupa aceea spun candidatului sa „nu spui nimanui despre asta”, cum facea „doctorita” bine cunoscuta in Cluj (din Hasdeu) care a fost mai tarziu prinsa cu 10 parafe in sertar de la diversi medici „asociati”, si la care practic nu se facea in realitate nici un alt test inafara de cel de acuitate vizuala…

    Desi ca discromat m-ar bucura sa ‘scap’ in felul asta mai repede, nu ma bucura ca in felul asta probabil au luat permisul persoane cu afectiuni intr-adevar grave si incompatibile cu sofatul (afectiuni neuronale, epilepsie, afectiuni locomotorii etc..)

  9. nita laurentiu zice:

    Buna ziua,doresc sa va felicit pentru ceea ce faceti aici,prima oara intilnesc asa ceva.Am luat permisul prin 2000 iar la vizita medicala am impins ceva sa am parafa apoi dupa expirare am stat putin fara el dupa care,avind iar masina l-am oreschimbat.La vizita eram aproape blocat,aproape nu am vrut sa merg.E vorba de Medicina muncii unde o doctorita cam de virsta mea foarte amabila a spus ca sint partial discromat si mi-a parafat fisa.Am vazut citeva planse fara probleme,unele sint mai grele altele mai vechi dar a spus ca nu e o problema pentru sofat.Cred ca depinde ce om intilnesti.Deci medicina muncii din timisoara,strada paciurea(pe linga prefectura cine stie).

  10. cristian zice:

    Am muncit in stainatate ca un sclav si mi-am luat un camion cu scopul de infiinta o firma de transport si de a lucra cu el sa nu fiu angajat la alte firme care ofera salari mizere dar din pacate nu am avut permis niciodata si spre surprinderea mea am urmat cursurile unei scoli de soferi din cluj pt cat B,C si E . Am facut tote orele de condus fara nici o problema fara sa am probleme cu culorile de la semafor iar cand am ajuns la oftalmolog am avut marea surpriza sa constat ca eu nu pot avea permis dupa ce am platit scoala am ramas cu buza umflata si cu o gramada de bani dati pe camion si pe cursu scolii de soferi. Daca stie careva un cabinet in cluj care nu este asa strict ca si fututi de arabi care de abea stiu o boaba de romana, sa poata sa imi puna si mie apt pe buletinu de naliza si sa nu mor de foame cu legislatia romana care ii de 2 lei si nu inteleg la ce te ajuta testul cu plansele ca doar drumu nu ii o sumedenie de buline colorate si slava domnului ca semnele de circulatie sunt facute sa le vada tot omu chiar fiind si daltonisti. va multumesc

    Vezi Centrul Medical Zorilor
    Vasile

  11. Marian , Targoviste zice:

    pt soferii profesionisti: in cadrul Comisiei Centrale Siguranta Circulatiei veti gasi intelegere. Pt mai multe informatii sunati la C.F. Witting:021/312.95.30, si cereti cu sefa comisiei; e o doamna de zahar . Vorbiti cu ea si va invata ce trebuie sa faceti. Si nu va ia nici un ban. I-am bagat cu japca o atentie in buzunar. Daca va da apt pt discromat de acolo e valabil avizul pe viata in toata tara.Curaj!!! eu am trecut prin „iad” ca sa ajung sa stau linistit.

  12. paul zice:

    sunt discromat color.
    am obtinut cu „greu” permisul (citeste atentie la oftalmologi, ca l-am de la 18 ani..)
    ce pot sa va spun dupa 20 de ani de condus: nimeni nu spune ca nu sunteti „buni” la condus, dar sa stiti ca semafoarele, indicatoarele (cum ar fi cele de interzis) nu va SAR IN OCHI la fel de rapid ca la cei „normali”.
    Iar uneori, o fractiune de fractiune secunda conteaza.
    In rest, multa bafta.
    Inca ceva: vara, purtati ochelari polarizati la conducerea in oras, ca altfel nu veti vedea chiar nimic din semafoare. O investitie care merita.

    Paul

  13. Marian , Targoviste zice:

    Paule, un sofer nu doarme la volan. Mai periculosi sunt smecherii cu tel la ureche , care nici nu dau semnal stanga/dreapta si intra pe interzis etc… adevarul e ca legea in tara noastra e f. veche in toate domeniile si incompatibila cu realitatea in multe situatii. Ar trebui , daca nu revizuita complet in functie de noile norme , macar pusa in linie cu legislatiile altor tari mai avansate din ue sau din lume.Sunt discromat si sofer profesionist din 2004 si crede-ma ca vad toate semafoarele si de la 200m si vara si iarna si pe frig si pe cald. Era o aberatie legea asta cu interzicerea discromatilor la condus. POate daca nu ar mai da nimeni spaga si ar merge in cadrul Comisiei Centrale de la Bucuresti, care oricum stie ca 80% din barbatii din tara asta sunt discromati, poate s-ar schimba si opinia doctorilor in a astepta atentie ca sa-ti dea un accept. Si-au pus prea multa putere in maini.

    Atentie,

    Nu e vorba de 80% ci de 8% din barbati!

    Vasile

    • maxx zice:

      si eu sunt sofer pe tir si am aceiasi problema sunt discromat,nu este corect sa ne ia dreptul de a conduce.eu vad foarte bine atat de la distanta cat si de aproape vad orice atat ziua cat si noaptea observ orice umbra,si totusi in avizul medical mi-a scris a se evit acondusul pe timpul nopti.imi e frica acum cand o sa fac din nou avizul medical sa nu imi dea inapt

  14. ady zice:

    nu mai expuneti doctorii care dau apt celor discromati pt. ca nu e vorba de nici un ajutor aici, informatiile ce le dati voi se vor pune la dispozitia autoritatilor iar medicii in cauza isi vor pierde licenta, Nu dati nici un nume si nici un centru medical al niciunui doctor !!!!!! nu ii expuneti !!!!
    sa le multumiti doar celor care sunt mai buni cu voi cei discromati si nu fiti atata de stupizi sa ii dati pe mana autoritatilor !!! nu credeti tot ce se scre pe blog, e doar o metoda simpla a autoritatilor de ai demasca !!!!!!! nu va e atata de clar ?? !!!

    • Pana vii cu un caz concret in care un medic sa fi fost sanctionat pentru ca a dat apt discromatilor, ceea ce scrii aici ramane alarmism gratuit.

      Metoda a autoritatilor de a ii demasca? Mai degraba e o metoda a ta de a submina acest blog!

      Autoritatile nu au nimic de a face cu acest blog, el e administrat de o singura persoana, Vasile Tomoiaga, discromat, si mai recent posesor de permis de conducere.

      Intentionez sa continui acest demers, chiar daca acuma am permisul, luat fara sa dau nici o „atentie” medicilor.

      Fii mai atent la ce scrii si la cum scrii pe acest blog. Ai prea multe greseli, atat de logica, cat si gramaticale, pentru a fi tolerat si a doua oara.

    • Iancu zice:

      Pentru Ady:
      De unde atata paranoia ady???
      Vasile este un om care a umblat gratuit (ba mai mult cu sacrificiu de timp + bani) cu petitii pe la cele mai poleite porti ale autoritatilor pentru a ajuta discromatii, prin schimbarea a ceva ce este gresit in legislatie! Deci nici vorba de o metoda a autoritatilor de a demasca pe cineva!

      E bine sa fi suspicios in legatura cu ceva, insa acea suspiciozitate trebuie sa te impinga inspre cercetare si analiza, cu atat mai mult inainte de a sari cu gura si de a improsca cu noroi o initiativa asa de buna

      Din pacate asa se intampla la noi… nici macar bine nu mai poti sa faci fara sa iti sara lumea in cap!

      PS: Si daca iti imaginezi ca ar fi o initiativa atat de marsava a autoritatilor, crezi ca mesajul tau ar fi ajuns public la commenturi? 😉 Sa-ti dea de gandit!

  15. DANY zice:

    sall cand vine timpul pt a va schimba carnetul facetil pierdut platiti amenda care e mai ieftina decat analizele si nici nu mai faceti analize pt ca nu mai e nevoie

    • cip zice:

      Salut Dany! E bine sa nu dai sfaturi de genul „cand vine timpul pt a va schimba carnetul faceti-l pierdut platiti amenda care e mai ieftina decat analizele si nici nu mai faceti analize pt ca nu mai e nevoie” pentru ca este total eronat. Ceea ce stiu sigur,am preschimbat curand permisul, este ca pt preschimbarea permisului categ B (dica la expirarea lui),daca te duci cu dosarul inainte de data expirarii permisului ,NU-TI CERE FISA MEDICALA la dosar.
      Deci ar fi pacat sa-l dai pierdut!
      Am permis de 10 ani ,profesez ca instructor auto si da sunt DISCROMAT. Acum vreau sa-mi obtin categ. C,E,D . Cu D-zeu inainte !

  16. DANY zice:

    eu sunt cica discromat partial si nu pot obtine brevetul pt avion ,doar la 2 planse gresesc .ar trebui sa renunt?

  17. Vlad zice:

    Salutare.
    Am fost la oftalmolog si am intrebat daca discromatii sunt apti pentru obtinerea permisului de conducere. I-am spus doctorului ca stiu ca legea este flexibila, iar unii doctori dau apt iar altii nu. Mi s-a spus ca de cand suntem in UE si discromatii pot obtine permisul, dar ca trebuie sa faca niste teste suplimentare la Policlinica RATB. A mai fost cineva acolo? Stiti mai exact in ce constau aceste teste?
    Multumesc.

    • Vlad,

      In ce localitate? Eu am fost trimis la Policlinca CFR si m-a testat cu un aparat arhaic si am fost pus inapt.

      Daca te pune inapt poti merge in Bucuresti la ceva policlinica „instanta finala” care functioneaza pe baza de spaga si aia iti dau o hartie de apt valabila toata viata. Trist!

    • Vlad zice:

      Salut Vasile,

      Sunt in Bucuresti. Din moment ce doctorul mi-a spus ca discromatii pot obtine carnetul de cand suntem in UE, dar ca trebuie sa treaca aceste teste, ar fi culmea ca aparatura sa fie arhaica. 🙂
      Dar cine stie… orice e posibil.

      Sa inteleg ca nu a mai fost nimeni la Policlinica RATB?

  18. claudiu zice:

    eu vreau sa dau in armata , si sigur o sa fie si aceasta testare cu culorile. Vreau sa stiu daca cartile sunt toate identice si numerele sunt puse toate intr-o anumita ordine cronologica… poate le pot memora si am noroc sa trec testu?! ma poate ajuta cineva cu un raspuns ? multumesc!

    • sergiu zice:

      claudiu am o veste proasta …da la armata se da testul..lam dat si eu si la armata si la jandarmerie si mau picat in ambele locuri fiind declarat inapt in urma testului medical..suferind bineinteles de discromatopsie …asta e viata merge inaintesunt puse in ordine dar faza e ca sar putea sa ai ghinionul sa deschida cartea aleatoriu cum am patito eu …mia dat primele pagini una dupa alta si dupa aceea a sarit la jumate..si nu am mai stiut nimic.la armata si jandarmi se da setul de 24…doar sa ai noroc sa gasesti un doctor care sa ii dai ceva ca altfel nu te trec.naspa.salut numai bine

  19. tinu zice:

    Eu zic ca discromatii sant oameni normali chiar mai atenti decat ceilalti.Nu spun acest lucru gratuit. Un exemplu elocvent in acest sens: testul japonezului de exemplu numarul 8 care se evidentiaza prin doua culori si anume un trei evidentiat printr-un rosu de o nuanta mai inchisa si buclele de roz deschis ce confera acelui numar cifra opt aceasta nuanta din urma este citita corect de ochii celui care spunem ca are o suferinta de discromatopsie deoarece ochii acestuia sesizeaza corect nuanta mai deschisa si nu o interpreteaza (nu proceseaza creierul acestuia) pe cand ceilalti care sant considerati normali de catre acesti medici eminenti care cand te duci la ei cu o problema majora sant praf si se leaga de o afectiune minora care in celelalte state ale lumii nu mai este considerata anomalie si-au dat seama ca vederea lor este o vedere sensibila si prelucrarea informatiilor vizuale sunt de o finete ce nu poate fi interpretata corect de ceilalti prin toate studiile efectuate care s-au dovedit a fi arbitrare si neadevarate.Deci in concluzie aceste teste sant eronate iar cei opt la suta care se spune ca sufera de o anomalie cred cu toata raspunderea ca e o aberatie a medicinii moderne, sa nu uitam ca in USA se recruteaza tineri cu discromatopsie ;de ce oare? va spun tot eu care nu am aceasta problema :au vederea mai sensibila si mai performanta decat noi pe campul de lupta si pot descoperi cu usurinta camuflajele inamicului.Ce spuneti de geniile care nu au fost intelese de a lungul timpului de catre generatia lor fiind facuti nebuni iar dupa secole ne-am dat seama cand stiinta a progresat ca aceste genii neintelese de prosti aveau dreptate;cat la suta reprezentau geniile in lume?erau foarte putini fata de marea masa de manevra care erau considerati ,,oameni normali” etc.Deci prin urmare aceste persoane care spunem noi astia normali ca sufera de o anomalie genetica ,le atribuim o vina nemeritata si nedreapta iar daca ne consideram oameni inteligenti sa ne recunoastem greseala facuta de-a lungul timpului si sa o indreptam asa cum se cuvine.Va multumesc pentru ca cititi aceste randuri si va doresc multa sanatate

  20. BogdanH zice:

    Am aproape 18 si m-am dus si eu bucuros sa imi fac fisa medicala pentru scoala de soferi :)). Intru in cabinet platesc taxa pentru consultatie, ma pune la aparatele alea cu casute dupa care sa citesc niste litere mai mari mai mici si in final scoate doctorita catalogul ala cu cerculetzele de mai multe culori. Ma intreaba ce vad in prima imagine si eu zic ” Multe cerculete de diferite culori” :)). Ea zice ca nu si imi arata un exemplu de la inceputul catalogului ce ar trebui sa vad eu pe plansele alea. Numai vreo 4 am stiut de prin vreo 20 sau cate erau. Vazand ca nu disting prea bine numerele scoate niste cutii de medicamente si m-a pus sa zic culorile de pe ele. Am zis ce culori aveau cutiile de pastile si mi-a pus stampila deoarece a spus ca daca cunosc culorile principale si nu cunosc toate nuantele cica nu-i nici o problema.

  21. Mihai zice:

    Bucuresti, clinica ROMGERMED dr. taberei.
    Sunt discromat si apt pentru permis. ( deuteranomalie )
    Am trecut fara nicio problema. NU se testeaza cu planse isihara obisnuite, cu ceva in genul isihara ( nu am gasit pe net ), si in plus, un test cu ochelari 3d red green pentru depistarea daltonismului.

  22. nicu zice:

    salut la TOATA LUMEA
    am citit aproape tot dar nu imi gasesc raèpunsu la intrebare
    am permis categ B din 2001 si vreAu sa fac categ.C,E D sunt discromat dar vad aprope tot sa zic ca vreo 5 planse nu le vad cele mai grele , am sanse sa trec fisa medivala am incercat la cfr si mia zis doctorita ca nici daca ii dau un apartament ea nu ma trimite la moarte 😦 vreau sa va spun ca am facut taxi 5 ani si am condus masina zii si noapte si fff multe ore chiar si cate 13 non stop cu mici pauze nu am avut incidente stradale !
    Sunt ffff pasionat de tir si de meseria asta si vreau sa stiu daca pentru categ astea se poate APT ?? astept un rapsuns pe mess enycole1@ yahoo.com

  23. aquarius02 zice:

    Pt cei din Moinesti, jud Bacau, sau apropiere:

    Cabinet Eurooptik pe str T Vladimirescu.
    Dr Dana Ivan

    Cazul meu nu este asa grav, cam jumatate din planse le vad daca ma concentrez. Doctorita a fost intelegatoare si mi-a lasat destul timp. Pt categoria B sunt sanse bune sa primiti, profesionisti sau cariera militara etc, nu prea cred.

    Bafta!

  24. Bogdan Micula zice:

    Bună,

    Bineînțeles că sunt discromat și eu, altfel cel mai probabil nu aveam ce căuta pe-aici. Vă rog să îmi clarificați următorul lucru, referitor la clinicile astea din Cluj ce au fost trecute în lista de mai sus. Doctorii respectivi dau APT din convingere, sau dau pentru că suferă de lipsă de „atenție”(cred că înțelegeți la ce mă refer)?

    Mulțumesc.

  25. Asdfg zice:

    Buna sunt discromat si mai am 2 luni pana sa incep scoala de soferi, sunt din Cluj, Cluj-Napoca si ma intrebam daca e vreo garantie ca la cabinetul din Zorilor se da apt discromatilor…A fost cineva acolo mai recent?

  26. Bogdan M zice:

    Asdfg,

    Am fost eu la Praximed în Zorilor și sigur îți dă, dacă vede că nu ești discromat așa, de tot. De exemplu, pe mine m-a pus să citesc cifrele alea și unde a văzut că nu văd, m-a ajutat să-mi dau seama ce era. Sunt foarte drăguțe.

    • Asdfg zice:

      Mda, m-am inscris de 2 luni la scoala de soferi si am considerat ca nu mai trebuie sa citesc acest blog, nu mai trebuie sa ma informez, dar, totusi va zic: Am primit APT:) si sper ca va fi in regula la examen…

  27. Asdfg zice:

    Multumesc Bogdan M., am sa incep sa invat niste planse oricum:)

  28. tony zice:

    Am o intrebare: doctorii si cabinetele mentionate mai sus, pun stampila sigur pentru discomati? adica sa nu merg degeaba pana acolo si sa ma intor cu aceleasi rezultate ca si la mine in oras. Astept raspunsul vostru. Multumesc mult.

  29. Tony, sunt persoane care au mers si au primit APT. Asta nu garanteaza ca si tu vei primi la fel, dar sunt sanse mari, nu?

  30. tony zice:

    Am inteles. Deci ii posibil sa vin si de acolo cu inca o deziluzie si atunci iar voi simti ca „pica cerul peste mine”. Oricum eu voi incerca si metoda aceasta, fiindca incercarea moarte nu are. Multumesc mult inca o data.

  31. dorin zice:

    sunt discromat,am carnet a,b,c c+e de 5 ani si vreau sa ma angajez pe tir.ma gandeam sa ma duc la brasov sa imi fac lentile pentru a trece testul ishihara.este cineva care a trecut testul cu astfel de lentile?
    imi cere analizele pentru angajare si nu pot trece nicicum de test.am vazut ca sunt multi care au fost declarati apt pt b chiar daca sunt discromati,dar pentru tir nu stiu ce sa fac sa profesez.cand mi-am luat carnetul am dat spaga dar acum nu mai merge.poate cineva sa ma ajute?
    multumesc

    • andrei zice:

      sunt discromat si nu trec acel test la la obtinerea permisului am dat bani acuma lucrez pe tir dar as vrea sa stiu de firma aia care zici u de la brasov cu ochelarii. dami si u niste date despre firma aia pls. cu respect

  32. bogdan zice:

    in Focsani imi poate recomanda cineva un cabinet unde as putea gasi un medic „ingaduitor”? eventual daca stie cineva exact daca imi pot face fisa medicala in alta parte decat localitatea de resedinta…

    • Bogdan M zice:

      Eu sunt din Bihor și mi-am făcut analizele în Cluj. S-au uitat umpic ciudat la mine și când m-am înscris la școala de șoferi și când m-am înscris la examen, dar a fost ok. Sigur că m-au întrebat de ce le-am făcut în Cluj. Le-am zis că așa, pur și simplu, și gata. Nu mi-au mai zis nimic.

  33. ionut zice:

    in focsani stie cineva ceva despre vreun cabinet?

    • bogdan zice:

      iti pot spune ca nu… am incercat la aproape toate cabinetele, iti recomand sa incerci in alta localitate, eu am reusit in Bucuresti, lasa o adresa de e-mail si iti spun ce ce si cum sa faci… nu eram sigur daca analizele facute in alta localitate decat cea de resedinta sunt valabile insa se pare ca nu este nici o problema, in sistemul informatic de la politie exista lista cu toate institutiile medicale autorizate, trebuie sa mentionez ca eu in Focsani am fost dispus sa „fiu atent” insa nu am gasit intelegere… nici macar la cabinetele particulare, depinde foarte mult de fiecare medic, cum interpreteaza legea si cat de deschisi la minte sunt…

    • Mihai zice:

      Da-mi te rog email la mihaimihai@live.com cu detaliile despre ce si cum si unde (eventual si cit!) se poate rezolva problema asta nenorocita in Bucuresti. Sarumina!

  34. bogdan zice:

    In Timisoara langa restaurantul Camelot, aproape de complex este un cabinet medical (langa unul psihologic auto) care da apt discromatilor partial.

  35. nicu zice:

    in iasi gasesc vre un cabinet medical cu vre un doctor mai indulgent?

  36. silviu zice:

    sal,

    am citit m sus cuv cu cuv,recunosc ca sunt putin trist datorita sitoatiei pt ca am aceiasi problema de vedere! in Prahova se poate gasii intelegere la vre’un cabinet madical?
    CU RESPECT

  37. Bogdan zice:

    Tocmai am fost sa-mi fac vizita in Sibiu, la clinica Intermedica. Clinica s-a mutat pe Str. Gimnasticii nr. 1 ( paralel cu bulevardul Corneliu Coposu, in capatul de langa spital ).

    Imi scrie discromat partial, apt amator B ( am fost informat ca da si pt A, doar ca nu am bani sa fac A-ul…ma rog, teoretic nu am bani, doar ca nu vrea tata sa-l fac..)

    Numele medicului este: Elena Mihai ( Mihai numele de familie )
    Am facut toate testele necesare acolo, costa 100 lei + inca 35 pt psihologic

    Mult succes fratii mei de suferinta !

  38. Brochus zice:

    Pt CLUJ:
    in masura in care mai e util cuiva – pentru discromatopsie partiala am primit OK, prin faptul ca m-a „consultat” oftalmologul (Calugar) si am avut de am achitat consultatia
    A fost la Policlinica Salvosan Ciobanca, pe Str. Victor-Babes, nr.25.
    Costuri: 70 lei vizite medicale + 30 aviz psihologic + 60 consultatia ofta.
    Bafta maxima

  39. Un Om zice:

    Da! vreau să mulțumesc și eu Medicilor care au înțeles că nu suntem ….
    Și dau apt pt. permis. Vreau să le mulțumesc pe această cale, și sperăm că o să vină o vreme când un alt doctor va face un alt tabel unde noi vom vedea și Ei nu. Pt. că 5% mi se pare o cifră destul de mare ca să consideri că atâta lume are o disfuncție.

  40. Asdfg zice:

    As vrea sa va multumesc pentru aceste informatii, acest site. Am discromatopsie pe 2 axe, dar mi-am luat permisul acum 8 luni si am condus la toate orele si nu am atins masina de nimic:)

  41. Bogdan zice:

    Felicitari !

    Eu nu stiu ce fel de discromatopsie am, dar am luat testarea medicala in sibiu la intermedica, si mi-am luat carnetul acum 2 luni, din prima, fara nici o problema, si fara sa am probleme in trafic in momentul de fata(nici noaptea).

    Mult noroc si celorlalti

  42. Gordon zice:

    Salurtare

    Am si eu discromatopsie dar deodata sunt si sofer profesionist (A,B,C+E),si lucru ca sofer de 5 ani si nu am avut nici o problema in trafic legat de vedere…chiar mai mult de atat vad mai bn ca cei mai multi dintre prieteni si colegi de brazda.

    Dar din pacate am intampinat si eu o problema.La vizitele medicale periodice pt ARR nu vrea sa ma treaca Apt. pe ca nu vad prostiile alea de buline colorate.Mi sa spus ca trebuie sa ma duc la Bucuresti la ceva clinica care apartine de Min.Transporturilor si acolo sa fac un examen oftalmologic si sa imi dea o adeverinta cum ca sunt apt si numa apoi pot sa imi fac vizitele medicale.Vreau sa intreb daca a mai trecut cineva prin asa ceva si daca se poate rezolva problema asta si cum?Nu e drept ca sa imi ia painea de la gura cand profeses aceasta meserie de 5 ani si nu am avut nici o problema majora in circulatie.

  43. Bogdan zice:

    „Comisia Centrale pentru Siguranţa Circulaţiei” policlinica CFR Iasi Aveti ceva experiente recente?

  44. Ciorapel zice:

    Cu mare interes am cercetat site-ul in ultimile zile. Sunt discromat, sofer toate categoriile si pana acum am ‘rezolvat’ problema cu ajutorul spagii. Acum, personal refuz sa mai dau spaga, am fost la clinica in Sibiu pt control periodic si am fost facut cu ou si otet de ‘doctorita’ de acolo. Am fost declarat inapt… Povestea continua, am gasit acest site, am cautat informatii iar pt cei din sibiu exista,poate, o solutie. Nu trebuie mers la Witting in Buc, pe Calea Dumbravii nr. 17, sc. L exista cabinet doctor Vulgaropouloa Spyridon

  45. ciorapel zice:

    .. Vulgaropoulos Spyridon, care face testare cu alte planse plus Ishihara si are si un aparat cu ajutorul caruia poti primi apt conducere persoane sau marfa. (cazul meu) Acum, cu aceasta adeverinta, nu mai fac acele teste la controlul periodic si mi-a fost luata o piatra grea de pe sufletul meu. Deci, celor din Sibiu sau imprejurimi va recomand cu caldura acest cabinet si sunt sigur ca se vor gasi soltii. Eu am facut la Carpe Diem (langa ARR) si de acolo doamna manager mßa trimis la acest doctor oftalmolog. Va recomand cu mare mare caldura. Cat despre acea doctorita care ma facuse cu ou si otet la primul consult, bunul simt si omenia sunt lucruri care nu se studiaza si care nu pot fi dobandite. (lucreaza si la CFR Sibiu – aviz amatorilor)

  46. ciprian7 zice:

    Buna la toata lumea.Ma numesc Ciprian si locuiesc in Resita,visul meu este sa imi cumpar o locuinta in Timisoara deoarece consider ca aici nu am viitor.Asa ca acum doi ani(cand am implinit 21 ani)m-am hotarat sa imi aleg o slujba care practicata fara studi superioare sa imi ofere un trai decent si sa pot merge in vestul Europei si doar in cativa ani sa imi indeplinesc visul.Asa ca m-am orientat spre soferie.Zis si facut m-am inscris pt categoria B,la scoala de soferi mi-au zis ca daca vreau pot sa platesc 200 lei si nu mai trebuie sa fac vizita medicala si asa am facut(greseala mea ca in felul acesta aflam ca sunt partial discromat si imi luam gandul)dar din dorinta de a nu sta pe la usa doctorilor am ales sa platesc dosarul nemaifacand nici o vizita medicala.Am luat permisul si de 2 ani conduc fara nici o problema, nu stiu cum e sa fi oprit de politie.Insa in luna octombrie a anului trecut la locul meu de munca(consultant vanzari Dedeman) doamna doctor care ne facea controlul periodic ne-a aratat la fiecare plansele colorate si surpriza nu vad decat vreo 2 planse.imi este foarte greu sa ma las batut,conduc zilnic si imi vine sa rup volanu cand in trafic vad semaforul de la 100 metri distanta si evit fara problema asa numiti soferi care iti taie calea.Cum nu am de gand sa renunt find o fire ambitioasa m-am hotarit sa incerc pe la doctori sa vad ce parere au.Am fost la o doamna doctor i-am zis de la inceput ca sunt partial discromat,dansa s-a purtat foarte frumos cu mine dar m-a indrumat sa merg la spital deoarece acolo se fac controale periodice la soferi si ca ar fi bine sa incep de acolo zis si facut.Dar surpriza cand am intrat in cabinet la o doamna doctor oftalmolog ( Quint Felicia) nici nu am putut sa vb cu dansa ca a sarit la mine ca nu imi da nimic,sa plec,cine m-a trimis s.a.Dupa ce i-am spus sa se duca undeva(intelegeti voi) am plecat.A doua zi m-am dus iar la prima doctorita care m-a indrumat la Policlinica CFR din Timisoara deoarece acolo au un aparat care detecteaza cat de grava e discromatia si am de gand sa merg in curand.Domnule Vasile Tomoioaga vreau sa va multumesc,de cand am intrat pe acest blog aceste comentarii atat a dumneavoastra cat si a celorlalti oameni care imi impartasesc problema au fost o alinare pentru sufletul meu si vreau sa va urez multa santate tuturor ca toate celelalte ni le facem singuri.O zi buna.

  47. Ciprian, un comentator de pe acest blog spunea ceva despre niste adeverinte care se pot obtine care atesta ca poti sa conduci profesional si daca esti discromat, in functie de gradul defectului. Sper sa reusesti

  48. doru zice:

    salut,ma numesc DORU sunt din Bacau,si eu sufar de discromopatie mai exact nu vad nici un drac nimic in desenele alea,sunt sofer profesionist,cat b c e cu o vechime de 12 ani in condus zi la zi si multumesc lui dumnezeu nu am avut nici un eveniment…….ar trebui scoasa legea asta cu testul ala de c…t ca nu valoreaza nik

  49. Mihai zice:

    Salutare!
    Probabil la fel ca toti cei prezenti pe blog,si eu am aflat de curand ca sufar de discromatie partiala,deficit de verde.
    Obtinera permisului de conducere este cea mai mare dorinta a mea de 2 ani pana in prezent.Acum,la 18 ani in urma unor economii personale,m-am vazut mai aproape de a-mi implini visul ca niciodata! Am completat toata fisa la fiecare medic in parte,mai putin controlul oftalmologic,la care in urma testului Ishihara am fost respins.Mi sa spus ca am deficit de verde!Tin sa mentionez ca nu toate plansele imi erau „invizibile”,iar medicul nu avea un catalog standard de planse,avea unul si cu litere,si cu litere si cifre…am fost si la un al doilea medic din orasul meu,din pacate ultima mea sansa la nivelul orasului,si am primit acelasi raspuns,insa mult mai amabil,mi sa spus ca daca aveam peste 25 de ani imi dadea apt.
    Cel mai frustrant lucru este ca niciodata nu am simtit acest „handicap”!! am facut cursuri de legislatie participand la cateva concursuri de ciclism locale,si de cativa ani merg aproape zilnic cu bicileta in oras (nu parc si plimbari) la modul de inscris in trafic,semafoare,semne de circulatie si nu am avut niciodata probleme! Dupa cum spuneam,cel mai frustrant lucru este ca nu am simtit asta niciodata in viata cotidiana!
    Apreciez foarte mult acest blog si persoanele care se lupta pentru noi toti!
    Stau in apropiere de Bucuresti (60 km),si as avea rugamintea sa fiu indrumat spre un medic intelegator din Buc.! Ma repet,am discromatie partiala,cu probleme la verde,DOAR cu plansele Ishihara!
    Va multumesc mult inca de acum! Si sa stiti ca alaturi de voi mai este „unul”…

  50. Marian zice:

    mi-a expirat permisul…..stiindu-ma sanatos merg la o asistenta sama ajute sa rezolv mai repede cu fisa ca nu aveam timp….trebuie sa mergi la ochi…ok…in cabinet o babaciune direct fisa cu Isihara…(platisem 50 RON) pentru rapiditate…diclesc cateva cateva nu…..dupa care ma face cu ou si cu otet ca am venit la B sa dau spaga …ca am luat permisul pe spaga…bla bla bla am permis de 14 ani si am condus peste 1.000.000 km fara accidente…lucrez in vanzari…apoi mi-am adus aminte ca cu niste ani in urma am facut aceleasi teste nu am vazut toate cartonasele apoi doc m-a intrebat ce culoare e camasa – verde dar fularul…rosu si dupa alte cateva teste de genul mi-a dat apt…

    Apoi doc batrana mi-a spus – Roagate sa se aplice si la noi mai repede legea din UE ca acolo pentru Amatori se accepta soferii discromati…..altfel sa nu mai calc pe la ea….

  51. Bogdan zice:

    @Marian

    medicii astia nu au habar de ce zice legea. aceasta dizabilitate pe care o avem multi dintre noi nu este una care sa te declare direct inapt ! este la latitudinea medicului sa determine daca poate sa-ti dea apt sau nu, asta daca decide ca nu esti un pericol pentru traficul rutier.

    eu cand am vrut sa-mi fac carnetul la 18 ani, asa mi-a facut si mie medicul. mi-a trantit plansele ishihara in fata, nu i-am putut citi de pe ele si m-a gonit afara „pleaca esti daltonist”. am stat o perioada, m-am mai documentat, am gasit acest blog si inca unul. am fost la un medic care da apt pt asa ceva, care mi-a scris pe vizita medicala : ” discromat partial, apt amator !”, dupa ce m-a pus sa zic anumite culori de pe plansa (repet, culori, nu cifre) iar singurii bani pe care i-am dat au fost cei ~100 ron pt intreaga vizita medicala

    poate avea de-a face si cu faptul ca in intreaga clinica erau doar doctorite tinere (bine, inafara de aia care mi-a testat auzul, avea vreo 55-60 ani, mi-a zis sa nu mai ascult muzica la casti … ” pai da doamna, da merg pe strada si ma plictisesc ” … ” apai da, da uita-te la mine, eu cand merg pe strada imi cant eu mie ” … << doctorita cam ticnita )

    nu-ti fa griji ca incalci legea, daca nu vrei sa dai bani cauta doar un doctor care da apt pt asta.

  52. Florin zice:

    In Iasi se poate merge la Policlinica nr.1. la Dna Dr. Scinteie, iar daca vezi culorile la un fel de semafor este ok, adica APT AMATOR si specifica ca esti discromat. Nu trebuie dat spaga, se plateste consultatia, este un medic mai luminat care nu poarta ochelari de cal, dar nici chior nu trebuie sa fii. Daca nu vezi verdele, galbenul, rosul si albastru atunci ar trebui sa mergi cu tramvaiul.

  53. Florin zice:

    Pentru cei din Iasi la Policlinica nr.1 la Dna Dr. Scinteie. Daca esti discromat te pune la un fel de semafor iar daca vezi culorile galben, verde, rosu, albastru iti scrie pe fisa medicala APT AMATOR discromat. Nu se da spaga se plateste consultatia. Este un doctor care nu poarta ochelari de cal, dar daca nu vezi deloc culorile este bine sa mergi cu tramvaiul.

  54. Andor zice:

    Buna! Sunt din Cluj si sunt si eu discromat ! Am categoriile B , B+C, C+E si sigur profesez din 2002 ca sofer ! LA fel si pt mine vizitele medicale sunt un calvar din cauza ochiilor ! Vad anumite planse dar nu toate !
    POate cineva sa ma ajute la medicina muncii din Cluj sa trec testul ? ? Cunoasteti un doctor care sa fie mai iluminat si sa dea Apt ? (sunt discromat partial ) …MUltumesc anticipat !

  55. harabagiu zice:

    sunt din campulung muscel am permis cat b din 1999si c,e d din 2005 am luat permisul fara probleme dar la serviciu ma duc manual la viza medicala si mia zis ca nu le vad toate plansele cas daltonist unde asi putea sa ma duc in arges sa pot face fisa medicala fara probleme

  56. adrian zice:

    Buna ziua azi am aflat ca sunt discromat la viza medicala pentru scoala de agenti de politie …Se poate face ceva in situatia asta pentru a merge mai departe cu viza medicala ? astept sugesti va rog, va multumesc anticipat.

  57. Clau zice:

    Toata stima si respectul pentru acesti doctori care dau apt fiindca nu considera omul care sufera de discromatopsie incapabil de a vedea aceleasi lucruri ca si ceilalti doar diferenta o fac plansele Ishihara .Ma bucur ca suntem si noi apreciati pe acest site,eu personal am suferit o mare dezamagire cand am picat la politie pentru chestia asta ,dar pentru permis am fost considerat apt fiindca chiar daca nu vedeam pe acele planse Ishihara ,eramcapabil de a vedea si deosebi culorile semaforului.Inca odata toata stima din partea mea,ma bucur enor ca suntem si noi apreciati undeva.

  58. Clau zice:

    Salut Adrian si eu sunt in aceeasi situatie ,am picat saptamana trecula fiindca m au depistat discromat la vizita medicala pentru scoala de agenti de politie ,dar nu se mai poate face nimic.imi pare rau

  59. Adrian zice:

    Salut,
    Ieri am fost la clinica ROMGERMED din Drumul Taberei pentru preschimbare permis. Dr. Tozlovanu Ion m-a testat cu ceva asemanator planselor Ishihara si chiar daca nu le vedeam pe toate mi-a dat apt. Argumentul lui a fost: plansele acelea nu sunt eliminatorii.
    O zi buna tuturor.

  60. cipanu_je85 zice:

    In Brasov stie cineva un cabinet sau medic care da apt discromatilor? Daca da va rog sa-mi trimite-ti pe mail Cipanu_je85@yahoo.com…..

  61. alex zice:

    sal baeti eu sunt din CT si la fel discromat partial am BE CE si lucrez ca sofer eu am facut un test cromatoscopic si mia iesit pozitiv adica bun si acum imi da si la transport persoane daca iau D

  62. Pavel zice:

    salut Alex ne poti spune si noua in ce consta acest test cromatoscopic si unde se face aceste teste ms mult astept un raspuns!!!

  63. Danutz706 zice:

    Salut Vasile , ma numesc Danut si am 21 de ani aproape eu as vrea sa dau la categoria C , Sa imi obtin permisul dar nu am probleme cu ochii, desting absolut orice culoare tot , insa singura problema care este, si ma cam pune pe ganduri , este ca vad cu ochiul stang , putin putin asa in ceata , cand imi astup cel drept , doar putin nu mult !!!! si asta mar cam pune pe ganduri , eu astept o parere de la voi indiferent care imi lasati mesaj , mersi si va salut pe totii soferii !!!!

  64. sergiu andrei zice:

    salut tuturor, ma numesc sergiu si am -0.5 la ochiul drept fara posibilitatea de a corecta…stiti cumva daca ma pot inscrie la academia de politite sau se cere sa vezi perfect cu ambii ochi??multumesc anticipat.

  65. aiudeanu zice:

    Spuneti-mi care este actul normativ prin care se stabilesc baremurile pentru a fi angajat ca electrician? Am avut neplacuta surpriza sa fiu declarat ca inapt la o vizita medicala pentru angajare dupa circa 30 ani de profesare.Cum si unde se poate contesta acest rezultat?
    Nu este prima data cand sustin acest examen. L-am trecut intotdeauna fara sa dau spaga. Odata nu am vazut bine numerele de pe panou (am si o usoara miopie -1)si bineinteles nici testul cromatic.Medicul specialist mi-a cerut sa fac un consult oftalmologic.L-am facut, mi s-a eliberat o reteta cu un nou numar la dioptrii si am fost declarat apt inainte de a veni cu noua pereche de ochelari.Desi este socotita o boala incurabila cei care sufera de aceasta nu sunt nici pensionati nici nu au facilitati fiscale.

  66. badea geo zice:

    Tragedia discromatilor este un abuz , in special cand se folosesc tabelele ishihara, pt ca, culoarea
    in orice activitate e irelevanta.
    Daca priviti o poza alb negru puteti sa descoperiti orice dedaliu in acea poza fara sa fiti cromatic perfecti.
    Referitor la condus, culorile emit radiatii care sunt percepute diferit de cromatici si discromati dar
    diferenta dintre culori e evidenta si daca cei cromatici vad corect,discromatii vad diferenta dintre
    rosu, verde si galben in codul lor visual pe care-l memoreaza f bine.
    Am dat un test psihologic pe baza de verde rosu albastru. Nu am avut nici o confuzie sau o gresala.
    Am vazut corect? poate nu dar faptul ca verde emite mai luninos ca rosu iar albastru nu a fost o problema m-a ajutat sa iau testul 100%
    Considerand cele de sus ma intreb cate cariere profesionale s-au distrus pt nimic.
    Ce conteaza ce culoare vezi odata ce deosebesti culorile in felul tau si vezi perfect???

  67. Dan zice:

    @Alin, ce ai facut dupa aceea?.Si eu sunt in situatia ta.Vreau sa dau la Academia de Informatii dar sunt discromat.Ce imi recomanzi sa fac?

  68. Jhon zice:

    Dupa noul ordin al M.S.nu se mai face testul cu plansele Isihara pentru amatori,doar pentru profesionisti!

  69. cris zice:

    doresc sa vorbesc si eu cu cine a mers la bucuresti la cf witing (sa vb personal la tel daca este amabil sa ajute un coleg de suferinta)

  70. Cris sunt si eu in situatia ta sunt profesionist si asi dori si eu sa ajung pt un control Buc la cf Witing daca a fost cineva contactatine si pe noi

  71. harabagiu zice:

    drgi colegi de suferinta datine un raspuns si noua cum faceti sa treceti ca profesionisti ce fac doctori la clinica CF Witing buc

  72. cristi zice:

    salut la toata lumea !!in 1987 an facut fisa medicala pt categoria f ,si sunt discromat partial, dar nu am avut probleme , in 1994 am dat pt B ,si in 2000 pt D1. dar acum as vrea sa fac fisa sper sa nu am probleme ,conteaza unde fac avizu oftalmologic?

  73. Gelu zice:

    In Cluj-Napoca pe strada Victor Babes, la Policlinica Salvosan se da apt pt B. Mi-a zis medicul de acolo ca pt B e ok, dar daca veneam pt profesionisti nu-mi dadea apt. Specific ca sunt discromat partial.

  74. cristi zice:

    buna ziua ma numesc cristi si sunt din constanta va rog frumos daca ma poate ajuta si pe mine cineva am fost la fisa medicala si am fast declarat dicromat partial eu nu am nici o problema cu ochi cunosc si deosebesc toate culorile tin sa precizez ca sunt sofer profesionist si este singura cale de ami antretine familia poate ami pote spune cineva de unde sa pot scoate un aviz ca sa nu mai am probleme

  75. Discro zice:

    ROMGERMEND

  76. Nicu zice:

    Sunt discomat .daca cunoasteti vre o clinica in Timisoara sau Cluj care da apt pt schimbarea permisului de conducere va rog mult sa ma ajutati si pe mine.Eu sunt din Dr.Tr.Severin si la noi in oras la examenul la ochi am descoperit ca nu vad numerele din acea carte care este in fiecare cabinet oftalmologic.va rog sa ma indrumati spre un cabinet sau medic mai indulgent !www.

  77. kerekes sorin zice:

    Buna ..eu am fost trimis de-la DEVA la spitalul CFR Timisoara pt. a-mi da adeverinta in 2008. Am fost testat la aparate si am luat adeverinta (profesionisti ). Nu stiu daca mai este valabila sau este pe viata. Daca poate sa-mi spuna cineva ii multumesc.

  78. Bogdan zice:

    Ieri am fost sa ma angajez ca sofer profesionist si am fost declarat inapt din cauza discromatopsiei pe care o am, doar ca medici au fost binevoitori sa ma ajute sa fac ceea ce vreau si mi-au dat trimitere la spitalul witning si au zis ca totul se rezolva si ca voi primi un aviz care zice ca conform deciziei luate de comisie pot conduce si care il voi tine cu mn toata viata. Acuma tre sa sun sa ma programez si sper sa fie totul okn

  79. BUNA…eu am un aviz de la spitalul CFR Timisoara din 2008 si il foloseam in fiecare an cand mergeam la vizita medicala. De 3 ani nu mai lucrez ca sofer profesionist si nu stiu daca mai pot folosi avizul. Stie cineva care are un asemenea aviz daca se mai foloseste.

  80. Alina zice:

    Salut! eu am vedere normala, dar sotul meu sufera de discromatie partiala. Vreau sa il laud, este un sofer extraordinar! Cu mare greu a primit permis cat. B, si isi doreste foarte mult si alte categorii, dar in Ro nu este posibil din cite cunosc…Spre fericirea noastra, ne-am mutat in alta tara in UE, aici cind a mers sa isi schimbe permisul, a trecut un test medical foarte simplu dar acesta nu includea testul Ishihara, (uraaaa) plus aici mai are dreptul de a merge si la scoala de soferi pentru a obtine si alte categorii( doar ca costa foarte scump). Recent am aflat despre niste ochelari deosebiti, care redau posbilitatea de a vedea culorile pentru Daltonici, si m-am gindit astfel: daca e real aceasta- ii vreau!!! ii vreau cadou sotului!!! daca daltonicii ce nu vad deloc culorile- pot sa le vada, atunci Discromatii partial la fel au sanse!!! pun un link, poate sunt interesati si altii, iar daca aflati unde se pot gasi acestia in vinzare in UE- spunetimi ca zbor in aceeasi clipa!!!
    http://www.bite.dk/vildtviralt/se-roerende-video-farveblinde-ser-farver-for-foerste-gang-i-deres-liv?fb_action_ids=480059148824676&fb_action_types=og.comments
    Succes celorlalti discromati, voi nu sunteti bolnavi, voi sunteti speciali!! Mai atenti, mai concentrati, mai deosebiti!

  81. Geo D. zice:

    „Sufar” de discromatopsie partiala si cu multi ani in urma am avut si eu probleme la obtinerea permisului auto pentru amatori (rezolvate la vremea respectiva in binecunoscutul stil romanesc). Iata ca zilele aceastea a venit timpul sa-l preschimb si, dupa ce am rasfoit internetul despre noile reguli, am avut ceva emotii intrucat nu-mi era prea clar care mai e situatia discromatilor vizavi de permis.
    Asa ca am sunat la primul centru medical autorizat care mi s-a parut mai aproape de mine (Standard Med Plus de pe Bd. Carol 45, Bucuresti) si am intrebat daca se mai fac testele Ishihara pentru permis categ. B. Am aflat de la receptie ca da, dar nu mai constituie o proba eliminatorie.
    M-am programat pentru a doua zi, dar ca sa fiu sigur am specificat ca doresc ca prima consultatie sa fie la oftalmologie, in caz ca o pic sa nu platesc si restul examinarilor care m-ar fi costat 150 lei (examinarea oftalmologica separat, costa 30 lei).
    Sosit, punctual, primul examen a fost cel oftalmologic, cum am cerut. Unde d-na dr. Diana Stoenescu m-a pus sa ma uit pe celebrele planse colorate. Mentionez ca sunt aceleasi de pe acest site insa pe monitorul meu puteam sa vad destul de clar aproape trei sferturi din ele. La consult, oricat le-am intors, nu am descifrat decat aproape jumatate… Concluzia, pusa si pe fisa: discromatopsie partiala, dar apt pentru permis categ. B.
    Am intrebat-o si despre ochelarii care corecteaza daltonismul, cu atat mai mult discromatopsia, mentionati pe acest site: http://www.enchroma.com. Stia despre ei, avusese ocazia chiar sa intalneasca un ofiter activ american, daltonist, care ii purta. Deci la americani se poate…
    As mai fi vrut sa aprofundez subiectul, dar deja se formase coada la cabinet, urmau si celelalte examinari… asa ca am multumit frumos si am plecat.
    Am sa ma mai interesez pe la centre de optica, poate gasesc acesti ochelari pe undeva, macar sa-i testez de curiozitate sa vad si eu cartoanele celea ale lui „Isihaia” 🙂
    Daca aflu ceva, postez aici.

  82. statie flaviu zice:

    IN URMA CU APROXIMATIV 7 ANI,AM FOST RESPINS LA VIZITA MEDICALA PT. ANGAJARE IN JANDARMERIE. AM FOST INTREBAT DACA AM PERMIS DE CONDUCERE,RASPUNSUL MEU FIIND:”DA,CATEGORIA F(TR.)” SI MI S-A RASPUNS CA NU TREBUIA SA-L AM SI PE ACELA. M-AU DESCURAJAT!

  83. Bogdan zice:

    Da, am fost, am fost prima data la misnisterul transporturilor (peste drum de gara de nord), am depus o contestatie, si in circa 2 sapt am fost sunat de la spitalul witting (la circa 500m de gara nord) si mi-a zis data la care am fost programat, la data respectiva m-am prezentat la spital (trebuie sa fii matinal 7-8) si mi s-a dat o fisa (cu toate cabinetele care tb sa le fac, exact ca la clinica) P.S. Daca ai fisa cu analizele de sange sa o iei cu tn, te scuteste de o cheltuiala in plus! Fisa costa 200lei, si normal am inceput cu oftalmo, ca acolo era buba, si este un dosctor f de tb, te pune la un test, la un aparat in care se vad mai multe culori si te intr ce culoare vezi, si dupa aceea pune apt si ureaza sanatate, si pt asta ii dai si i cv ca asa e in ro. Dupa oftalmo am facut restul de cabinete, si a fost totul ok. A2a zi mi-a trimis o copie dupa aviz prin fax si am dat-o la angajator iar in circa 1 sapt mi-au trimis si originalul prin posta. Si originalul trebuie tinut toata viata, si la fiecare vizita anuala si arata avizul si fisa la doctorul oftalmolog si nu mao are ce zice! Adica nu mai sunt probleme! SPer ca am putut fi de ajutor. SUNT DISCROMAT SI CONDUC TIR LEGAL!!! :))

  84. cristi zice:

    zine si noua ce ai facut bogdan te rugam sau vriun coleg care a ajuns la cifiing bucuresti

  85. cristi zice:

    sal sunt din constanta stie cineva vreo clinic care a apt pentru discromatopsie partiala sunt sofer profesionist va rog multumesc

  86. Vasile zice:

    buna sunt din constanta ma poate ajuta cineva cu o clinica cre da apt la fisa medicala va rog multumesc

  87. Roxana zice:

    Buna, sunt din Maramures , soferita categoria b , eu nu am probleme , insa sotul meu sofer profesionist lucreaza de 5 ani pe camion ( b , c+e) are discromatie, analizele anuale sunt un chin , stiti vre-o clinica cu un doctor mai indulgent in judet? Multumesc.

  88. Ionut zice:

    Ma poate cineva ajuta cu o clinica in Arges care da apt fisa medicala profesionist.Multumesc

  89. cristian HD zice:

    bogdan te rog vreau sa vb cu tine daca se poate am aceeasi problema ca tine.vreau sa ajung la cf witing sa obtin aceeasi hartie si nu stiu cum,care e modalitatea de a ajunge acolo ms astept .

  90. cristian HD zice:

    cineva care a fost la bucuresti la cf witing pentru hârtia aceea si poate sami spună cum a procedat astept un răspuns va rog.ms

  91. Cosmin zice:

    De ce trebuie sa vedem niste numere pe planse ca sa putem conduce masina?

  92. Alex zice:

    Salut si eu sunt discromat din cautari pe internet si sunand la diferite clinici oftarmologice am descoperit clinica amaoptimex am sunat la ei si operatia pt diacromatie coata 2000 de lei plus consultatia 150 de lei clinica este din bucuresti eu sunt din arad aici este problema stie cineva ceva despre ei sa operat cinva sau ar putea sa ne ajute cu mai multe detali….multumesc

  93. doble daniel zice:

    sunt partial discromat.am permis din92.vad semaforul.pana acum nu trebuiau ,dar PONTA le-a bagat din nou.in 2015 am schimbat permisul fara vize medicale.

  94. Bogdan zice:

    Pt informatii cautati-ma pe facebook Lupascu Bogdan

  95. Radu Solovastru zice:

    Si daca nu le dai isi bat joc de tine,mai ales nebuna aia de Nancu.

  96. Marius zice:

    Bună ziua! Cu aceeași problemă ca majoritatea de pe aici, stie cineva la Bistrita dacă se face testul cu celebrele planșe pentru atestatul de taxi?

  97. Marius Iana zice:

    Salut,
    In toamna asta mi-a expirat permisul si a trebuit sa il reînnoiesc. M-am dus pentru fisa medicala la clinica Sanador pentru ca le ei sunt abonat si abonamentul include si fisa medicala pentru permis. Am nimerit la oftalmologie la doamna Dr. Masri Hayfa. Avem niste emotii cat casa. Aveam in buzunar si legea printata. Toate bune si frumoase, de vazut vad perfect, nu am nevoie de ochelari… pana ajunge la plansele Ishihara. „Ups. M-ati prins.” zic eu. „Aoleu”, zice dumneaei. Imi arata cateva, nu le disting. Apoi a inceput sa imi arate cate o bulinuta pe rand, sa ii spun culoarea. I le-am zis corect pe toate. I-am zis ca am legea printata si a inceput sa rada. Mi-a zis ca pentru discromatopsie partiala ea da apt. Stia ca suntem singura tara din Europa in care unii medici mai dau inapt pentru discromatopsie partiala. Pe fisa a scris diagnosticul „discromatopsie partiala”, dar a scris si APT cu majuscule, ca sa se vada bine. 🙂 Recomand. A fost foarte de treaba.

  98. Salut tuturor cu aceleasi probleme ca si mine.Daca aveti carnet de conducere BCE nu ezitati sa margeti la witing bucuresti..Eu am fost pe 10 nov 2016 am fost consultat si am primit un aviz valabil pe viata si pot conduce legal tirul.Pot oferi mai multe informatii

  99. Simionescu zice:

    Salutare tuturor, din 1994 de cand am permis de conducere ma tot chinuiesc sa fac avizele medicale si abi reuseam cu chiu cu vai. Acum o saptamana am fost la Timisoara sa fac avizul medical si psihologic pentru siguranta circulatiei si aceiasi problema, insa mi-au propus sa fac un test de ochi si daca-l trec imi vor da o hartie la mana sa nu mai am probleme la aceste controale.
    Am facut testul si acum am hartia in buzunar, pentru cei care vor sa stie in ce consta testul sa intre aici : http://www.xrite.com/hue-test
    Clinica se numeste SANATATEA si se afla in Timisoara

  100. Ionut zice:

    Salutare tuturor, detin permis categoriile B ; C de 20 ani am renuntat sa mai profesez ca sofer profesionist datorita problemelor intampinate in fiecare an cu medicii la medicina muncii ca sunt discromat partial.
    Recent am facut fisa pentru reinnoirea permisului de conducere dar cu greu am reusit.
    Sfatul meu evitati medicii in varsta sunt conservatori marea majoritate vad discromatii ca pe niste „paria”, eu am gasit intelegere la un medic tanar deschis la dialog m-a consultat inainte daca vad de la distanta si mi a dat APT .
    Cel putin de acum inainte 10 ani pe categoria B stau linistit.
    O zi buna,

  101. cocu zice:

    politist peste 25 ani, cu scoala militara atunci, ultimii 7 ani delegat in DIICOT , am A+B, si sunt discromat partial. Un mare rahat cu legea lor. La piloti, CFR, marina….arme speciale=da

  102. George zice:

    Am făcut azi analizele pt schimbare permis.Mia scris la dicromatie parțiala dar jos a mai scris si APT CAT BC CE!Am permis de șofer profesionist!Oare o sa am probleme la schimbare?Ca rog care știți să-mi raspundeti

  103. Florin zice:

    @Grigore, din cate observ in articolul pe care l-ai postat la capitolul „Vedere” nu spune absolut nimic despre sensibilitatea la culori ci numai ceva de contraste pt soferii profesionisti. Ce parere aveti, inseamna asta ca nu se vor mai clasa discromatopsiile mici cu inapt sofer?

    Raspunsul la intrebarea pusa de @Banu silviu-dumitru m-ar interesa si pe mine.

  104. Ionut zice:

    Salut! Sunt Ionut si sunt discromat. Asa incep cei din grupul discromatilor anonimi 🙂 Sunt din Cluj si am fost sa-mi fac vizita medicala la Praximed in Zorilor. Am trecut cu brio vizita medicala (pentru categoria B). De la bun inceput m-au intrebat pentru ce categorie fac vizita medicala (in speta categoria B) La testul cu plansele Ishihara aveau plansele astea https://discromat.wordpress.com/2007/07/05/plansele-ishihara/ .Mentionez ca eu confund anumite nuante de vedere cu anumite nuante de rosu, in rest vad perfect culorile verde si rosu…dar cum am spus mai devreme.”Salut! Sunt Ionut si sunt discromat” Primul pas e sa accepti ceea ce esti 😉 Toate cele bune si fara evenimente rutiere.

    • Vasile zice:

      Felicitari! Sper sa iti iei carnetul si sa conduci atent. Eu am observat ca sofez mai slab noaptea, deci sunt mai atent si conduc mai incet pe intuneric.

  105. Ovi b zice:

    Ar trebui sa fie odata clar pentru toata lumea si pentru toti medicii,pana la ce forma de discromatism se da apt si unde nu. Sa nu ne mai ferim aiurea de examenele ptr ochi! Si care rad de asa ceva sunt niste ignoranti si prosti !

  106. Io zice:

    In Oradea, la Clinica Pelicam, ii o doamna doctor, Mihaela-nu stiu c, mi se pare ca acum e mutata la Spitalul Pelican din Rogerius. Mai demult, facea parte din Comisia de siguranta circulatiei. Fara ciubuc, fara vrajeala. Mai mult, o sa gasiti un medic care pe langa ca iti da „apt”, o sa va explice ce anume inseamna afectiunea asta din punct de vedere medical. Mie mi-a dat apt pentru soferi profesionisti.
    Multa bafta!

  107. Nicolae zice:

    Buna ziua,
    Va rog să-mi dați si mie un sfat in legătură cu aceasta problema. Am aflat ca sunt discromat si trebuie sa mai fac examenul oftalmologic(celelalte le-am trecut cu brio) pentru reînnoirea permisului de conducere categoria B. La prima încercare de a face testul am fost respins si trimis la un alt doctor. Daca voi fi din nou respins să-i spun de aceasta lege care exista ? Sau să-i spun pur si simplu ca discromatii in Romania pot conduce. Mai am alta idee. Vreau sa ma duc la o clinica in Iași să-mi fac testul si gata dar as vrea să-l fac in orașul meu ca nu am prea mult timp la dispoziție.
    Va mulțumesc pentru înțelegere.

    • Vasile zice:

      De obicei medicii care dau inapt sunt destul de greu de convins de altceva, sunt educati pe sistem vechi. Incercati sa aflati de alti medici care dau apt. Le puteti mentiona si legea, dar intr-un fel in care sa nu para ca ei sunt prosti ca nu o stiu. Mai degraba sa ii intrebati de ce au dat inapt, sa va spuna care e reglementarea legala, sa le spuneti ca sunt medici care dau apt si in Romania, si ca cele mai multe tari din UE (probabil toate in afara de Romania) nu au o problema cu discromatii la permis cat. A si B.

    • Nicolae zice:

      Buna ziua,
      Va mulțumesc mult pentru sfatul acordat. Cum as putea sa vorbesc cu dumneavoastră in particular despre aceasta problema ? Un număr de telefon ? O adresa de e-mail ?
      Multumesc.

    • Vasile zice:

      vasile punct tomoiaga at gmail punct com

    • Marius zice:

      Nu ai nevoie de nimic doar te duci in clinica grivita din braila spui ca faci analize pentru scoala soferi c-ce etc si gata nu trebuie spaga sau sa le spui ceva ti-am zis nu mai fac testul cu plansele ei doar vederea periferica la acel aparat atat succes si fara frica eu momentan sunt sofer in italia

  108. George zice:

    La policlinica Titan etaj 2, cab.230, sector 3, bucuresti, sa nu mergeti ca pierdeti timpul, tocmai ce am fost indrumat catre Witing, apropo vad culorile, pot manca si fargi in iarba, trebui sa schimb permisul de 20 ani vechime categ B, ce expira, fara evenimente rutiere din cauze discromatice, am avut doua tamponari usoare pe vremea cand nu aveam abs si cauciucuri de iarna obligatoriu. Oricum nu stiu de ce lege spune Vasile, dar m-am simtit umilit de sistem.

  109. Am avut o surpriză plăcută, la Baia-Mare. Medicul, deschis la minte, cunoștea legea și discuțiile în jurul acestui subiect.
    Ia deciziile în funcție de nivelul afecțiunilor, condiția fiind să poți conduce în siguranță.
    Sunt bucuros când întâlnesc oameni inteligenți !

  110. Cornel zice:

    Cititi Ordinul 1162/2010. Discromatia nu este o afectiune care te face inapt sa conduci un autovehicul . Problema doctorilor care nu dau apt este ca nu cunosc legislatia sau o interpreteaza dupa ureche .

    • George zice:

      Poate ar trebui creat un precedent să dăm în judecată un doctor și cu solicitat daune. Problema că mie nu mi-a stampilat inapt și doar îndrumat către Witing, căci dacă aveam probă mergeam sigur în instanță cu acești doctori imbecili. Am schimbat acum permisul pentru încă 10 ani, menționez că am permis/conduc din 1998. Dacă aveți inapt probă stampilata, contribui și eu la proces să scăpăm de idioți din sistem care trebui arși la buzunar.

  111. Péter zice:

    Astazi am primit „apt” la cabinetul „General Praximed SRL” (de pe fisa) = „Cabinete Medicale Chirurgie, Medicină Internă, Neurologie, Oftalmologie, O. R. L. şi Psihiatrie” (in lista unitati autorizate) din Cluj, str. Zorilor nr.33., ap.12. Doamna doctor a sesizat discromatia, dar mi-a spus ca sunt apt si asa pentru categoria B.
    Am luat adresa din aceasta lista. Va rog sa corectati nr.33 in loc de nr.32 din lista.
    Va multumesc!

  112. Andrei zice:

    Oradea. Spital Pelican, Doctor Mihaela Rujan, apt discromati cat.B.

  113. Grigoraș valentin zice:

    Salut sunt discromat si vreau cat D pot sa trec cu ochelari speciali ?Unde as putea sa merg in timisoara??

  114. vio zice:

    buna,,,,stie cineva de ceva lentile de contact pt discromati? cum poti cumpara/cat costa? lentilele sunt omologate in Romania,ochelarii aia sunt omologati in Romania?

    • Vasile zice:

      Se gasesc de vanzare pe unele forumuri. Nu sunt omologate. Nici ochelarii. Ochelarii cel mai probabil nu vor fi acceptati iar lentilele se poarta pe ascuns, ca sa treaca examinarea.

    • vio zice:

      si doctorul respectiv nu sesizeaza ca ai lentile de contact?….am trecut si eu examinarea pe bune dar greu si as vrea sa evit stresul ala…ma intelegi

    • Vasile zice:

      Nu ar trebui sa vada lentilele daca e doar testul de culori. Daca examineaza ochiul pentru fund de ochi sau mai stiu eu ce atuni le poate descoperi si sa strambe din nas.

    • vio zice:

      am citit undeva ca lentilele au o nuanta rosiatica si de aceea intrebam,poate nu ii corecta informatia….ms mult

    • Vasile zice:

      Da, au o nuanță

  115. cotea zice:

    CUM? NICI ACUM , Î N 2018 NU S-A REZOLVAT CU PROBLEMA DISCROMAȚIEI ?! ÎN TOATE ȚĂRILE LUMII NU AU AȘA CEVA ÎN EXAMENUL MEDICAL CI NUMAI LA NOI !

  116. vio zice:

    Din pacate Nu…NU s-a facut nimic,mai grav daca nu vezi o singura imagine unii doctori te resping.Aici nu este vorba numai de permis,ganditi-va ca iti gasesti un job de lucrator comercial si la vizita medicala,medicul de la medicina muncii te respinge pt asta . Acum dupa noua lege sant obligati dupa descoperirea acestei pb sa te trimita la specialist si daca nu mergi intr-o luna …adio permis……https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/soferii-care-sufera-de-aceste-boli-ar-putea-ramane-fara-permis-ce-prevede-noua-lege.html?fbclid=IwAR2s759IEdtPudC6WvXCzfT3EoKqfbAXhal4PDz3g6TXUChtrFSq0K8e6Ro

  117. vio zice:

    Buna,stie cineva de ceva demers legat de omologarea lentilelor pentru discromati?…sau ceva lentile omologate la noi?…care ii procedura cu noua lege?….ms mult

  118. vio zice:

    salut..in Ungaria lentilele de contact pt discromati sint omologate? Este adevarat, ce stii?…ms mult

  119. Tivca Marius zice:

    buna sunt sofer de categorie B de 10 ani luata in Italia si mai nou am preschimbat permisul in Romanesc si adaugat categoriile C+CE dar nu stiam ca sunt discromat abia de curand cand sa ma angajez intro fabrica de cablaje am fost respins ca nu am vazut cifrele din carticica respectiva Frica mea care este la angajare pe camion cand o sa fiu nevoit sa refac vizita medicala si cele periodice si sincer chiar sunt confuz cum sa fac in continuare ca vroiam sa plec din tara

    • Vasile zice:

      si cum ai reusit sa iei permisul c si ce, nu te-au testat cu carticica colorata si in Romania?

    • Tivca marius zice:

      Era deschisa dar am vazut cifra respectiva si cred ca am probleme cu verdele si asta foarte putin nu deosebesc nuantele in rest e ok

    • Tivca marius zice:

      In italia pentru B nu te testeaza vor doar sa vezi culorile in rest pentru profesionisti nu stiu

  120. George Paul zice:

    Am vazut la PRO tv.in America colegii de servici a unui politist i-au facut cadou de ziua lui o pereche de ochelari ca sa vada lumea in culori.Era daltonist.

  121. vio zice:

    Buna..stimate George Paul …cred ca domnul respectiv era discromat (ii o mare diferenta intre daltonist si discromat)…ochelarii se numesc ENCHROMA (cauta pe youtube ),la americani poti sa conduci cu ei (daca vrei )…..la noi exista un specimen numit Monica Pop

  122. Adi zice:

    Știe cineva o clinica un cabinet în jud Hunedoara! Care ajuta discromatii . Mulțumesc!

  123. Vasile zice:

    Si eu sunt discromat. Am fost respins la fisa medicala pentru port armă de parca ar trebui sa vad puncte colorate in padure. Sunt disperat. Cine stie in vs un medic care accepta discromatici?? Va multumesc!

  124. Vasile zice:

    Știe cineva cum pot sa iau categoria c (sofer profesionist) cu discromatie partiala, îmi doresc foarte mult sa merg pe camion

    • Marius zice:

      Nu se mai cere in multe parti plansele doar te pune la un aparat sa urmaresti niste lumini si eu sunt nou posesor de c-ce si deja lucrez asa ca fara frica

    • Vasile zice:

      Marius la ce cabinet ai fost?

    • Marius zice:

      Eu sunt din braila si sincer nici nu am stiut ca sunt discromat pana sa ma duc sa ma angajez la o fabrica de cablaje auto yazaky din braila dar asta deja dupa ce eram deja inscris la scoala si dupa pentru fisa medicala pentru angajare iar nu au fost probleme deci parerea mea in Braila nu ai probleme nicaieri o zi faina

    • Marius zice:

      Pentru fisa medicala pentru angajare an fost la centrul medical grivita

  125. Valentin zice:

    Salut.

    Discromatia partiala ( vezi o parte din planse ) nu reprezinta o problema pentru categoria B :). Singurul dezavantaj este ca nu poti ajunge sofer profesionist :). Informatiile sunt de la medicul oftalmolog.

  126. vio zice:

    Buna ,si eu as fi interesat sa aflu unde a fost,eu mi-am schimbat permisul in septembrie 2018 si tot cu plansele Isihara am avut de lucru.Despre legea care a intrat recent in vigoare( orce doctor ii obligat sa anunte cand depisteaza pe cineva cu pb de vedere a culorilor sau altele ) cine ce stie ? Cum ii afecteaza pe discromati?….Va rog mult cine stie ceva !

  127. Zee zice:

    Cu 100 ron poti fi si chior…

    • Dani zice:

      Trebuia sa se găsească un deștept răutăcios !!!ca ești discromat nu înseamnă ca ești chior!!!e totul legal!!!intereseazate și documentează-te înainte de a batjocuri!!!tipic românesc

    • vio zice:

      ZEE , nu vorbi asa flegmatic daca nu stii ce vorbesti,nu-i nimeni chior,sa fii discromat nu inseamna ca esti chior,intereseaza-te ce insemna sa fii discromat si apoi vorbeste !

  128. Flavius zice:

    Salut, in jud. Cars-Severin stie cineva unde se poate face fias medicala sunt partial discromat . Mentionez ca am permis cat. B si vreau sa ma inscriu la cat. C , CE multumesc

  129. Dani zice:

    Discromația nu mai este o problema nici pt categoria ,C’!!!.Trebuie sa faceți un test cu cromatoscopul (este un aparat ca și un semafor) care îl au clinicile mai mari din țara și ti se da un act la mâna din care reiese cât ești de discromat.Cu acel act mergeți la oftalmolog și trebuie sa va dea apt!In HUNEDOARA eu am fost la Alfa med la Deva și testul cu cromatoscopul l-am făcut la spitalul CFR Timișoara.Pentru categoriile A,B și BE nu este nevoie de testul cu cromatoscopul !!!

    • Adi zice:

      Dani, cât a costat acel test la spitalul CFR Timișoara! Și trebuie programare înainte?

    • Dani zice:

      Nu mai știu exact ca eu l-am făcut prin 2012 dar nu era mult,cred ca 50 lei.Pe vremea aia îmi trebuia când lucram ca șofer cât B.Nu trebuia programare dar poți sa cauți pe net un nr de tel sa intrebi sau sa cauți in alte orașe mai aproape de tine unde este clinica cu cromatoscop.In județul HUNEDOARA nu este!!!

    • Adi zice:

      Pai da! Eu sunt in jur Hunedoara! Și nu știu nimic pe aici! Și aș putea și cat C s.o iau?

    • Dani zice:

      Da poți și C și E!!!Mergi la spitalul CFR la Timișoara ,faci testul cu cromatoscopul și îți da o hârtie cu gradul discromatopsiei după care mergi la Deva la AlfaMed.Totul este legal!!!

    • Adi zice:

      Mulțumesc mult! Dani! Dacă ești din jud Hunedoara și vrei! Să ne cunoaștem cumva! Pe net ! Un Nr de tel!

  130. Dani zice:

    Încă o precizare foarte importantă este ca ochelarii și lentilele de contact sunt o mare teapa!!! Cu ochelarii vezi testul in carte dar ei doar defazeaza și arată ca cei de soare cu lentilele foarte închise și nu o sa îți dea voie cu ei!!!Lentilele sunt scumpe și ti se văd ochii roșii ca la vampir și tot o sa își dea seama când se uita la tine!!!ps:eu am probat amândouă!!!

    • Vasile zice:

      Mulțumesc de precizare!

    • Dani zice:

      Vreau sa mai spun ceva important pt discromati!!!Se accepta și angajarea in MAI,MAPN și penitenciar dacă angajarea se face cu încadrare directa ! Adică nu din școlile de Subofițeri !!!La școala de Subofițeri și ofițeri nu este voie cu discromatopsie!!!Aceasta lege este modificata de 2/3 ani!!!

    • vio zice:

      BUNA
      Referitor la ochelari pt discromati si eu am facut o consultatie la TG-MURES,(OPTOFARM -PTA Trandafirilor nr 53, tel.0365 410 559, 0265 250 120, https://optofarm.ro ), d-l doctor Jeremias Laszlo (un om fffoarte de treaba ),are Doar ochelari ,costa 1350 lei, consultatia ii 200 lei daca nu cumperi ochelarii,Dar sant la fel cum spunea cineva mai sus foarte inchisi la culoare,nu cred ca te primeste nimeni cu ei la vizita medicala,din ce stiu eu nu sunt omologati in Ro,lentile de contact nu are ,nu are cromatoscop acolo….

    • vio zice:

      Dani,acea hartie este valabila pe termen nedeterminat?…eu am o hartie pe care scrie :”discromat tip c cu raspuns pozitiv la cromatoscop,apt transport marfa”,am facut testul la Bucuresti prin 2003 la Spitalul CFR Viting (comisia centrala )…ms

    • Sorina zice:

      Buna si eu am făcut la CFR Timișoara dar o singura doamna este care da apt. si este valabil pe viata eu am de 5 ani si sunt sofer profesionist si la fiecare fisa medicala ii dau hartia aceea

  131. vio zice:

    Dani,acea hartie este valabila pe termen nedeterminat?…eu am o hartie pe care scrie :”discromat tip c cu raspuns pozitiv la cromatoscop,apt transport marfa”,am facut testul la Bucuresti prin 2003 la Spitalul CFR Viting (comisia centrala )…ms

  132. Dani zice:

    Eu știu ca da și de fiecare data când mergi la reînnoire avis duci o copie .

  133. Dorin zice:

    Clinica Pelican Nufărul Dr. Gut DanaLaura apt categoria b.

    • Vasile zice:

      Dorin, asta e in Oradea?

    • Marius zice:

      În Oradea am făcut la Medicris si mi-a dat apt dar mi-a precizat doar verbal ca nu am voie în transport de persoane.
      Si la Avrona tot în Oradea iti da accept doar sa vezi semaforul.
      Din păcate nu s-a schimbat nimic în tara asta eu când am auzit de aceasta defectiune din naștere am zis de ce tocmai eu?? Dar vad semaforul si culorile doar pe plansele isihara nu le vad si am discromatie parțială doar putine din plansă vad, cele cu verde-rosu nu le vad.
      Numai în tara asta e asa ceva.

    • Vasile zice:

      Nu dau voie transport persoane pentru ca o eroare mica pune in pericol mai multe vieti. Cred ca restrictiile sunt mult mai granulate in alte tari, totusi.

  134. Matei zice:

    Poate cineva să îmi indice o clinică din Brașov unde să nu am probleme? Trebuie să îmi reînnoiesc permisul, categoria B, șofer amator.
    Presupun că legislația a rămas ambiguă, iar demersurile domnului Tomoiaga tot fără răspuns, nu?

    Mulțumesc!

  135. Dan zice:

    La cat b iti da orice clinica!!!citeste atent comentariile mai vechi!Domnul tomoioga a făcut multe pt discromati și doresc sa îl felicit!!!

  136. Mihai zice:

    Vasile, ai fost la clinica Pelican? ai reusit?

  137. Vasile zice:

    @Mihai
    Eu sunt din Cluj, nu am nevoie sa merg in Oradea.

  138. Ratiu Adrian zice:

    Cine poate să îmi spună dacă la policlinica CFR Timișoara se mai poate face testul cu cromatoscopul, și se eliberează adeverința pentru cei E,acum în 2020?mersi.

  139. Dan zice:

    Eu cred ca se poate!cauta pe net un nr de tel și suna sau caută alta clinica unde este cromatoscop din apropierea ta!!!

  140. Alin zice:

    Salut Adrian.
    Ai reusit sa primesti apt pentru categoriile c,ce? Ma intereseaza mult ptr ca sunt si eu cu aceeasi problema. Multumesc

  141. Andor Petru Claudiu zice:

    Sunt posesor cat C+E obtinut in Italia si cu 15 ani de activitate ca sofer profesionist ! Sunt partial discromat, disting toate culorile dar la Oradea pt atestat de instructor cat B am fost declarat inapt ,am fost trimis la Bucuresti unde la fel am fost declarat inapt! Informatii va rog unde pot obtine vreun aviz (nu Bucuresti ) cu privire la problema mea!

  142. Andor Petru Claudiu zice:

    Nu Witting! Policlinica Garii de Nord ! Era un aparat vechi de pe vremea lu Ceasca si nu aparat special tip cromatoscop cum am inteles de la altii! Nu inteleg dc am fost declarat inapt daca disting toate culorile posibile! Dupa 15 ani de sofer profesionist in Italia doresc sa muncesc in Romania si nu pot !

    • Vasile zice:

      Mergeti neaparat la Witting. Sper sa reusiti si pentru profesionist. Sunt inapoiati medicii din Romania, nu le pasa de practica din Europa, ei o tin cu a lor. Eventual poate gasiti un medic tanar sub 30 de ani undeva, si un aparat modern.

    • Manuel zice:

      Cei de la Witting sunt singurii in masura sa dea aviz favorabil. Acolo e Comisia centrala pentru siguranta circulatiei, mergi la ei cu incredere.

  143. Andor Petru Claudiu zice:

    Nu nu Witting! O alta clinica!

  144. Dan zice:

    Eu am lucrat peste 5 ani ca și șofer pt transport persoane pe microbuz de 8+1 și mi-a dat avizul la deva la AlfaMed!

  145. GABI zice:

    Atentie!!!! pentru NAVIGATORI

    Discromatopsia partiala este permisa atat la masina cat si la punte (daca este intr-o forma usoara).
    Efectuati un examen de cromatoscop pentru a va depista tipul de discromatopsie. Daca aveti tricromazie tip C (cea mai usoara forma) sunteti apt. Eu unul sunt ofiter la masina in flota comerciala si mi s-a zis clar de catre doctorii de la policlinica Regina Maria din Constanta ca sunt apt pentru munca. Cei de la punte si ei au voie in anumite cazuri conform legislatiei internationale.

  146. Dan zice:

    Pentru Constanta? Ce clinica da APT pentru discromati partiali?

  147. Dan zice:

    Propun sa ne facem o asociatie cu personalitate juridica (ONG) ”Asociatia discromatilor din Romania”. Nu mai asa putem intra la ministrul sanatatii sa îi expunem situatia noastră. Mai sunt si alte teste cromatice. Pe lângă testul de culoare Ishihara, US Navy și armata americană permit, de asemenea, testarea cu testul Farnsworth Lantern. Acest test permite trecerea a 30% dintre persoanele cu deficiențe de culoare, a căror deficiență nu este prea severă.

    Un alt test utilizat de clinicieni pentru a măsura discriminarea cromatică este testul Farnsworth-Munsell 100. Pacientului i se cere să aranjeze un set de capace sau chipuri colorate pentru a forma o tranziție treptată a culorii între două capace de ancoră.

    • Vasile zice:

      @Dan ce crezi ca ar trebui sa cerem Ministerului Sanatatii?

    • Florin zice:

      Ideea cu ONG-ul nu-i rea deloc. Cred sincer ca asta ar fi soluția. Și niște reclamații pe la CNCD ar fi bine venite. Dar unde o fi CNCD-ul in astfel de cazuri evidente de discriminare. Ei nu se ocupa decât de cazurile închipuite.

  148. Ionut zice:

    UNDE se gaseste acel aparat ,cromatoscop, in tara si cum se numeste CLINICA,,(NU GASESC PE NET ), pt a putea obtine acea ADEVERINTA cu apt forever .Ce acte sunt necesare,trebuie doar programare sau si trimitere,imi trebuie pt vizita medicala periodica/anuala. SI PT REANOIRE PERMIS in 2021…
    Lucrez la o firma tehnician dar cu conducere auto, masina mica cat.b si am nevoie de acea adeverinta .
    Discromat partal, stiu ca pt cat.b nu se mai cere simtul cromatic(dar uni doctori fac scandal:cum, ai permis nu se poate…etc) dar se stie nicodata in romanica.STRES MAX, eu am b,c,e. dar nu profesez ca pro. Daca trebuie si renunt la cat.C,E
    Din auzite: Witing covit si departe
    : Timisoara defect, dar nu stiu clinica
    : Sibiu carantina, dar nu stiu clinica
    Sunt din bh
    Mersi , sanatate

    • Vasile zice:

      Eu doar de Witting Bucuresti stiu sigur. Sunati la ei si vedeti daca au alternativa, daca gasiti ceva va rog sa lasati un comentariu aici. Luptati sa pastrati categoriile ca in afara tarii se poate cu C si E daca discromatpsia e mica sau moderata.

    • Ionut zice:

      Oftalmolog din oradea mi.a facut un fel de fisa si a scris pe ea exemplele care le.am dat eu si a zis ca sa ma interesez….😕
      Ca acolo pot fi ajutat…..

    • Dan zice:

      Te-aș ajuta cu mare plăcere dar nu știu altul ca eu am făcut la CFR Timișoara. Cred ca centrele medicale mai mari cum ar fi : Cluj,Tg Mureș ,Iași ar trebui sa aibă!!!

    • Ionut zice:

      Multumesc Dan, dar cand in ce an ai fost la spital cfr tm, ai fost testat cu cromatoscop,au cromatoscop?sau ceva aparat in urma testarii cu acesta sa elibereze adeverinta,PT ORICE CATEGORIE..acolo acum cred ca sunt restrictii de covid….oricum trebuie sa sun in toate directiile/clinica/cabinet…oricine da o adeverinta ca sa o am….

    • Dan zice:

      Eu am fost acum vreo cinci ani și aveau cromatoscop!!!adeverinta e buna și pt categoria c+e dacă Discromatopsia este parțiala !

  149. Hulea Nicoleta zice:

    La Timisoara nu stie nimeni vreo clinica care da apt la amatori pt persoanele discromate? V as ruga sa mi trimiteti un e mail

  150. Dan zice:

    Orice clinica ar trebui sa dea apt la amatori cu discromatie parțiala!!!

  151. Cristian zice:

    Salutare ,în județul Cluj se gaseste Cromatoscop???

  152. Sorina zice:

    Buna si eu am făcut la CFR Timișoara dar o singura doamna este care da apt. si este valabil pe viata eu am de 5 ani si sunt sofer profesionist si la fiecare fisa medicala ii dau hartia aceea

  153. Mirela zice:

    Bună tuturor! Sunt discromat parțial și am nevoie pentru fișa medicală la administrația penitenciarelor. Aveți idee vreun cabinet oftalmologic din Olt care m-ar trece?Vă mulțumesc.

  154. Claudiu zice:

    Standardmed Center București, apt B, testează doar acuitatea vizuala , simțul cromatic nu.

  155. Titel zice:

    Salut. Eu am 35 ani, și permis din 2004. În anul 2010 am avut un accident în urma căruia am rămas fără mâna dreaptă din încheietura (nu a mai rămas nimic, doar bont cu cicatrice, am încercat reconstrucție parțială, nemaifiind os nu se mai poate, mâna fiind zdrobită și risc de infecție, de aceea a fost îndepărtată) . Am refăcut toate testele. Mi s-a dat ok pentru permis. Conduc fără proteză (am una dar mă incomodează maxim, prefer să port o fașă elastică decât proteză), mașină normală. Sunt discromat, am refăcut examenul medical în anul 2020, și am fost trecut. Problemele mele sunt mai mult sociale deoarece mulți te resping la angajări, marginalizare, ești privit ciudat. Oricum în 12 ani, mă descurc perfect cu o mână (stânga) și cu bontul drept. Conduc, am condus și camion și autobuz și aș încerca să obțin, doar de al dracu aceste categorii.

  156. Claudiu zice:

    Foarte util site-ul..
    Am fost declarat inapt de un medic oftalmolog, insa Dna Doctor Bredetean Mariana din Iasi (policlinica Primaverii) a inteles ca sunt discromat partial si mi-a dat ok.

    Insa peste 10 ani probabil nu o voi mai gasi, ca era in varsta. Hai sa continuam noi sa postam aici sa stim la cine ne intelege. 🙂

Lasă un comentariu